Συνέντευξη υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Δ. Οικονομού και Β. Λυριτζή.

6 Σεπτεμβρίου 2011

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα καλημερίσουμε τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο.

Καλημέρα κ. Υπουργέ, καλώς ήρθατε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα σας. Καλή πολιτική χρονιά.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Καλή χρονιά για άπαντες που λένε, πολιτικούς, πολίτες κτλ. Καλύτερα μυαλά σε όλους και με καλύτερα αποτελέσματα για την κυβέρνηση. Να ρωτήσω κάτι πριν ξεκινήσουμε τα βαριά που λένε, κι επειδή είχατε κάνει και μια αναφορά σε μια δήλωσή σας στο προηγούμενο διάστημα, στην προηγούμενη φάση: Χτες είχαμε πάλι επεισόδια στην Κρήτη κ. Υπουργέ και θάνατο ενός νέου παιδιού.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και νοσηλευόμενους φαντάζομαι..

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Βεβαίως, άλλους δυο νοσηλευόμενους.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δαπάνες του ελληνικού λαού. Την περασμένη φορά, και τώρα, και οποτεδήποτε, επειδή αυτοί που σπρώχνουν αυτά τα παιδιά σε αυτές τις αντιπαραθέσεις, τις συγκρούσεις και τους φόνους, και τα παιδιά τα ίδια όταν εν πάση περιπτώσει δέχονται να γίνονται υποχείρια κάποιων, ή και του κακού τους εαυτού, υπάρχει ένα όριο στη στάση της ελληνικής πολιτείας.

Εγώ δεν είμαι εδώ για να νουθετώ, αλλά θεωρώ ότι σε αυτή  τη συγκυρία που περνάει η χώρα, ό, τι το χειρότερο, πάνω απ’ όλα για τις ζωές των ανθρώπων και τη σωματική τους ακεραιότητα, αλλά μετά και για όλα τ’ άλλα, για τη φήμη μας, για τα νοσοκομεία αν θέλετε, μιλάω ως Υπουργός Υγείας, δεν μπορώ κάθε τόσο να εκδίδω – φαντάζεστε τι νοοτροπίας αποτέλεσμα είναι αυτό – ανακοινωθέν πολέμου από συγκρούσεις νέων παιδιών για το ποδόσφαιρο.

Δηλαδή να βγαίνεις να λες ότι μετά από ένα ατύχημα, εν πάση περιπτώσει κανείς δεν το θέλησε. Να βγαίνεις να κάνεις όμως ανακοινωθέν κατάστασης υγείας παιδιών 20 χρόνων για το ποδόσφαιρο.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Υποτίθεται κ. Υπουργέ ότι ετοιμάζεται να πάρει κάποια μέτρα η κυβέρνηση. Όλο μέτρα παίρνετε, τα οποία δεν αποδίδουν. Περιμένουμε αυτό το νομοσχέδιο του κ. Γερουλάνου, είχαν ήδη ληφθεί μέτρα αλλά εμείς ζούμε συνεχώς τα ίδια αποτελέσματα, το ίδιο πρόβλημα έχουμε..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν είναι μόνο το νομοσχέδιο του Γερουλάνου, είναι και η αλλαγή του Πειθαρχικού της ΕΠΟ. Γιατί θυμάστε επί πόσους μήνες, ή και πόσα χρόνια και η κωμωδία μάλιστα αυτή κράτησε πάρα πολύ, για κάθε πράγμα τέτοιου επιπέδου που γινόταν η πολιτεία μιλούσε για το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Και τώρα υπάρχουν διαδικασίες που έχουν ολοκληρωθεί, όπου το δίκαιο της ΕΠΟ αυτό, δηλαδή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, είναι πάρα πολύ αυστηρό και διασυνδέει μεταξύ τους πράγματα σχετικά. Δηλαδή την κατάσταση που υπάρχει στον αγωνιστικό χώρο και την κατάσταση που υπάρχει στις κερκίδες. Πρέπει να σταματήσει αυτό.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνούμε όλοι, δεν υπάρχει θέμα, να δούμε τι γίνεται στην πράξη.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, συμφωνούμε αλλά δεν κάνουμε κάτι. Πρέπει κάτι να κάνουμε.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τι γίνεται στην πράξη λοιπόν: Εγώ άκουσα χτες τον κ. Βαρδινογιάνη ο οποίος αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό, αν θέλετε κάνετε ένα σχόλιο ως Ολυμπιακός από την άλλη πλευρά, τον άκουσα λοιπόν να ρίχνει ευθύνες και στους Προέδρους με την πρακτική του «απελευθερώνω το συλληφθέντα,  έχω το δικό μου, έχω τις άκρες στην Αστυνομία, στην Ασφάλεια» κτλ., και την ατιμωρησία από την πλευρά του κράτους. Αν το κράτος λοιπόν είναι σ’ ένα τάτσι-μίτσι, να το πω έτσι, με τους ισχυρούς παράγοντες, να βγάλω από τη φυλακή αυτόν ο οποίος παρανόμησε, να κάνω τα στραβά μάτια στον άλλον που έκαψε, που έδειρε, που δολοφόνησε, τι να το κάνω;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Χτες πέθανε ένα παιδί, άκουσον-άκουσον, και βάσει αντιπαραθέσεων πολύ μικρών ομάδων, ΟΦΗ – Ηρόδοτος, αυτή τη στιγμή, γιατί ο Ηρόδοτος όσοι παρακολουθούμε, υπήρξε μεγάλη ομάδα, δεν είναι πια. Μια τοπική αντιπαράθεση οδηγεί σε φόνο. Και παιδιά που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας…

Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει. Το ότι συμβαίνουν πράγματα με το ατιμώρητο και χωρίς καμία αίσθηση ακόμη και οικονομικής κύρωσης, νομίζω πρέπει να είναι παρελθόν. Εγώ δεν μπορώ, και το κάνω τελευταία φορά, να εκδίδω ιατρικά ανακοινωθέντα μετά από τέτοιες συμπλοκές.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα όλο στο «πρέπει» και στο «θα» είμαστε κ. Υπουργέ όμως. Καλά τα λέτε εσείς σήμερα το πρωί, αλλά μόνο σ’ αυτό είμαστε. «Πρέπει» και «θα» είμαστε..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Οικονόμου, μόλις έβγαλα την ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας των παιδιών που ήταν στον «Ευαγγελισμό» πριν από πέντε μέρες και είπα ότι έλεος πια, αρκετά πια μ’ αυτή την ιστορία. Και μου επιτέθηκε σχεδόν το σύνολο του αθλητικού Τύπου. Λες κι έχει καμία υποχρέωση ο Υπουργός Υγείας πέρα από το πολύ βαρύ πρόγραμμά του για τόσα πράγματα…

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να εκδίδει ανακοινώσεις. Καλά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, αλλά κι αυτοί παιδιά είναι κι έχουν γονείς. Πρέπει να βγεις να πεις για γονείς και συγγενείς..

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να προχωρήσουμε γιατί δεν έχουμε πολύ χρόνο, έχουμε πάρα πολύ σοβαρά θέματα να συζητήσουμε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση όμως. Εγώ σ’ ένα μέτρο που  με αφορά, είπα ότι τ’ ασθενοφόρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του ΕΚΑΒ δεν θα πηγαίνουν στα γήπεδα. Ας τα βρουν μόνοι τους.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Βέβαια αυτό έχει θα μου πείτε σχέση με την ανθρώπινη ζωή.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχει δυο όψεις. Όλα έχουν δυο όψεις, γι’ αυτό είμαστε ακίνητοι. Επειδή όλα έχουν δυο όψεις, είμαστε ακίνητοι.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μου δίνετε πολύ ωραία πάσα. Αυτό ήθελα να σας πω κι εγώ. Ότι είμαστε παντελώς ακίνητοι. Επειδή όλα έχουν δυο όψεις λοιπόν κι επειδή δεν είναι το μοναδικό που έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι και για ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι κι έχει  σπάσει κιόλας μερικά δοντάκια από το χτένι, μπορείτε να μου εξηγήσετε πού θα πάει αυτή η ιστορία,. ως κορυφαίος Υπουργός, ανά δίμηνο να είμαστε πρώτοι στις χρεοκοπίες από μια κυβέρνηση  η οποία μας δηλώνει ότι παίρνει μέτρα και μας γλιτώνει από τη χρεοκοπία; Τι συμβαίνει κ. Υπουργέ;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κατ’ αρχάς, είμαστε στην εφαρμογή του μεσοπροθέσμου προγράμματος που ψηφίσαμε τον Ιούλιο. Δημιουργείται ένα επιμέρους μπλοκάρισμα στην πορεία μας, δεν το δικαιολογώ, εγώ σας λέω τι ακριβώς συμβαίνει στην πράξη. Η εφαρμογή  του μεσοπροθέσμου σε ό, τι αφορά λ.χ. τις οικονομικές μας υποχρεώσεις, συνοδεύεται από ένα λίβελο εναντίον των κυβερνώντων για το τι θα πάθουν εάν εφαρμοστεί το μεσοπρόθεσμο.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Από ποιους είναι αυτός ο λίβελος;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πρωτίστως μιντιακός.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό τι σημασία έχει, κ. Υπουργέ; Κάνετε εσείς τη δουλειά σας; Αφήστε τα media, πάλι τα media φταίνε; Όταν οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα τα ρίχνουν στα media, είναι παλιά τακτική αυτή.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μιλάτε μ’ έναν Υπουργό που κάνει τη δουλειά του, αδιαφορώντας.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δε μιλάω για σας τώρα, εγώ λέω για την κυβέρνηση .

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ μιλάω για μένα. Έχω την ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης..

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εδώ 21 Ιουλίου βγήκε η κυβέρνηση  πανηγυρίζοντας και ο συγκεκριμένος Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος και μας είπε ότι «βάλαμε πάτο στο βαρέλι». Πήγατε όλοι εσείς στο Υπουργικό Συμβούλιο πανηγυρίζοντας και χειροκροτώντας τον Πρωθυπουργό ως σωτήρα της χώρας και της οικονομίας και σήμερα βρισκόμαστε σε χειρότερο σημείο. Τι έχετε να μου πείτε γι’ αυτή την εικόνα;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχω να σας πω ότι η 21η Ιουλίου υπήρξε το καταφύγιο και για να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε, ανά τρίμηνο πρέπει να κρινόμαστε και να κρινόμαστε σωστά. Δηλαδή ότι έχουμε κάνει καλά τη δουλειά μας. Δηλαδή ότι έχουμε εφαρμόσει τις υποχρεώσεις μας.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Έχετε κάνει καλά τη δουλειά σας;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έλεγα ότι Ιούλιο – Αύγουστο μετά τις 21 Ιουλίου και όλο τον Αύγουστο, θα πρέπει η κυβέρνηση   εξαντλητικά τις υποχρεώσεις της να τις φέρει εις πέρας, διότι όλες τις ανεπάρκειες της συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής θα μας τις φορτώνουν λέγοντας ότι για όλα φταίμε εμείς.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δε φταίμε κ. Λοβέρδο γι’ αυτά που δεν έχουμε κάνει;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μου επιτρέπετε; Υπάρχουν τομείς, έχω την τιμή να εκπροσωπώ έναν τέτοιο τομέα, που είμαστε στο 95% για να μην πω στο 100% των υποχρεώσεών μας εντάξει. Και ακόμη σε θέματα για τα οποία οι πολίτες οι οποίοι παρακολουθούν μπορούν να σημειώσουν μια υστέρηση, μια καθυστέρηση, αγνοούν ότι όσα θεωρούν καθυστέρηση έχουν να κάνουν μ’ εφαρμογή των συμφωνηθέντων, τέλη του έτους, ή αρχή του επόμενου έτους.

Για ό, τι αφορά το Υπουργείο Υγείας και το Σεπτέμβριο του 2011, δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα ούτε οικονομική ούτε άλλη. Εκτιμώ ότι η δουλειά έπρεπε να γίνει τον Αύγουστο με πληθωρικό τρόπο.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δεν έγινε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και στην περίπτωση που αυτή η δουλειά είχε ολοκληρωθεί με πληθωρικό τρόπο τον Αύγουστο, η Ελλάδα θα κοιτούσε τα πράγματα από καλύτερες θέσεις.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Άρα δεν έγινε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν έχω κλείσει τη σκέψη μου. Παρ’ ότι τα μεγάλα μας προβλήματα αυτή τη στιγμή σχετίζονται  με την ύφεση των οικονομικών δραστηριοτήτων, κάτι που κανείς δεν μπορεί ν’ αρνηθεί. Μία ύφεση η οποία ξεπέρασε τα όρια της προβλεπομένης και δημιουργεί προβλήματα στην προβολή …

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, αλλά εσείς έρχεστε και με τις αποφάσεις βαθαίνετε αυτή την ύφεση κ. Υπουργέ. Όταν έρχεται ο Υπουργός και βάζει έναν ακόμη φόρο επιπλέον σ’ ένα  εφεσιακό περιβάλλον τι περιμένει να γίνει; Ανάπτυξη; Αυτό δε χρειάζεται να είσαι καθηγητής Οικονομικών για να το ξέρεις, το βλέπεις στην πράξη, στην αγορά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Οικονόμου, προσωπικώς δεν είχα καμία αμφιβολία ότι η απόπειρα να ξεπεράσει η χώρα αυτά τα τραγικά της προβλήματα θα γινόταν μέσα σε υφεσιακό περιβάλλον, δηλαδή σε περιβάλλον μειωμένων οικονομικών δραστηριοτήτων και συνεπώς μειωμένης ανάπτυξης. Δεν είχα καμία, μα καμία επιφύλαξη γι’ αυτό. Και  μάλιστα η αντίφαση την οποία ζούμε και για την οποία τουλάχιστον ορισμένοι από μας στην πολιτική μιλούσαμε εδώ και πολλά χρόνια, η αντίφαση είναι η εξής: Να χρειάζεσαι χρήματα δανεικά, τεχνητά χρήματα έστω για να κινήσεις την αγορά σου και να μη μπορείς να τα βρεις από τις αγορές, δεν μπορείς να τα δανειστείς, και να εξαντλείς πια και τα όρια των εταίρων σου που σε δανείζουν, πολλές φορές δανειζόμενοι οι ίδιο με ακριβότερο επιτόκιο.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Για να μην κάνουμε μια απλή αποτύπωση κι επειδή νομίζω ότι η συζήτηση έχει ένα σαφές, ουσιαστικό περιεχόμενο..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ είμαι πρακτικός άνθρωπος, κ. Λυριτζή, μη μου λέτε γι’ αποτύπωση εμένα. Εγώ σας λέω ότι δεν έχω τίποτα που να περιμένει από όσα έχω υποχρέωση από το μεσοπρόθεσμο να κάνω, που το ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων, έτσι;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Έλα που δεν είναι ένας τομέας η ιστορία, εδώ είναι η συνολική πολιτική. Και πέραν της αποτύπωσης μιας κατάστασης την οποία τη γνωρίζουμε όλοι και πολλοί τη βιώνουν κιόλας, υπάρχει το «γιατί». Γιατί λοιπόν φτάσαμε από τον Ιούνιο που πήραμε την 5η δόση στο Σεπτέμβρη που πάμε να πάρουμε την 6η δόση και είμαστε σε χειρότερη μοίρα; Γιατί;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, υπάρχουν τα οικονομικά μέτρα του μεσοπροθέσμου, τα οποία όπως ξέρετε, εφαρμόζονται τώρα το Σεπτέμβριο και θα έχουν εισπρακτικές αποδόσεις μέσα στο φθινόπωρο. Η συζήτηση δεν γίνεται επειδή αυτά τα εισπρακτικά του μεσοπροθέσμου προγράμματος ακυρώθηκαν στην πράξη. Η συζήτηση γίνεται ότι και μ’ αυτά η ύφεση θ’ αφήσει ένα κενό.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η συζήτηση γίνεται γι’ αυτά που δεν έγιναν κ. Υπουργέ. Αυτά που περιμένουμε δεν έχουν έρθει ακόμα έτσι κι αλλιώς. Όντως αυτό που λέτε, περιμένουμε τώρα 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι να πάρουμε το μπιλιετάκι. Θα πάμε να πληρώσουμε υποθέτω οι περισσότεροι. Άλλο είναι αυτό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο Υπουργός των Οικονομικών, κάνοντας πια τέλος Αυγούστου τις προβλέψεις για το τέλος του έτους, από τον Ιούνιο και μετά οι προβλέψεις για το τέλος του έτους, κύριοι, είναι πια ακριβείς. Μετά από ένα εξάμηνο όλες οι συλλογικότητες, πρωτίστως το κράτος μπορεί να δει πού θα πάνε οι δαπάνες και τα έσοδά του.

Κάνοντας λοιπόν την προβολή ο Βαγγέλης Βενιζέλος, είπε ότι εισπραττομένων και όλων εκείνων των μέτρων που έχουν κατοχυρωθεί στο μεσοπρόθεσμο, η χώρα θα έχει μια έλλειψη σε ό, τι αφορά τις συνέπειες πάνω στα οικονομικά μας της ύφεσης. Και αυτό το κενό δεν θέλει να το καλύψει η χώρα με νέα μέτρα. Αυτό είναι μια πάρα πολύ συγκεκριμένη και αιτιολογημένη πολιτική απόφαση και διαπίστωση.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πώς θα το καλύψει όμως; Μπαίνει τώρα το ερώτημα. Πώς θα το καλύψει κ. Υπουργέ; Ρωτάει η τρόικα για παράδειγμα: Θα κάνετε απολύσεις; Θα κάνετε εφεδρείες εργασιακές; Θα κλείσετε Οργανισμούς, θα συγχωνεύσετε; Θα  πουλήσετε εταιρείες; Τι θα κάνουμε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έλεγε, λοιπόν, ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος  – και σωστά – ότι η χώρα δεν μπορεί ν’ αντέξει φορολογικά μέτρα καινούργια.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ωραία, κανείς δε θέλει μέτρα, παρακάτω.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ωραία. Αφού δεν θέλουμε μέτρα, πρώτον, η κυβέρνηση  θα πρέπει να συζητήσει το θέμα με την τρόικα σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και να δουν τις συνέπειες της ύφεσης πάνω στο τρέχον οικονομικό έτος και κάποιες  διευθετήσεις που εκεί μπορεί να γίνουν, αυτά τα έχει πει ο Υπουργός, δεύτερον πρέπει να πάνε σε ολοκλήρωση όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές, εγώ λ.χ. μιλώντας με τον Υπουργό Οικονομικών πριν συναντήσω την τρόικα, η κατεύθυνση που δίνει το Υπουργείο Οικονομικών σε όλα τα Υπουργεία και σ’ εμάς, απλώς εμείς τα είχαμε τελειώσει, η κατεύθυνση που έδινε ήταν, όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές να πάνε κάτω-κάτω και να πάνε και σ’ ένα χρόνο πιο σύντομο από το χρόνο τον υπεσχημένο εν πάση περιπτώσει, εκεί που αυτό είναι δυνατόν.

Αφού, λοιπόν, έχω οικονομική δυσκολία ας κάνω τις θεσμικές αλλαγές που προοπτικά δίνουν χώρο στην ανάπτυξη. Και νομίζω ότι αυτό θα πρέπει ο Πρωθυπουργός, μάλιστα μας ζήτησε την περασμένη εβδομάδα τον απολογισμό της δράσης του Ιουλίου – Αυγούστου.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κατά βάση σας ζήτησε να μη μαλώνετε νομίζω στην κυβέρνηση .

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μας ζήτησε τον απολογισμό της δράσης Ιουλίου – Αυγούστου και τον απολογισμό της δράσης το Υπουργείο Υγείας τον έστειλε την περασμένη Παρασκευή.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ωραία. Εσείς λοιπόν στείλατε τον απολογισμό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Οι δικές μας υποχρεώσεις και ως προς τη συγκράτηση των δαπανών και ως προς τις πέντε κορυφαίες θεσμικές αλλαγές που έχουμε, έχουν ολοκληρωθεί.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Επειδή λοιπόν έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές κ. Υπουργέ στο διάβα αυτών των χρόνων, εγώ διακρίνω, θα σας μιλήσω ειλικρινά, μια προσπάθεια να βγάλετε τον εαυτό σας και τη δουλειά σας έξω από τη συνολική προβληματική πολιτική της κυβέρνησης. «μείς κάναμε εκείνο, εμείς κάναμε το άλλο, εμείς κάναμε το τρίτο..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο Υπουργός Υγείας να μη μιλάει για το Υπουργείο του, να μιλάει για τ’ άλλα Υπουργεία;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όχι, να μιλήσετε χίλιες φορές για το Υπουργείο αλλά να μου επιτρέψετε να πω, αν στις 25 του μηνός δεν πάρουμε μία από τα χρήματα που πρέπει να έχουμε για να κινηθούμε και να εξακολουθήσουμε να ζούμε ως χώρα, ποσώς θα μ’ ενδιαφέρει. Και προσωπικά ποσώς σας ενδιαφέρει.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η Ελλάδα δεν θα κινδυνεύσει σε ό, τι αφορά τη δανειοδότησή της.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτό μπορείτε να το διαβεβαιώσετε κ. Υπουργέ που λέτε, ότι εμείς θα πάρουμε την 6η δόση και η Ελλάδα δε θα πτωχεύσει;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει, η Ελλάδα δεν θα κινδυνεύσει. Η Ελλάδα το παλεύει. Το παλεύει με πάρα πολύ δυσμενείς θέσεις.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Με συγχωρείτε κ. Υπουργέ, εγώ άκουσα χτες την κα Διαμαντοπου΄λου να λέει ότι ο επόμενος Πρωθυπουργός μπορεί να είναι Πρωθυπουργός της δραχμής, που μπορεί να είναι και ο νυν. Δεν το ξέρουμε ποιος θα είναι..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ήταν η αποστροφή της επί ανικάνου κυβερνήσεως, το διάβασα αυτό. Ήταν η αποστροφή της επί ανικάνου κυβερνήσεως.

Κοιτάξτε να δείτε, εμείς έχουμε υποχρέωση να πάμε κάτω-κάτω τις υποχρεώσεις μας, το Υπουργείο Υγείας το κάνει, η κυβέρνηση  δεν θα έχει πρόβλημα. Η κυβέρνηση  δεν θα έχει πρόβλημα, γιατί η συνολική της δράση έχει πείσει ότι είναι δράση κυβέρνησης  με αυταπάρνηση. Έχουμε δυσκολίες. Δεν θ’ ακουμπήσουμε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε τις αιτίες για κάποιες καθυστερήσεις μας. Και τώρα που η φράση μου το επιτρέπει, γιατί εδώ πρέπει κανείς να προσέχει πώς σας μιλάει.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Στον κόσμο, όχι σ’ εμάς.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σε όλους. Γιατί μπορεί μετά ν’ αναπαράγει τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον τίτλο «εσωστρέφεια». Εδώ, λοιπόν, τώρα που ολοκληρώνω τις φράσεις μου, δέχομαι ότι υπάρχουν και τομείς με καθυστερήσεις, οι οποίες πρέπει να εξαλειφθούν και νομίζω ότι σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο η εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών θα έχει αυτό το περιεχόμενο: Να εξαλειφθούν εκεί όπου υπάρχουν καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μπορεί να βρεθεί όμως ταυτόχρονα κι ένα κοινό πολιτικό πεδίο όταν είναι συνεχή κι επαναλαμβανόμενα τα φαινόμενα όχι εσωστρέφειας, εσωτερικών συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων που έχουν σχέση με μια διαφορετική λογική; Δεν είναι ούτε προσωπική αντιπαράθεση, ούτε δεν αρέσει η Ξενογιαννακοπούλου στο Λοβέρδο και το ανάποδο, ούτε ο Ραγκούσης στο Ρέππα κτλ. Υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αντιθέτως, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου την εκτιμώ και τη σέβομαι. Βγήκε μια διαφωνία μας, μάλλον δυο διαφωνίες μας από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Κακώς.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κακώς γιατί;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει πρακτικά, καλύπτεται η λειτουργία του από τη συνταγματική και πολιτικά επιβαλλόμενη εχεμύθεια, τα πρακτικά του είναι εκτός δημοσιότητος εκ του νόμου για 30 χρόνια.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πληροφορίες έχουμε πάντα από το Υπουργικό Συμβούλιο κ. Λοβέρδο, αυτό είναι το πρόβλημά μας; Εδώ σας κατηγορεί η προηγούμενη ηγεσία ότι εσείς συμπεριφέρεστε σα να μην υπήρχε η προηγούμενη ηγεσία, σα να πήγατε σ’ ένα κενό Υπουργείο και αρχίσατε να καλύπτετε τομείς. Σα να μην είχε γίνει τίποτα πριν.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχω την άποψη και νομίζω ότι κανένας άνθρωπος λογικός δεν θα πει κάτι διαφορετικό, ότι μια στρέβλωση που είναι οι διαρροές, δεν μπορεί ν’ ακυρώσει τη βασική υποχρέωση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου πριν λάβει αυτό μια απόφαση όπου πρέπει να την εφαρμόζεις ομόφωνα, να πουν τις απόψεις τους. Εμείς δεν έχουμε με την κα Ξενογιαννακοπούλου διαφωνήσει δημοσίως. Δεν έχουμε κάνει talk show.

Εμείς μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο εκφράσαμε για δυο θέματα δυο διαφορετικές απόψεις.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν ενδιαφέρει το talk show, η αποτελεσματικότητα διαφέρει. Όταν δυο κορυφαίοι Υπουργοί συγκρούονται όπως ο κ. Ρέππας και ο κ. Ραγκούσης, με ποια γραμμή θα πάτε στους ταξιτζήδες; Σήμερα συζητάτε και τα ταξί.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να δείτε ότι η δημοκρατία στην προκειμένη περίπτωση τουλάχιστον δεν βλάπτει καθόλου. Έγινε μια συζήτηση έντονη, αυτή πέρασε στη δημοσιότητα. Κακώς, αλλά πέρασε. Η συζήτηση δεν ακυρώθηκε. Η συζήτηση έγινε την περασμένη Τετάρτη και σήμερα, Τρίτη, 6 μέρες μετά, η κυβέρνηση  λαμβάνει αποφάσεις τις οποίες καταθέτω στη Βουλή και εφαρμόζω αμέσως για θέμα που δημιουργούν πραγματικές ρήξεις στο χώρο της  υγείας, για τη συσπείρωση και συνένωση των προνοιακών ιδρυμάτων, για τη δημιουργία της μιας λίστας, ενός μητρώου ηλεκτρονικού για όσους έχουν δικαίωμα να παίρνουν προνοιακά επιδόματα – τέλος πια οι τυφλοί, 700 τυφλοί στη Ζάκυνθο με τζιπ 4 επί 4 και τα γνωστά που έχει  αναδείξει ο κ. Μπόλαρης..

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα βρείτε τους γιατρούς μπροστά σας βέβαια με κινητοποιήσεις όπως ξέρετε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τρίτον, καμία πρόσληψη στους γιατρούς. Καμία.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καμία πρόσληψη ενώ έχουμε τόσα κενά στο νοσηλευτικό προσωπικό;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται νοσηλευτές. Δεν χρειάζεται γιατρούς. Γιατρούς έχει υπερδιπλάσιους το Εθνικό Σύστημα Υγείας από τους γιατρούς που έχουν όλες οι προηγμένες χώρες του πλανήτη.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τώρα μας ανοίγετε ένα τεράστιο θέμα ενώ δεν έχουμε χρόνο. Μας λέτε ότι έχουμε γιατρούς κι αν πάτε στην επαρχία δε θα βγείτε ούτε μισό γιατρό,  ή θα βρείτε έναν γιατρό για τα πάντα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κάνετε ότι δεν τα ξέρετε;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα τα ξέρουμε, γι’ αυτό τα λέμε.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Για πηγαίνετε μια βόλτα στα Ιατρικά Κέντρα, στα Κέντρα Υγείας..

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επειδή κυκλοφορήσαμε όλοι αυτές τις μέρες του καλοκαιρού και αντιμετωπίσαμε μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα στην περιφέρεια, είδαμε τα τεράστια κενά που έχει η περιφέρεια κ. Υπουργέ. Εμένα δε μ’ ενδιαφέρει τι κάνει ο «Ευαγγελισμός», ο «Ευαγγελισμός μια χαρά είναι, με πολλούς γιατρούς, με πολλούς νοσηλευτές και πολύ ωραία. Τι γίνεται στην περιφέρεια;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Συγχαρητήρια, κ. Οικονόμου, που κάνατε αυτή τη διαπίστωση, την κάνουμε κι εμείς κάθε μέρα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς δεν πρέπει να κάνετε διαπιστώσεις, πρέπει να κάνετε πράξεις όμως. Τις διαπιστώσεις τις κάνουμε εμείς, δουλειά μας είναι αυτή.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι αυτονόητο αυτό που λέτε, μόνο που εγώ κάνω πράξη αυτό που λέω. Και ακούστε τι θα κάνω πράξη τώρα: Ξέρετε πόσες δεκαετίες υπάρχει το πρόβλημα των κενών στην περιφέρεια; Που τώρα η χώρα είναι και σε κρίση.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, αλλά αυτό δε μπορεί να είναι άλλοθι πάντα κ. Υπουργέ, γιατί συνέχεια εσείς λέτε «ο προηγούμενος».. Έτσι θα πάμε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μου επιτρέπετε; Όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει κενό. Λύση δεν έχει δοθεί. Οι προσλήψεις των καλών περιόδων έγιναν πελατειακές. Είχες 6 αναισθησιολόγους κι έπαιρνες κι έναν έβδομο, είχες 5 καρδιολόγους κι έπαιρνες κι έναν έκτο. Σου έλειπε ο παιδίατρος και δεν έπαιρνες.

Στην περιφέρεια βέβαια, εκφραζόταν και το εξής και εκφράζεται: Απαίτησα στον κ. Ανδρέα Μακρυπίδη, Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ που μου έλεγε για ορισμένα κενά στο νοσοκομείο Μεσολογγίου. Του λέω, «κύριε συνάδελφε, 4 θέσεις προκηρύχθηκαν και παρέμειναν άγονες οι προκηρύξεις, δεν κατέθεσε υποψηφιότητα κανείς».

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κορόιδα είναι να πάνε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Στα νησιά μας, ακριβώς το ίδιο. Σε περίοδο ανεργίας και με υπερδιπλάσιο αριθμό γιατρών σε σχέση με τους γιατρούς των κρατών μελών του ΟΟΣΑ και μέσα στο ΕΣΥ και έξω από το ΕΣΥ, δηλαδή υπάρχει και κόσμος που δεν δουλεύει και λέει «είμαι άνεργος», δεν πηγαίνουν στα περιφερειακά νοσοκομεία, ειδικά στα νησιωτικά.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το ξέρουμε, αυτό είναι παλιό πρόβλημα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ωραία, επειδή το ξέρετε, αφήστε με να δώσω λύση. Κι εγώ θα δώσω λύση παρά τις διαφωνίες. Δεν θα πω, σωστό κι εκείνο σωστό και το άλλο. Ποια είναι η λύση; Η λύση δεν είναι οι προσλήψεις. Η λύση είναι οι γιατροί που δουλεύουν στα Ασφαλιστικά μας Ταμεία με οποιαδήποτε σχέση, ακόμα και οι συμβεβλημένοι, θα μπορούν εκεί που το νοσοκομείο διαπιστώνει αδυναμία και έλλειψη σ’ έναν τομέα, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου, για μια μέρα την εβδομάδα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους  μέσα στο νοσοκομείο στο πλαίσιο της απογευματινής τους λειτουργίας. Πού είναι το πρόβλημα;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κανένα. Πολύ σωστό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αλλά άκουσα τα εξ αμάξης γι’ αυτό.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να δω τι θα κάνετε με τον ΕΟΠΥΥ,  να δω τι θα κάνετε με τις συμβάσεις των γιατρών που δεν ξέρουν ακόμα πόσα λεφτά θα παίρνουν.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μην αλλάζετε θέμα, να κλείσουμε το πρώτο.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Λέω ότι είναι τεράστιο το θέμα. Μια κουβέντα τώρα για τον ΟΚΑΝΑ κ. Υπουργέ, δεν έχουμε άλλο χρόνο. Να πούμε λίγο για τον ΟΚΑΝΑ, για τα προγράμματα μεθαδόνης, για τα νοσοκομεία, ένα τεράστιο κεφάλαιο, ρωτάει πάρα πολύς κόσμος από το πρωί για το θέμα των ναρκωτικών που κουβεντιάζετε και σήμερα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Λυριτζή, κ. Οικονόμου, είστε προοδευτικοί άνθρωποι  και κανένας προοδευτικός άνθρωπος μέχρι στιγμής δεν είπε όχι σ’ αυτό.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ασφαλώς.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Υπάρχουν δυο απόψεις; Θα το κουβεντιάσεις και μετά θα πράξεις. Στον ΟΚΑΝΑ και στα θέματα της αναμονής επί 7 χρόνια και 3 μήνες, φαντάζεστε τώρα ένας από μας, να ήταν εξαρτημένο άτομο, ασθενής και να έπρεπε να περιμένει 7 έτη και 3 μήνες για να πάει σ’ ένα δημόσιο πρόγραμμα αποτοξίνωσης;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα είχε πεθάνει κατά πάσα πιθανότητα. Πολλοί απ’ αυτούς..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το  4% πεθαίνουν.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και οι άλλοι ξανακυλάνε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το 8% μπαίνει στη φυλακή.  Αυτοί δεν έχουν θέμα να ξανακυλήσουν.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Θέλω να πω ξαναμπαίνουν στο κύκλωμα ούτως ή άλλως.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: 8% πάνε φυλακή για μικροπαραβατικότητα, ή για εγκληματικότητα, άλλοι άνθρωποι χάνονται, δεν μπορείς να τους βρεις και εν πάση περιπτώσει είναι τα υποψήφια καθημερινά θύματα του οργανωμένου εγκλήματος.

Εμείς, την 1η Σεπτεμβρίου είπαμε κι έτσι έγινε, ξεκινήσαμε τη γενίκευση της θεραπείας μέσα από όλα τα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος και στις 16 του μηνός κάνουμε το ίδιο στην Αθήνα. Το Νοέμβριο δεν θα υπάρχει λίστα αναμονής των χιλιάδων ανθρώπων, η λίστα της ντροπής που λέγαμε..

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεσμεύεστε γι’ αυτό; Το Νοέμβριο δε θα υπάρχει λίστα;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα το δείτε στην πράξη. Δεν θα υπάρχει. Μέσα στον Οκτώβριο δεν θα υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα..

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αντέχετε μέχρι το Νοέμβριο;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μέσα στον Οκτώβριο δεν θα υπάρχει για τη Βόρεια Ελλάδα και στο Νοέμβριο δεν θα υπάρχει για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πολιτικά αντέχετε μέχρι το Νοέμβριο; Η κυβέρνηση  αντέχει μέχρι το Νοέμβριο με τέτοιο κλίμα;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το παλεύουμε κάθε μέρα και στο τέλος εμείς θα καταφέρουμε τα όσα έχουμε υποσχεθεί. Δουλεύουμε και νομίζω ότι όποιος δουλεύει φαίνεται.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προφανώς. Καλημέρα σας κ. Υπουργέ, σας ευχαριστούμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *