Απάντηση του ΙΣΑ στο από 20/4/2013 δημοσίευμα του Ygeianet.gr αναφορικά με την Ιατρική Ομάδα Άμεσης Δράσης του ΙΣΑ με θέμα: «Λίγο Πιο Μικρές από το Σύμπαν»

ΙΣΑsmallΑπαντώντας στο δημοσίευμα του ygeianet.gr για την πρωτοβουλία του ΙΣΑ για τη σύσταση Ιατρικής Ομάδας Άμεσης Δράσης του ΙΣΑ για Έκτακτες Καταστάσεις, διευκρινίζουμε ότι στα πλαίσια της κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης που διέπει το σύλλογό μας, η διοίκηση του ΙΣΑ δια ψηφοφορίας του Διοικητικού Συμβουλίου της, μια και βρισκόμαστε σε δημοκρατικό πολίτευμα και η πλειοψηφία λαμβάνει αποφάσεις- αποφάσισε στις 17/1/2013 να προβεί σε συνεργασία με το μέλος του ΙΣΑ και Πρόεδρο του ΕΚΕΠΥ, κο Ευσταθίου, στη δημιουργία της ομάδας αυτής για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και καταστάσεων.

Οι υπηρεσίες της Ιατρικής Ομάδας Άμεσης Δράσης του ΙΣΑ θα αφορούν στην αντιμετώπιση εκτάκτων απειλητικών φαινομένων (πυρκαγιών, σεισμών, πλημμύρων κλπ) στην Αττική, στην εγχώρια ή σε αλλοδαπή περιοχή, και θα παρέχονται εφόσον μας ζητηθεί η συνδρομή μας από την τοπική αυτοδιοίκηση ή άλλον τοπικό φορέα. Θέσαμε δε αυτήν την ομάδα, στη διάθεση όλων των Ιατρικών Συλλόγων, σεβόμενοι ακριβώς το θεσμό του Ιατρικού Συλλόγου και γνωρίζοντας την τοπική αρμοδιότητα εκάστου εξ αυτών.

Τονίζουμε ότι ουδόλως παρεμβαίνουμε στη δικαιοδοσία του ΠΙΣ, διότι ο ΠΙΣ, όπως γνωρίζετε είναι δευτερογενές όργανο και δεν έχει μέλη του τους γιατρούς.

Όσον αφορά στη συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με την ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών μέσα από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, τονίζουμε ότι η δράση μας, μέσα από τα Οδοιπορικά Υγείας αφορά την προσφορά φαρμάκων που οι ίδιοι οι πολίτες συγκεντρώνουν , στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης και της στήριξης στους ανασφάλιστους πολίτες. Δεν αφορά ιατρικές πράξεις, αλλά προσφορά φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού. Κάθε δράση προσφοράς φαρμάκων και υλικού, μέσα από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, υλοποιείται με την κοινή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατόπιν έκκλησης των εκπροσώπων της Αβαθμιας και Ββάθμιας αυτοδιοίκησης για βοήθεια , με πρόσκληση και συμμετοχή των αρμόδιων Ιατρικών Συλλόγων, καθώς και με πρόσκληση και συμμετοχή των κατά τόπους Μητροπόλεων, τόσο αυτών που ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος, στην οποία Προκαθήμενος είναι ο Αρχιεπίσκοπος κκ Ιερώνυμος, όσο και στις Μητροπόλεις που ανήκουν στο Πατριαρχείο μετά από σχετική άδεια και σε συνεργασία μαζί τους .

 

Σημειώνουμε τέλος ότι υπάρχουν πολλές ΜΚΟ που επιτελούν έργο ιατρικών πράξεων σε πανελλαδική κλίμακα με γιατρούς μέλη κάποιων συλλόγων που ασκούν ιατρική πράξη σε αρμοδιότητα άλλων. Υπενθυμίζουμε δε ότι προσφάτως η διαδικασία της άσκησης ιατρικής σε κάθε περιοχή της Ελλάδας απελευθερώθηκε δια νόμου με το Ν.3919/2011 και τον Ν. 4093/2012 και ως εκ τούτου ο κάθε γιατρός μπορεί να ασκεί το επάγγελμά του, πόσο δε μάλλον τον εθελοντισμό του.

 

Πρέπει δε να επισημανθεί με ιδιαίτερη έμφαση ότι ο ΙΣΑ είναι ΝΠΔΔ διφυούς χαρακτήρα με σκοπό, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 11 του B.Δ. 11 OKTΩBPIOY/7 NOEMBPIOY 1957 (ΦEK A/225) “Σχετικά με την τροποποίηση και κωδικοποίηση των διατάξεων περί Iατρικών Συλλόγων και των Πειθαρχικών Συμβουλίων του A.N. 1565/1939” «η μέριμνα για τη διατήρηση της επιστημονικής και ηθικής ικανότητας του ιατρικού σώματος να εξυπηρετήσει με προθυμία και αυταπάρνηση τη δημόσια υγιεινή και τους αρρώστους, καθώς και η εναρμόνιση των ηθικών και οικονομικών συμφερόντων μεταξύ των μελών του, με σκοπό την εξυπηρέτηση του γενικότερου συμφέροντος του λαού και του Kράτους.»

 

Θυμίζουμε τέλος προς επίρρωση των ως άνω ισχυρισμών μας, ότι δεκάδες νησιά της Ελλάδας, με 7 και 8 οργανικές θέσεις ειδικών και αγροτικών γιατρών, έχουν ένα αγροτικό γιατρό που κινδυνεύει να παραιτηθεί για να αντιμετωπίσουν τους καλοκαιρινούς μήνες των πολλών χιλιάδων κατοίκων και τουριστών.

 

Στα πλαίσια αυτά, κάθε εθελοντική προσφορά σε ιατρικό δυναμικό προς τους ξεχασμένους αυτούς Έλληνες, δεν είναι φιλανθρωπία: είναι Πολιτισμός. Είναι Ελληνισμός. Και φαίνεται ότι πρώτη κατάλαβε αυτό τον Ελληνισμό η γείτονα χώρα, που ναυπηγεί πλωτό τουρκικό νοσοκομείο για να σώσει τους έλληνες του Αιγαίου.

 

Θα ήταν καλό να εκδώσετε σχετικό δημοσίευμα και προς τις τουρκικές αρχές, με το οποίο θα παραπέμπετε το πλωτό νοσοκομείο να λάβει άδεια από τον ΠΙΣ και τον ΙΣΑ.

 

Τέλος, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ομάδα άμεσης δράσης του ΙΣΑ θα τύχει της συμπαράστασης και συμμετοχής πληθώρας μελών του ώστε να προσφέρει ανεκτίμητο έργο στις περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, όπου θα κληθεί να συνδράμει.

 

Για την απάντησή μας στον ΠΙΣ, πατήστε ΕΔΩαπάντηση_ΙΣΑ_στον_ΠΙΣ_για_Ιατρική_Ομάδα_Άμεσης_Δράσης

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                                                           ΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *