KKE. Τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς όλων σχεδόν των ειδικοτήτων από τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας καθώς και των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ

νδ πασοκ δημαρΠρος τον Υπουργό Υγείας

 

Η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά απ’ όλες τις κυβερνήσεις, όπως και τη σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, υλοποιεί μέτρα που έχουν συναποφασιστεί χρόνια πριν στην ΕΕ και τα οποία προβλέπουν τη δραστική κρατική υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, τη λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια, την αύξηση των πληρωμών των ασθενών για υπηρεσίες υγείας. Η καπιταλιστική οικονομική κρίση αξιοποιείται για την επιτάχυνση της εφαρμογής αυτών των μέτρων με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στους ασθενείς και στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας.

 

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι και οι τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς όλων σχεδόν των ειδικοτήτων από τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας καθώς και των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ. Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται παίρνει διαστάσεις επικινδυνότητας τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους γιατρούς που καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους καθημερινά και στις εφημερίες αντιμετωπίζοντας μεγάλο αριθμό ασθενών.

 

Ενδεικτικά παραδείγματα είναι: Η έλλειψη γιατρού και παιδιάτρου στην Πάτμο που οι 3.500 κάτοικοι και τα 650 παιδιά είναι εγκαταλειμμένοι στην τύχη τους. Η μονάδα τεχνητού νεφρού στη Νάξο χωρίς νεφρολόγους. Στη Μήλο δεν υπάρχουν ακτινολόγος, βιοπαθολόγος, καρδιολόγος, πνευμονολόγος. Στην Πάρο δεν υπάρχει παιδίατρος για τα 2.500 παιδιά. Στο νοσοκομείο στη Σάμο υπάρχει ένας καρδιολόγος και ένας παιδίατρος. Υπάρχουν 154 αναπτυγμένα κρεβάτια ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία που είναι εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών. Στο Αττικό δε λειτουργούν 8 από τις 14 χειρουργικές αίθουσες. Η γενικότερη κατάσταση επιβεβαιώνεται και καταμαρτυρείται από το μεγάλο χρόνο αναμονής για να κάνει κάποιος ασθενής θεραπείες, εξετάσεις ή κάποια χειρουργική επέμβαση, από το να μη βρίσκει συμβεβλημένο γιατρό στον ΕΟΠΥΥ κ.λπ.

 

Παρ’ όλα αυτά και αντί η Κυβέρνηση να προβεί στις ανάλογες και αναγκαίες προσλήψεις γιατρών, εντελώς αδικαιολόγητα δε διορίζει τους 953 ειδικευμένους γιατρούς για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες της επιλογής τους, δεν προχωρά αντίστοιχα τη διαδικασία της κρίσης γιατρών για 1400 προκηρυγμένες θέσεις και ταυτόχρονα με τους νέους οργανισμούς καταργεί οργανικές θέσεις γιατρών. Η κατάσταση επιδεινώνεται και από το γεγονός ότι κατά το διάστημα 2011-2012 έχουν αποχωρήσει από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας συνολικά 1453 γιατροί.

 

Ουσιαστικά η κυβέρνηση στερεί από το λαό τις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν αυτοί οι γιατροί, οι οποίοι εξωθούνται στη μετανάστευση, στην ανεργία ή στη μισοεργασία.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για:

 

Τον άμεσο διορισμό των 953 ειδικευμένων γιατρών για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επιλογής τους, τη διενέργεια των κρίσεων επιλογής γιατρών για την κάλυψη των 1400 θέσεων που εκκρεμούν, την απόσυρση των νέων οργανισμών που καταργούν θέσεις γιατρών.

 

Τη μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών και όλων όσων εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

 

 

 

Ο βουλευτής

 

Γιώργος Λαμπρούλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *