Συντάξεις. Διαβατήριο τα 55 έτη για 500.000 ασφαλισμένους

συνταξειςΟι ευνοϊκές ρυθμίσεις αφορούν όσους θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι τα τέλη του 2010 ή του 2012. Μεγάλοι κερδισμένοι οι δημόσιοι υπάλληλοι με ανήλικο τέκνο και 25ετία

Σύνταξη σε ηλικία 55 ετών δικαιούνται 500.000 ασφαλισμένοι, που μπορούν να αξιοποιήσουν μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων και να αποφύγουν την αύξηση του ορίου ηλικίας. Ουσιαστικά μία σειρά νόμων επιτρέπει την ταχύτερη θεμελίωση δικαιώματος και οδηγεί στην «έξοδο» μέχρι και 12 χρόνια νωρίτερα (καθώς πλέον το γενικό όριο συνταξιοδότησης διαμορφώνεται στο 67ο έτος).
Καθοριστικός παράγοντας είναι το έτος θεμελίωσης δικαιώματος, καθώς οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις αφορούν όσους «κλείδωσαν» δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 ή του 2012 (ανάλογα με την περίπτωση). Για τη θεμελίωση δικαιώματος υπάρχουν δύο «ταχύτητες», καθώς για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων αρκούν μόνο τα έτη ασφάλισης, ενώ για άλλες ομάδες απαιτείται η παράλληλη συμπλήρωση και του ορίου ηλικίας.

Κερδισμένες είναι οι μητέρες με ανήλικα παιδιά, που μπορούν υπό προϋποθέσεις να πάρουν είτε πλήρη είτε μειωμένη σύνταξη στα 55 (ανάλογα με το πότε είχαν θεμελιώσει δικαίωμα). Ευνοϊκές ρυθμίσεις για ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη ισχύουν και για μεγάλες κατηγορίες γυναικών (που δεν έχουν ανήλικα).

Αυστηρότερο είναι το πλαίσιο για τους άνδρες, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου στα 55. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν ανήλικο τέκνο και 25ετία το 2012, ενώ ευνοϊκές διατάξεις ισχύουν και για τους τριτέκνους (με 20ετία το 2012). Στο ΙΚΑ, σύνταξη στα 55 δικαιούνται οι άνδρες που συμπληρώνουν 10.500 ημέρες ασφάλισης -εκ των οποίων οι 7.500 στα βαρέα- μέχρι το τέλος του 2010.

Το «Εθνος-Συντάξεις» δημοσιεύει σήμερα έναν αναλυτικό οδηγό για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης σε ηλικία 55 ετών από το Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και το ΙΚΑ.

Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως όσοι ασφαλισμένοι θεμελιώνουν δικαίωμα από 1ης Ιανουαρίου 2013 και μετά έχουν ενιαία όρια συνταξιοδότησης σε όλα τα Ταμεία. Πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67 (όπου προβλέπεται μειωμένη δίνεται στα 62), ενώ εναλλακτικά η πόρτα εξόδου ανοίγει με 40 έτη ασφάλισης σε ηλικίας 62 ετών.
http://www.ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *