Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων. Ενημερωτικό φυλλάδιο ασθενών για την απεργία

Αγαπητέ συμπολίτη,

Κατ’ αρχήν θα θέλαμε να ζητήσουμε την κατανόησή σου για την ταλαιπωρία που υφίστασαι λόγω των κινητοποιήσεών μας. Η απεργία είναι το μόνο όπλο που διαθέτει ο εργαζόμενος για να προστατέψει τα δικαιώματά του, όταν έχει εξαντλήσει όλους τους άλλους τρόπους διεκδίκησης.
Από τον περασμένο Φεβρουάριο όταν και ψηφίστηκε ο νόμος για την δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) στον οποίο θα υπάγεται το 98% των ασφαλισμένων (Ι.Κ.Α., Ο.Α.Ε.Ε., Ο.Π.Α.Δ., Ο.Γ.Α.), ο ιατρικός κόσμος της χώρας συναντά την αναίτια άρνηση για διάλογο των ιθυνόντων του Υπουργείου Υγείας. Σε λιγότερο από 4 μήνες, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα αποτελεί γεγονός, ωστόσο ελάχιστοι γνωρίζουν τη ζοφερή πραγματικότητα που αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο Υγείας του Ελληνικού πληθυσμού. Από τους περίπου 45.000 ιατρούς που είναι σήμερα συμβεβλημένοι με τα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία, θα απομείνουν λιγότεροι από 20.000. Ο καθένας από αυτούς τους ιατρούς θα είναι επιφορτισμένος με την παροχή πρωτοβάθμιας Υγείας σε 600 – 8.500 οικογένειες ασφαλισμένων και θα λαμβάνει ως αποζημίωση το αστρονομικό ποσό των   1.000 € μικτά. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Κάθε ιατρός θα εξετάζει περίπου 20-30 ασθενείς καθημερινά μέσα σε προκαθορισμένο ωράριο 4 ωρών (μέσος χρόνος εξέτασης ανά ασθενή:  6 λεπτά) και θα λαμβάνει από 0,22 – 1,13 € ανά μήνα, για κάθε έναν απ’ αυτούς. Επιπλέον, παύει η ελεύθερη επιλογή ιατρού και η ελεύθερη προσέλευση στο ιατρείο, καθώς οι ασφαλισμένοι θα υποχρεώνονται  να απευθύνονται μόνο στους ιατρούς που θα είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και απαραιτήτως μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω του 184. Οι λίστες αναμονής της ντροπής του Ι.Κ.Α. που φτάνουν μέχρι και τους 6 μήνες για κάποιες ειδικότητες σήμερα, θα επεκταθούν από 1-1-2012 στο σύνολο σχεδόν των Ελλήνων ασφαλισμένων. Στόχος φυσικά είναι η περικοπή των δαπανών για την Υγεία από 1,4% του Α.Ε.Π. που είναι σήμερα, στο 0,6%, με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση του επιπέδου Υγείας του πληθυσμού.
Πέρα από αυτά όμως, ο νέος νόμος εξασφάλισε και το ξεπούλημα της Υγείας σε μεγαλοεπιχειρηματίες που ουδεμία σχέση έχουν με την ιατρική επιστήμη. Η κατάργηση του 51% στην συμμετοχή ιατρών σε ιατρικές εταιρείες και η πλήρης άρση των περιορισμών που ίσχυαν μέχρι πρότινος, επιτρέπουν στον οιονδήποτε να ανοίξει και να διαχειριστεί μία ιδιωτική κλινική ή ένα πολυϊατρείο / διαγνωστικό κέντρο. Αυτό πρακτικά σημαίνει την εξάπλωση και κυριαρχία των supermarkets Υγείας με μοναδικό κίνητρο το εύκολο κέρδος.
Το 15% των Ελλήνων ιατρών σήμερα, αντιμετωπίζει την ανεργία και την οικονομική εξαθλίωση, με μόνες διεξόδους τη μετανάστευση ή την αποδοχή συμβάσεων πείνας είτε από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είτε από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υγείας. Συμμετέχοντας στην Πανιατρική απεργία στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου διεκδικούμε πάνω απ’ όλα αξιοπρέπεια για ιατρούς και ασθενείς – ασφαλισμένους, ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών Υγείας και ελεύθερη πρόσβαση στο Συνταγματικά κατοχυρωμένο αγαθό της Υγείας για όλους μας.

http://pediatroi-thessalonikis.blogspot.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *