Νέα από Αρκαδία. Με ρυθμούς χελώνας

ARKADIAΕίναι γεγονός πως σε περιόδους κρίσεων σαν κι αυτή που περνά η χώρα μας, η  χάραξη πολιτικής στο χώρο της ψυχικής υγείας έχει σημαίνουσα σημασία. Ιδίως της πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης καθώς ο φόβος για το αύριο και  το φάσμα της ανεργίας δοκιμάζουν τις αντοχές όλων μας, με αποτέλεσμα την αύξηση των επισκέψεων στα ψυχιατρικά ιατρεία κατά σημαντικό ποσοστό.

Από την  άποψη αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της  ΔΕΠΑΝΟΜ και της αναδόχου εταιρείας, για την  κατασκευή του έργου «Προσθήκη Ολοκληρωμένου Ψυχιατρικού Τμήματος Ενηλίκων και Παίδων/Εφήβων στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης. Μια από καιρού αναμενόμενη σύμβαση η οποία έχει ήδη πολύ καθυστερήσει.  Τούτο για την παροχή ουσιαστικών ψυχιατρικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της ΕΕ, μετά το κατά συνθήκη κλείσιμο του Ψυχιατρικού νοσοκομείου,  αφού στην πραγματικότητα είναι ακόμα ορθάνοιχτο.

Η οικονομική κρίση, βλέπετε, μας  βρήκε απροετοίμαστους στον τομέα της ψυχικής υγείας, αν και θα έπρεπε πριν πολλά χρόνια να είχαμε διεκδικήσει και εκμεταλλευτεί τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διετίθεντο για το σκοπό αυτό. Έστω όμως και τώρα,  την ύστατη στιγμή,  είναι ανάγκη να προχωρήσουν κάποιες δειλές μεταρρυθμίσεις με τα όσα λίγα χρήματα υπάρχουν και διατίθενται. Διαφορετικά θα αποτελεί ιστορική ύβρη για τους  ολίγιστους πολιτικούς μας η ολιγωρία των οποίων καταδικάζει  τα πιο αδύναμα τμήματα του πληθυσμού, λόγω οικονομικής κρίσης, στην εξαθλίωση και ελεύθερη πτώση. Η αλματώδης αύξηση των αυτοκτονιών, της κατάθλιψης, των ψυχοσωματικών και αγχωδών εκδηλώσεων που συνδέονται άρρηκτα με την απουσία και αδυναμία επένδυσης στην όποια ελπίδα για το μέλλον του κόσμου, φαίνεται να αποτελούν απλούς δείκτες περικοπής και τροποποίησης του ετήσιου κρατικού  προϋπολογισμού, που διαρκώς μειώνει τα ποσοστά που διαθέτει για το σκοπό αυτό.

Το σύστημα χρειάζεται να στραφεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα και πρόληψη. Από εκεί θα ξεκινήσουμε για να βάλουμε τις βάσεις για μια πραγματική ψυχιατρική μέριμνα, ενώ κατ αυτόν  τον τρόπο και πόροι θα εξοικονομηθούν και η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί, αφού καταργηθούν ουσιαστικά τα ψυχιατρεία. Και προς τα εκεί, έστω και με ρυθμούς χελώνας κινείται η ανέγερση του ψυχιατρικού τμήματος στο Παναρκαδικό νοσοκομείο.

Γίναμε ρεζίλι

Ένα ακόμη μέσο ενημέρωσης πανελλήνιας εμβέλειας, η εφημερίδα Τα Νέα, σε ολοσέλιδο αφιέρωμα αναφέρεται στο σοκ που  ένοιωσε ο αρμόδιος επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, κατά την  επίσκεψή του, στα μέσα Φεβρουαρίου, στην Τρίπολη και στην  παράνομη χωματερή της πόλης, για την οποία εδώ και πάνω από μια δεκαετία έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το κλείσιμό της, χωρίς αποτέλεσμα. Γι αυτό και στην επιστολή που έστειλε στον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά κάνει λόγο για την επικίνδυνη «κατάσταση με τις παράνομες χωματερές και την αποτυχία ορθής αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς και οι καθυστερήσεις στην αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για νέες υποδομές θέτουν εν αμφιβόλω την ικανότητα και αποδοτικότητα της διοίκησης στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων» Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίζεται ο επίτροπος ως προς τη διάχυση των αρμοδιοτήτων στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων. «Μέχρι στιγμής αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχει γίνει σημαντική πρόοδος εξαιτίας της έλλειψης συντονισμού, των αλληλοεπικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, καθώς και της απουσίας πολιτικής βούλησης για τη λήψη μέτρων» υπογραμμίζει. «Η εμπλοκή τόσο πολλών φορέων οδηγεί σε περίπλοκες και γραφειοκρατικές διαδικασίες και δημιουργεί καθυστερήσεις» επισημαίνει ο επίτροπος σχολιάζοντας ότι στη διαχείριση εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, οι περιφέρειες, οι δήμοι, αλλά και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Συναυλία θρησκευτικής μουσικής

Το κοινό της πόλης της Μεγαλόπολης , θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει Συναυλία Θρησκευτικής Μουσικής με Ύμνους της Μ. Εβδομάδος σε εκδήλωση υπό τον τίτλο «Οδεύοντας προς το Θείο Πάθος», που συνδιοργανώνεται από το Δήμο Μεγαλόπολης και την Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μας, την Παρασκευή 26 Απριλίου 2013 και ώρα 20:00 Στη συναυλία συμμετέχουν η χορωδία της Ι.Μ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, υπό την διεύθυνση του κ. Παναγιώτη Καρπούζου, καθώς και η χορωδία ΟΡΦΕΑΣ Τρίπολης υπό την Δ/νση του Μαέστρου κ. Βασίλη Τζαβάρα. Το πρόγραμμα παρουσιάζει ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιάκωβος Κανάκης.
Αρχαιρεσίες για ΟΛΜΕ

Τα αποτελέσματα αρχαιρεσιών για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ έχουν ως εξής: Ψήφισαν: 403 Έγκυρα: 365 Άκυρα: 9 Λευκά: 29 Έλαβαν: ΔΑΚΕ: 149 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε.: 106 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ: 69 ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ: 41

Με βάση τα αποτελέσματα, ως σύνεδροι εκλέγονται: ΔΑΚΕ: 2 (Μαρκόπουλος Γεώργιος, Κρατημένος Ιωάννης) Σύνδεσμος: 1 (Αντωνάκος Λάμπρος) Αγωνιστική Συσπείρωση: 1 (Γιαννόπουλος Ανδρέας)

Προς αρχαία Μεσσήνη

Την ένταξη του δρόμου προς Αρχαία Μεσσήνη στο ΕΣΠΑ, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο οποίος με δηλώσεις του υπογράμμισε  πως τούτο θα συμβεί  εντός των επομένων μηνών, και θα είναι με προϋπολογισμού 40 εκ. ευρώ. Ο περιφερειάρχης επισκέφθηκε το Δήμο Μεσσήνης και επιθεώρησε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ενώ με  την ολοκλήρωση της περιοδείας του συμμετείχε σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο της Μεσσήνης και στη συνέχεια παραβρέθηκε  στην παρουσίαση των έργων σε μνημεία πολιτισμού, που υλοποιούνται στο Δήμο.

Εξετάσεις σπειρομέτρησης

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας καλεί τους δημότες του, όσοι επιθυμούν, να υποβληθούν το Σάββατο 27 Απριλίου 2013, στην κεντρική πλατεία του Άστρους, και κατά τις ώρες 9:30 – 13:30,  σε δωρεάν εξέταση σπιρομέτρησης.  Πρόκειται για  ένα έλεγχο του πόσο καλά αναπνέει κανείς και ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση διαφόρων αναπνευστικών παθήσεων. Η εξέταση δεν πονά και συνήθως διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά. Απαιτεί μόνο να πάρει κανείς βαθιά εισπνοή και στη συνέχεια να εκπνεύσει με δύναμη.

Ιστορικό μνημείο

Τα Τρίκορφα, όπου σώζονται ακόμα τα ίχνη από τα ταμπούρια του Κολοκοτρώνη, του Υψηλάντη και των άλλων επαναστατών του 1821, κηρύσσονται ιστορικό τόπος. Η πρόσφατη θετική και ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου έδωσε στην περιοχή και τυπικά την αξία που της αρμόζει, αλλά και στην τοπική κοινωνία την ικανοποίηση σε ένα χρόνιο αίτημά της.
Σήμερα το τοπίο των Τρίκορφων παραμένει αλώβητο, όπως ήταν την εποχή του Κολοκοτρώνη και των υπολοίπων αγωνιστών, με τα μόνα ορατά ανθρώπινα σημάδια τα ταμπούρια, τις λίθινες κατασκευές που χρονολογούνται οι παλαιότερες από τα τέλη του 18ου αιώνα, πιθανότατα και άλλα ιστορικά κατάλοιπα, που ακόμα δεν έχουν αναγνωριστεί. Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή σώζονται υπολείμματα οχυρών πύργων του 14ου και 15ου αιώνα, οι οποίοι βρίσκονταν πάνω σε τείχη..

Χαμογελάτε

Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός. Γι αυτό στο ΙΚΑ σου κλείνουν ραντεβού για μετά από 4 μήνες.
Είπα να κάτσω να σοβαρευτώ….αλλά δεν βρήκα που να καθίσω.
Σου είπα σε πέντε λεπτά θα είμαι εκεί..Τι με παίρνεις κάθε μισή ώρα?
Το εγκεφαλικό προϋποθέτει εγκέφαλο, μην αγχώνεστε μερικοί.
Αν μαζέψω τα “ναι βρε να κανονίσουμε κανά καφέ” που έχουμε πει με γνωστούς, είμαι κλεισμένος μέχρι το 2016.
Σημασία δεν έχει ούτε το ταξίδι ούτε ο προορισμός…..Σημασία έχει να βρεις πάρκινγκ όταν φτάσεις.
-Ρε Μάναααα…έπεσε το internet! -Να πάρεις μια σκούπα και να το μαζέψεις…Μ’ έχετε κάνει υπηρέτρια εδώ μέσα…

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *