Νέα από Αρκαδία. Εθελοντική προσφορά

ARKADIAΧίλιοι δυο τρόποι υπάρχουν για να δείξει κανείς  ότι ενδιαφέρεται για το κοινό καλό, με προσφορά ανιδιοτελούς εργασίας και καλής διάθεσης. Όταν είναι πλέον ή βέβαιο πως υπάρχουν πολίτες με συνειδητή θέση στην κοινωνία που είναι πρόθυμοι να προσφέρουν.  Συνήθης είναι η συμμετοχή σε δράσεις  καθαρισμού, ανακύκλωσης και φύτευσης που γίνεται από ομάδες, συλλόγους και φορείς σε διάφορα σημεία εντός ή εκτός των πόλεων, τα οποία έχουν ιδιαίτερη  σημασία  για το κοινωνικό σύνολο.

Το πάρκο του δικαστικού μεγάρου, αν και ανήκει στο υπουργείο δικαιοσύνης, παραμένει ένας πνεύμονας πρασίνου  με σημαντική αισθητική παρουσία για την πόλη της Τρίπολης. Και μόνο η θέση του στο κέντρο της πόλης και στην προσωπική ιστορία γενεών Τριπολιτών, αρκεί για να του δοθεί προτεραιότητα και μέριμνα για φύλαξη και καθαρισμό, αν μη τι άλλο.

Με τον ερχομό της άνοιξης και του Πάσχα σε τρεις εβδομάδες, μπορεί κάλλιστα  η εθελοντική εκστρατεία να  αναπτυχθεί στο χώρο αυτό, με καθαρισμό του από τα χόρτα, που λόγω των έντονων βροχοπτώσεων έχουν αναπτυχθεί υπέρμετρα, με σκάψιμο και φύτεμα νέων φυτών και λουλουδιών, με ευπρεπισμό του χώρου, γενικά. Το αυτό μπορεί να συμβεί και στον παρακείμενο χώρο του πάρκου της πλατείας Αρεως  όπου και η  παιδική χαρά.  Ζητούμενο είναι η αισθητική του χώρου και η καλλιέργεια της συνήθειας της εθελοντικής προσφοράς σε ένα κλίμα κοινότητας κατά το διαδεδομένο πρότυπο των προηγμένων κοινωνιών άλλων χωρών. Μη ξεχνάμε πόσο άλλαξε πέρσι αλλά και πρόπερσι το τοπίο από την παρέμβαση συμπολιτών μας που ανήκουν είτε στο Δικηγορικό Σύλλογο είτε στη Θεατρική Ομάδα.

Αυτή η μικρή-μεγάλη συμμετοχή στον εθελοντικό καθαρισμό συγκεκριμένων σημείων της πόλης  έρχεται να μας στείλει ένα μήνυμα. Ότι η «επανοικειοποίηση» των δημοσίων χώρων της πόλης μας είναι και δική μας υπόθεση αν και εφόσον υπάρχει συνεργασία, διάθεση προσφοράς και καταμερισμός δυνάμεων. Το πάρκο του δικαστικού μεγάρου, ευχόμαστε, να είναι σε λίγα χρόνια ένα μεγάλο, ιστορικό πάρκο όπως του αξίζει αλλά έως τότε μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν.

 

 

 

Ψυχιατρικό τμήμα

Η από καιρό αναμενόμενη υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της  ΔΕΠΑΝΟΜ και της αναδόχου εταιρείας, για την  κατασκευή του έργου «Προσθήκη Ολοκληρωμένου Ψυχιατρικού Τμήματος Ενηλίκων και Παίδων/Εφήβων στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης «Η Ευαγγελίστρια» είναι πλέον γεγονός και σύντομα, μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης  του έργου αναφέρεται στους  36 μήνες και σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας κ. Λυκουρέντζου η  νέα ψυχιατρική μονάδα θα περιλαμβάνει Τμήμα Ενηλίκων, Τμήμα Παίδων/Εφήβων,  Νοσοκομείο Ημέρας και Τμήμα Οξέων και Επειγόντων Περιστατικών, ενώ θα  διαθέτει 42 κλίνες νοσηλείας, οι οποίες θα αναπτυχθούν  σε επιφάνεια 5.341,07 τ.μ.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ύψος των 10.000.000€ με πηγή χρηματοδότησης το ΕΣΠΑ – Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007-2013.

Το τρένο στη Μεγαλόπολη

Μετά από μια  μακρά περίοδο 25 χρόνων το τρένο μπήκε σφυρίζοντας στη Μεγαλόπολη, την περασμένη Κυριακή 14 Απριλίου 2013  ξυπνώντας μνήμες από το ένδοξο παρελθόν του σιδηροδρομικού σταθμού. Το περιηγητικό τρένο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετέφερε Βρετανούς τουρίστες, που έχουν έρθει στην Ελλάδα αποκλειστικά για το συγκεκριμένο δρομολόγιο, για το γύρο της Πελοποννήσου και είχαν ναυλώσει την αμαξοστοιχία. Πρόκειται για  φίλους και λάτρεις του Σιδηροδρόμου οι οποίοι  αφού έκαναν μια στάση στη Μεγαλόπολη  και γεύτηκαν τη τοπική κουζίνα και φιλοξενία συνέχισαν το ταξίδι τους με προορισμό την Κυπαρισσία.
Οι τουρίστες έμειναν ενθουσιασμένοι από την υποδοχή και τη φιλοξενία του Δήμου, στην οποία πρωτοστατούσε ο δήμαρχος κ. Μπούρας. Μοιράστηκαν σε αυτούς λουλούδια, φυλλάδια με σχετικό ενημερωτικό υλικό αλλά και DVD με θέματα που σχετίζονται με την ιστορία της περιοχής και τους Σιδηροδρομικούς Σταθμούς.

«Δεν Πετάω Τίποτα!»

Το ΚΠΕ Καστρίου, σε συνεργασία με τη Σχολική Σύμβουλο Γ’ Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Αρκαδίας και τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, σχεδιάζει την υλοποίηση Εργαστηρίου Εκπαίδευσης Ενηλίκων την Τρίτη, 23 Απριλίου 2013, με θέμα: «Δεν Πετάω Τίποτα!»

Το Εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικες με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους  στην  επαναχρησιμοποίηση υλικών και στη μείωση καταναλωτικών συνηθειών, που επιβαρύνουν το             πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Περιλαμβάνει κατασκευή λαμπάδων και διακοσμητικών, με ανακυκλώσιμα υλικά και υλικά της φύσης. Θα πραγματοποιηθεί στον εξωτερικό χώρο του Δημαρχείου Αστρους και η συμμετοχή είναι Ελεύθερη.

Ναός Παναγίας στο Αρκουδόρεμα

Στο το ΔΕΠΙΝ – Πελοποννήσου 2007-2013 εντάσσεται για χρηματοδότηση το έργο   « στερέωση-αποκατάσταση και συντήρηση τοιχογραφιών ΙΝ Παναγίας στο Αρκουδόρεμα Αρκαδίας», συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 330.000,00 €. με υπογραφή Τατούλη. Για την στερέωση αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου θα υλοποιηθούν εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο και
στερέωση – αποκατάσταση – ανάδειξη ναού.  Η μονόκλιτη κεραμοσκεπή του ναού, στο εσωτερικό της είναι διακοσμημένη με τοιχογραφίες, φέρει  εντοιχισμένη λίθινη επιγραφή, η όποια σώζεται παραπλεύρως της εισόδου και αναφέρει πως το έτος κατασκευής του ναού είναι το 1719. Ο ναός είναι χαρακτηρισμένος ως ιστορικό διατηρητέο  μνημείο  παρουσιάζει δομικά, οικοδομικά και αισθητικά προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την διατήρησή του και  υποβαθμίζουν την ιστορική του αξία. Τα στατικά προβλήματα του ναού επιβαρύνουν και την κατάσταση διατήρησης των τοιχογραφιών στο εσωτερικό του.

Φεστιβάλ καλλιτεχνικής έκφρασης

Μεθαύριο  Παρασκευή   στο Μπουσουλοπούλειο θέατρο Άργους  ξεκινά το  2ο Φεστιβάλ Μαθητικής Καλλιτεχνικής και Δημιουργικής Έκφρασης του Δήμου Άργους – Μυκηνών, που θα διαρκέσει ως τις 26 Απριλίου. Η ανοιξιάτικη καλλιτεχνική  συνάντηση πλαισιώνεται και φέτος με τη φαντασία των μαθητών και τη γνώση των δασκάλων και καθηγητών από τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου  στο θέατρο, τη μουσική, τα εικαστικά κλπ.

Απεργία γιατρών

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την Τετάρτη, 17 Απριλίου, τα δημόσια νοσοκομεία λόγω της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αλλά και της 6ωρης πανελλαδικής στάσης εργασίας, από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Οι δύο ομοσπονδίες προγραμματίζουν κοινή συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 11 π.μ. και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή. Γιατροί και νοσηλευτές διεκδικούν ανατροπή των «μνημονιακών πολιτικών», που έχουν ως αποτέλεσμα συγχωνεύσεις – καταργήσεις νοσοκομείων, τμημάτων, μονάδων, διαθεσιμότητα και απολύσεις και ζητούν άμεση καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, προσλήψεις προσωπικού και καθολική, δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας.

Χαμογελάτε

-Μόλις άναψα το καλοριφέρ, γενική είσοδος 10 ευρώ με ποτό.

-Είμαστε η γενιά που πρόλαβε τα καλοριφέρ αναμμένα.

-Αρχισα να λέω βρωμόλογα στο καλοριφέρ μπας και… ανάψει.

-Έχουν κλείσει τόσες επιχειρήσεις που ο χρυσός οδηγός χωράει κάτω από την πόρτα.

-Στη δουλειά έχουμε γίνει Big Brother, κάθε εβδομάδα έχουμε και μια αποχώρηση.

-Αναπολώ την εποχή που χρώσταγα μόνο μαθήματα.

-Το shopping πλέον έχει καταντήσει βλέπing.

-Σε κάθε αστυνομικό έλεγχο όλο η ίδια ερώτηση. Έχετε πιει; Παράπονο το έχω. Μια φορά να με ρωτήσουν αν έχω φάει!

-Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *