ΙΣΑ. 13ο Ακριτικό οδοιπορικό Υγείας στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα

12_4_2013_antikithira_1 13_4_Kithira_4 12_4_2013_antikithira_3Χωρίς παιδίατρο μεγαλώνουν 700 παιδιά

Φάρμακα και υγειονομικό υλικό στους ακρίτες συνοριοφύλακες της πατρίδας μας παρέδωσε το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής χθες και σήμερα στα Αντικύθηρα και στα Κύθηρα για τις ανάγκες των κατοίκων, στα πλαίσια του 13ου Ακριτικού Οδοιπορικού Υγείας που πραγματοποίησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Γιώργος Πατούλης και στελέχη του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής έφτασαν χθες Παρασκευή 12 Απριλίου, στα πλαίσια του 13ου Ακριτικού Οδοιπορικού Υγείας , στα Αντικύθηρα για να παραδώσουν 20 κιβώτια με φάρμακα και υγειονομικό υλικό για τις ανάγκες των κατοίκων, μετά από έκκληση στήριξης της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων προς το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής. Οι 17 κάτοικοι των Αντικυθήρων επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στους εκπροσώπους του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, ενώ παράλληλα ο Ιερέας του νησιού Πατήρ Αντώνιος και η αγροτικός γιατρός του νησιού ευχαρίστησαν τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την πολύτιμη βοήθεια στους ξεχασμένους ακρίτες

Στη συγκέντρωση φαρμάκων που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία του Ποταμού στα Κύθηρα το Σάββατο 13 Απριλίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο ΣΚΑΙ, μέσα από τη δράση Όλοι μαζί μπορούμε και στην Υγεία, συγκέντρωσαν 10 σάκους με φάρμακα, ενώ παράλληλα παρέδωσαν και 20 κιβώτια με φάρμακα για τη δημιουργία Κοινωνικού Φαρμακείου που θα διοργανώσουν από κοινού η Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων και ο Δήμος Κυθήρων

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Γιώργος Πατούλης υποσχέθηκε ότι η συνεργασία αυτή στήριξης στο συνάνθρωπο θα συνεχιστεί μέσα από τα Ακριτικά Οδοιπορικά Υγεία σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε ξεχασμένο μικρό νησάκι ελληνικής γης: «Επισκεφθήκαμε τους 17 κατοίκους που ζουν στα Αντικύθηρα και παραδώσαμε 20 κιβώτια με φάρμακα και υγειονομικό υλικό. Την ίδια ποσότητα παραδώσαμε και στα Κύθηρα για τη δημιουργία Κοινωνικού Φαρμακείου της Ιεράς Μητροπόλεως Κυθήρων Αντικυθήρων και του Δήμου Κυθήρων. Στόχος μας είναι να σταθούμε δίπλα σε κάθε ακριτική οικογένεια , σε κάθε βρέφος της άγονης γραμμής, σε κάθε συμπολίτη μας που μας έχει ανάγκη. Υποσχεθήκαμε ότι είμαστε κοντά τους, πέρα και πάνω από κάθε διαδικασία συρρίκνωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η έγκαιρη μετακίνηση του αρρώστου είναι ουτοπία, όταν τα δύο δρομολόγια την εβδομάδα έχουν γίνει ένα, επειδή οι επιδοτήσεις δίνονται με μεγάλες καθυστερήσεις. 700 παιδιά στα Κύθηρα μεγαλώνουν χωρίς παιδίατρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι χωρίς παιδίατρο είναι επίσης και η Πάρος, η Σίφνος, η Κύθνος, η Πάτμος, η Σέριφος. Και επιπλέον, τα Αντικύθηρα είχαν μείνει , μέσα στο χειμώνα, ένα ολόκληρο μήνα χωρίς αγροτικό γιατρό από τότε που καταργήθηκαν τα κίνητρα των άγονων αγροτικών. 4000 χιλιάδες κάτοικοι εξυπηρετούνται από ένα νοσοκομείο χωρίς μικροβιολόγο. Οι ελλείψεις τραγικές, η αλληλεγγύη όμως μεγάλη και η κοινή προσπάθεια όλων μας θα στηρίξει τους συνοριοφύλακες της ελληνικής μας γης.» δήλωσε από τα Αντικύθηρα ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γιώργος Πατούλης

Αποστέλλοντας το μήνυμα αλληλεγγύης του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου κκ ο Γεν Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, κος Κωνσταντίνος Δήμτσας δήλωσε ότι: «Με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου μας, μέσα από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, η ΑΠΟΣΤΟΛΗ σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας έχουμε ξεκινήσει ένα καθολικό, πανελλαδικό έργο στήριξης στις ακριτικές περιοχές και τον πάσχοντα συνάνθρωπο μας. Η υπόσχεσή μας γίνεται καθημερινό έργο – το πράττουμε με τη βοήθεια όλων.»

Κατά τη συλλογή φαρμάκων στα Κύθηρα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κυθήρων Αντικυθήρων κ Σεραφείμ τόνισε: «Το πιο σημαντικό είναι να κάνουμε τα λόγια του Χριστού πράξη προς τον πονεμένο συνάνθρωπο μας. Σήμερα, στην προσπάθειά μας, έρχεται αρωγός το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, προσφέροντας ικανές ποσότητες φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού τόσο στα Κύθηρα όσο και στα Αντικύθηρα. Η Μητρόπολη μας, μέσα από την Ομάδα Κοινωνικής Φροντίδας, βρίσκεται κοντά σε κάθε πάσχοντα συμπολίτη μας, σε ένα έργο ύψιστης διακονίας. Σήμερα ανοίγεται ένας καινούργιος δρόμος για τη δημιουργία κοινωνικού φαρμακείου σε συνεργασία με το Δήμο και όλους τους εθελοντές γιατρούς και φαρμακοποιούς του νησιού μας. Ευχαριστούμε πολύ τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνων για τη φιλόχριστη αυτή προσφορά στους αναξιοπαθούντες που κατοικούν σε δυσπρόσιτες περιοχές και έχουν ανάγκη φαρμάκων και εξειδικευμένης ιατρικής περίθαλψης.»

Με το Μητροπολίτη Κυθήρων ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Πατούλης και ο Δήμαρχος Κυθήρων επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Κυθήρων, όπου είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από το Διοικητή κο Γιώργο Μεγαλοκονόμο για τα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κυθήρων κος Γιώργος Μεγαλοκονόμος ευχαρίστησε το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής για την προσφορά του υγειονομικού υλικού και των φαρμάκων, δηλώνοντας με ιδιαίτερη έμφαση: «Θα πιάσουν τόπο στους ανασφάλιστους και απόρους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη και σας ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθεια σας αυτή»

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Κυθήρων κος Θεόδωρος Κουκούλης ανέφερε: «Ευχαριστούμε το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και τον ΣΚΑΙ για τη δράση αυτή που έδωσε πνοή στους αναξιοπαθούντες δημότες μας. Τα φάρμακα που συλλέξαμε και αυτά που παραδόθηκαν, θα δοθούν από εθελοντές γιατρούς και φαρμακοποιούς σε ανήμπορους και αναξιοπαθούντες πολίτες μας, μέσα από ένα Κοινωνικό Φαρμακείο που σκοπεύουμε να ιδρύσουμε στο προσεχές μέλλον. Νομίζω ότι αυτή η πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών  και την ΑΠΟΣΤΟΛΗ της  Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών  θα εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Στόχος μας είναι μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση, να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή  και την αλληλεγγύη στη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει εδώ και 2 χρόνια τη χώρα μας»

Στη δράση συμμετείχαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Κυθήρων κκ Μιχ. Πρωτοψάλτης και Νίκος Μεγαλοκονόμος, ο Πρόεδρος του ΤΟΣΥΝ Ποταμού κος Μεγαλοκονομος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου κος Μεγαλοκονομος καθώς και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων κος Χαχαλάκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *