Τέσσερις «δεξαμενές» για απολύσεις – εξπρές

ΔΥ

Ο κύβος ερρίφθη! Απολύσεις με…νομική κάλυψη και «μερεμέτια» στα αριθμητικά δεδομένα. Την ώρα που η τρόικα απαιτούσε 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι να οδηγηθούν στην έξοδο το 2014 εκ των οποίων 7500 έως το Δεκέμβριο του 2013, η τρικομματική κυβέρνηση αντιπροτείνει 15.000 απολύσεις συνολικά έως το 2014, επιμερισμένες σε 4000 έως το Δεκέμβριο του 2013 και 11.000 έως το Δεκέμβριο του 2014.

Δεν δόθηκε συγκεκριμένος αριθμός για αποχωρήσεις επίορκων, με τη λογική ότι δεν μπορεί κανείς να προκαταλάβει τις πειθαρχικές διαδικασίες και τις δικαστικές αποφάσεις. Η επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών έχει αποφασιστεί και θα υπάρξουν φόρμουλες εν είδει νομοθετικών ρυθμίσεων για να «τρέξει» η υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις είναι οι δεξαμενές γι αυτές τις αναγκαστικές αποχωρήσεις, που όπως συμφωνήθηκε κατά τη σύσκεψη των τριών αρχηγών θα γίνουν «στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι»:

– πειθαρχικά ελεγχόμενοι υπάλληλοι για σοβαρά παραπτώματα και παράβαση καθήκοντος, εγκαλούμενοι για είσοδο στο δημόσιο με πλαστά πιστοποιητικά, όσοι ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, όσοι απουσιάζουν συστηματικά από την εργασία τους

– όσοι αδυνατούν σωματικά ή ψυχικά να εργαστούν, που θα ενταχθούν σε πρόγραμμα συνταξιοδότησης ή μετάταξης σε άλλη θέση

– υπάλληλοι οι οποίοι θα δεχτούν να μετέχουν σε πρόγραμμα εξόδου, αξιοποιώντας κίνητρα εθελούσιας που θα δοθούν, όπως εξαγορά πλασματικών χρόνων

– υπάλληλοι από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) τα οποία, ύστερα από μελέτη σκοπιμότητας, θα καταργηθούν. Οι υπάλληλοι σε ΝΠΙΔ τα οποία θα καταργηθούν θα απολύονται, λαμβάνοντας αποζημίωση, στη βάση όσων ορίζει ο νόμος. Οι υπάλληλοι σε ΝΠΔΔ τα οποία θα καταργηθούν θα περάσουν στην κινητικότητα, δηλαδή θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και θα αναζητηθούν θέσεις για μετάταξη.

Μπίτσικα Παναγιώτα
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=507802

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *