Ερχονται κυρώσεις για τις αξονικές

μαγνητικες    Η κατάσταση είναι παρόμοια και με τις μαγνητικές τομογραφίες, με την Ελλάδα να σπάει κάθε ρεκόρ, τόσο σε αριθμό τομογράφων, όσο και σε αριθμό εξετάσεων στον πληθυσμό.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος διέταξε χθες έρευνα, μέσω του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας (ΣΕΥΥΠ). Σκοπός είναι να γίνει αυστηρός έλεγχος και να καταλογιστούν ευθύνες στους γιατρούς, οι οποίοι διαμορφώνουν τη ζήτηση των αξονικών τομογραφιών.

«Θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις σε όσους, με οποιονδήποτε τρόπο, εμπλέκονται», αναφέρει ο υπουργός Υγείας. Ο κ. Λυκουρέντζος σημειώνει ότι δεν έχει παραλάβει τη σχετική έκθεση, αλλά έχει ενημερωθεί ότι τηρούνται από τον ΕΟΠΥΥ οι καταγραφές των εξετάσεων που πραγματοποιούνται, τόσο στα δημόσια νοσοκομεία όσο και στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Η κατάσταση με τις ακριβές διαγνωστικές εξετάσεις βρίσκεται εκτός ελέγχου, προκαλώντας οικονομική «αιμορραγία» σε νοσοκομεία, Ταμεία και ασφαλισμένους. Είναι, δε, επικίνδυνες, καθώς εκθέτουν τους ασθενείς σε ακτινοβολία.

Το υπουργείο Υγείας επιχειρεί -σε πρώτη φάση- να ελέγξει την παράμετρο «κόστος». Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος εξαντλεί το νομικό και θεσμικό πλαίσιο του Οργανισμού, προκειμένου να επιτύχει ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στις κοστολογήσεις των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Ο κ. Λυκουρέντζος έχει, επίσης, ζητήσει από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) την επανακοστολόγηση όλων των ακτινογραφικών και τομογραφικών πράξεων, με στόχο τη δραστική μείωση της δημόσιας δαπάνης.

Ενδεικτικό του «πάρτι» με τις εξετάσεις είναι ότι μία μόνο εξέταση -η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία- είχε κοστολογηθεί με 12.500 ευρώ! Το περιθώριο κέρδους ήταν τόσο μεγάλο, που τον περασμένο Αύγουστο, το κόστος της συγκεκριμένης εξέτασης μειώθηκε περισσότερο από 50%, φτάνοντας τις 6.500 ευρώ.

Ενα ακόμη μείζον θέμα με την τιμολόγηση των αξονικών τομογραφιών είναι και η τεχνολογία του τομογράφου. Υπάρχουν, δηλαδή, στην αγορά αξονικοί τομογράφοι δύο ή τεσσάρων τομών, οι οποίοι είναι παλαιάς τεχνολογίας και το κόστος αγοράς τους είναι χαμηλό.

Πολλαπλάσιο κόστος
Υπάρχουν, όμως, και τομογράφοι με 64 ή περισσότερες τομές οι οποίοι έχουν πολλαπλάσιο κόστος αγοράς. Το περίεργο είναι ότι το σύστημα αποζημιώνει σήμερα όλες τις αξονικές τομογραφίες με το ίδιο ποσό, ανεξάρτητα εάν έχουν γίνει από μηχάνημα δύο ή 64 τομών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), περίπου ένας στους τρεις Ελληνες υποβάλλεται κάθε χρόνο σε αξονική τομογραφία! Αναλογούν, συγκεκριμένα, 320 αξονικές τομογραφίες ανά 1.000 κατοίκους, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (123,8 ανά 1.000 κατοίκους).

Ο τομέας αναπτύχθηκε ραγδαία και εκτός ελέγχου την τελευταία δεκαετία. Το 2005, αναλογούσαν 25 αξονικοί τομογράφοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού και το 2010 η αναλογία διαμορφώθηκε στο 34,3 ανά εκατομμύριο (22,6 ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ).

Υπερδιπλάσιες στην Ελλάδαδ σε σύγκριση με χώρες της ΕΕ
Ρεκόρ σπατάλης και στις μαγνητικές τομογραφίες

Σε υπερδιπλάσιο αριθμό μαγνητικών τομογραφιών υποβάλλονται κάθε χρόνο οι Eλληνες σε σύγκριση με άλλους ευρωπαϊκούς λαούς. Πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι σε κάθε 1.000 Eλληνες αναλογούν ετησίως 97,9 μαγνητικές τομογραφίες όταν ο μέσος όρος στις χώρες του Οργανισμού είναι 46,3 ανά 1.000 κατοίκους. Μέσα σε μία πενταετία (2005-2010) οι μαγνητικοί τομογράφοι σχεδόν διπλασιάστηκαν στην Ελλάδα και από 140 έφτασαν τους 250.

Η χώρα μας εμφανίζει αναλογικά διπλάσιο αριθμό τομογραφιών από χώρες όπως η Αυστρία (47,6 ανά 1.000 κατοίκους), το Βέλγιο (52,8) και η Ολλανδία (49,1) και σχεδόν τριπλάσιο από την Τσεχία (33,5). Ανάλογο είναι και το κόστος, καθώς μία εξέταση κοστολογείται πάνω από 230 ευρώ. Η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού ή magnetic resonance imaging (MRI), όπως αποκαλείται η μαγνητική τομογραφία, αποτέλεσε μια σημαντική επιστημονική πρόοδο. Ο ασθενής τοποθετείται σε έναν κλειστό χώρο, όπου εκτίθεται σε μαγνητικό πεδίο το οποίο είναι 15.000 φορές ισχυρότερο από εκείνο της γης.

Με την εξέταση οι επιστήμονες μπορούν να πάρουν πληροφορίες σχετικά με τη βιοχημική κατάσταση των ιστών, με τη μορφή εικόνων. Η μαγνητική τομογραφία παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού βιοχημικών αλλαγών, οι οποίες συμβαίνουν πριν από τον σχηματισμό κακοήθειας.

Παρέχει μεγαλύτερη ευαισθησία για την αποτύπωση και παρακολούθηση της εξέλιξης διαφόρων βλαβών. Μπορεί δε να εφαρμοστεί σε όλες τις ανατομικές περιοχές και να συνδυαστεί με άλλες καινοτόμες διαγνωστικές μεθόδους.

Στα μειονεκτήματά της περιλαμβάνονται η μεγάλη διάρκεια εκτέλεσης ορισμένων εξετάσεων και το πολύ υψηλό κόστος αγοράς. Από τις μέχρι τώρα μελέτες δεν έχει προκύψει κάποιος κίνδυνος για την υγεία των ασθενών οι οποίοι υποβάλλονται στην εξέταση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
http://www.ethnos.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *