Από την αλληλεξάρτηση στην αλληλεγγύη ..ένας δρόμος (από τους πολλούς)

αλληλοεξαρτηση«Ζούμε σε ένα περιβάλλον αλληλοεξάρτησης..»
Εδώ και πολλά χρόνια η παραπάνω φράση αποτελεί μια διαπίστωση που διατυπώνει μια πραγματικότητα (κατά μια σκοπιά..). Ναι είναι η αλήθεια ότι οι κοινωνίες του Δυτικού Κόσμου εκφράζονται από πολυπλοκότητα.
Επίσης, όταν ακούμε τον όρο «παγκοσμιοποίηση» τον εκλαμβάνουμε μόνο υπό την τεχνοκρατική του έννοια.
Λέμε ότι τα τμήματα της Ευρώπης (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) είναι αλληλοεξαρτώμενα και λέμε εν μέρει αλήθεια.
Όμως η αλληλεξάρτηση δε φέρνει αυτόματα την αλληλεγγύη.
Και ναι τα τμήματα της Ευρώπης είναι σε «επικοινωνία», αλλά η «τεχνική» και «εμπορευματική» επικοινωνία δεν φέρνουν την κατανόηση.
Ταυτόχρονα, ένα σωρό συσσωρευμένες πληροφορίες, που μας κατακλύζουν καθημερινά δε φέρνουν τη «γνώση». Αλλά και η «γνώση» τελικά δε φέρνει την κατανόηση.
Εν τω μεταξύ σήμερα η ανεργία αυξάνεται, το ίδιο και οι ανισότητες. Αυξάνονται οι οικογένειες χωρίς κανένα μηνιαίο εισόδημα. Αυτό πυροδοτεί, δίκαια, τον ευρωσκεπτικισμό και ενισχύει προτάσεις «εθνικού δρόμου». Μια τόσο πληγείσα χώρα όπως η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει δημιουργήσει, πέρα από ένα ανθεκτικό κοινωνικό δίκτυ ασφαλείας, τις κατάλληλες πολιτικές προώθησης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Οπότε τι κάνουμε τότε;
Οι ευρωεκλογές είναι σε 14 μήνες. Αν δε γίνεται τώρα, έστω να γίνει στο εγγύς μέλλον (με την κατάλληλη θέσμιση) να ψηφίζουμε ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ τα Ευρωπαϊκά Κόμματα της ευρωβουλής όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, ως ένα στοιχείο αμεσότητας, ως ένα στοιχείο προσπάθειας ανάδειξης αυτού που λέμε «ευρωπαϊκή ταυτότητα» ή καλύτερα «ευρωπαϊκή συνείδηση».
Η πρόταση είναι να κάνουμε ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ.
Τότε, πιθανότατα θα καταστεί πιο πιθανό να συνειδητοποιήσουμε Τι; Πως; Που;..
Να συνειδητοποιήσουμε ό, τι δεν έχουμε κάνει ως τώρα..
Να συνειδητοποιήσουμε ότι «Ευρωπαϊκό» δεν είναι μόνο μια σημαία με κάτι αστέρια, ούτε φεστιβάλ, ούτε κάθε πέντε χρόνια εκλογές- με προτάγματα εσωτερικής κατανάλωσης, ούτε ανταλλαγή φοιτητών μέσω Erasmus (είναι προς κατάργηση κι αυτό νομίζω), ούτε τα ‘μαθήματα’ Jean Monnet που διδάσκονται στα Πανεπιστήμια.
Τώρα λοιπόν ας αρχίσουμε καμπάνια, ας πάρουμε πρωτοβουλία για μια συνολική αναθεώρηση του τρόπου ευρωεκλογών, όχι μόνο συμβολική αλλά βαθιά πολιτική. ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ με ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ των ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ έτσι όπως αντιστοιχούνται στο ευρωκοινοβούλιο.
Τότε θα αυξήσουμε την πιθανότητα να έχουμε όλοι όσοι λέμε ότι ανήκουμε στην Ευρώπη ότι θα έχουμε και ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, μια Ευρώπη των λαών.
Η Ελλάδα της «άμεσης» δημοκρατίας οφείλει να κάνει «άμεσο» και το οικοδόμημα της Ευρώπης.
leftprint

(για την υπογραφή: Δημήτρης Μπερτζελέτος)


 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Αντιπρόεδρος Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων

Διεύθυνση: Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη
τηλ: +30 2710232364
κινητό: +30 6977090049

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *