Αλόγιστη παραπομπή ασθενών σε αξονικές τομογραφίες

αξονικοςΔιαρκές σκάνδαλο με τις αξονικές τομογραφίες δείχνει έκθεση που έχει στα χέρια του το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με το Έθνος, νοσοκομεία του κέντρου και της περιφέρειας υποβάλλουν σωρηδόν ασθενείς σε αξονική.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με τεράστια ποσά επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων από δαπανηρές εξετάσεις, που διενεργούνται χωρίς προφανή λόγο.

Εκτός λογικής φαίνεται πως λειτουργεί το σύστημα των εξετάσεων στα δημόσια νοσοκομεία αφού οι μισοί σχεδόν ασθενείς υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία και εκτίθενται σε επικίνδυνη ακτινοβολία, την οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει.

Τα στοιχεία των αξονικών τομογραφιών που έγιναν το 2012 σε 47 δημόσια νοσοκομεία είναι αποκαλυπτικά.

Νοσηλευτικά ιδρύματα με μικρή σχετικά δυναμικότητα υποβάλλουν πάνω από το 40% των ασθενών τους σε αξονική, όταν νοσοκομεία αιχμής εμφανίζουν ποσοστά από 20% έως 30%.

Η σχετική έκθεση βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Υγείας, μαζί με εισηγήσεις να σταματήσουν οι υπερβολές. Τεχνοκράτες επισημαίνουν ότι το ποσοστό αξονικών τομογραφιών ανά ασθενή δεν ξεπερνά το 15% σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία μικρής και μέσης δυναμικότητας: “Αν δουν αυτά τα στοιχεία οι ξένοι, θα μας κυνηγήσουν”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικό είναι το εξής: Στα 47 νοσοκομεία που αξιολογήθηκαν, πραγματοποιήθηκαν πέρυσι συνολικά 322.805 αξονικές τομογραφίες. Ο αριθμός αυτός ξεπερνά τον πληθυσμό της Πάτρας και της Λάρισας!

Το θέμα ξεπερνά κατά πολύ το στατιστικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία, δέχονται ακτινοβολία.

Την πρώτη θέση στη λίστα των εξετάσεων κατέχει το «Ασκληπιείο» της Βούλας, όπου το 43% των ασθενών υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία. Πολύ υψηλά βρίσκονται τα νοσοκομεία Βόλου, Λάρισας και Φιλιατών (42%) και τα νοσοκομεία Τρικάλων (41%), Χαλκιδικής (40%), Αγρινίου (39%) και Ρεθύμνου (38%).

Στον αντίποδα, πολύ πιο χαμηλά ποσοστά παρουσιάζουν νοσοκομεία πρώτης γραμμής, όπως το «Θεαγένειο» Θεσσαλονίκης (19%), το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου (26%) και το «Αττικόν» (28%). Κοντά στο 30% βρίσκονται και άλλα μεγάλα νοσοκομεία, όπως το «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης (30%), το Πανεπιστημιακό της Λάρισας (31%) και το «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης (31%), ενώ το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» έχει ποσοστό 34%.

Εκτός από την έκθεση στην ακτινοβολία, οι αξονικές επιβαρύνουν δραματικά και το κόστος λειτουργίας του ΕΣΥ. Το κόστος αυξάνεται ακόμη περισσότερο επειδή οι εξετάσεις γίνονται σε μικρά νοσοκομεία. Άλλο είναι το κόστος στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και άλλο σε ένα μικρό νοσοκομείο της περιφέρειας, όπου γίνονται πολύ λιγότερες τομογραφίες.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν με τον πλέον δραματικό τρόπο τις επισημάνσεις που έκαναν πρόσφατα οι ειδικοί του ΟΟΣΑ. Τα στατιστικά του Οργανισμού καταδεικνύουν ότι σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες υποβάλλεται κάθε χρόνο σε αξονική τομογραφία!

Συγκεκριμένα, στη χώρα μας πραγματοποιούνται ετησίως 320 αξονικές τομογραφίες ανά 1.000 κατοίκους, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (123,8). Χαρακτηριστικό είναι ότι η αναλογία στην Αυστρία είναι μόλις 145 προς 1.000, στη Δανία 105, στη Γαλλία 145, στη Γερμανία 117, στην Ολλανδία μόλις 66 και στην Ισπανία 82,8 ανά 1.000 κατοίκους.

Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο λόγω της απουσίας πλαισίου για τη λειτουργία αξονικών και μαγνητικών τομογράφων στη χώρα μας. Ο τομέας αυτός γνώρισε μία «έκρηξη» την τελευταία δεκαετία. Το 2005, αναλογούσαν 25 αξονικοί ανά εκατομμύριο πληθυσμού και το 2010 η αναλογία διαμορφώθηκε στο 34,3 ανά εκατομμύριο (22,6 ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ).
http://news247.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *