Στους δρόμους οι ασθενείς με Parkinson

parkinsonΠαγκόσμια ημέρα Parkinson η Πέμπτη και οι ασθενείς με εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε δεκάδες χώρες, διατυπώνουν το αίτημα για μεγαλύτερη χρηματοδότηση στην έρευνα για την αντιμετώπιση της ανίατης αυτής ασθένειας.

Στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα, μέλη του Συλλόγου Παρκινσονικών Ασθενών και Φίλων Βορείου Ελλάδος, πραγματοποίησαν μια μικρή πορεία στο κέντρο της πόλης, που κατέληξε στην πλατεία Αριστοτέλους, μπροστά από το «Ολύμπιον». Εκεί, στήθηκε ένα σταντ, προκειμένου να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για την ασθένεια, η οποία τα τελευταία χρόνια εξαπλώνεται ραγδαία, σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Είναι χαρακτηριστικό πως το 10% των παρκινσονικών σήμερα, είναι ηλικίας κάτω των 50 ετών, γεγονός που όπως λένε οι ασθενείς, πρέπει να οδηγήσει τις κυβερνήσεις και τα μεγάλα ινστιτούτα ιατρικών ερευνών, στο να διαθέσουν περισσότερα κονδύλια για έρευνα, προκειμένου να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης της.

Ασθενείς: Δεν φτάνουν τα χρήματα για φάρμακα και φυσιοθεραπείες

Στην Ελλάδα της κρίσης, η καθημερινότητα του ασθενή, δυσκολεύει όλο και πιο πολύ, ειδικά με τις περικοπές στον χώρο της υγείας. Όπως δήλωσε, o Γιάννης Κανονίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Παρκινσονικών Ασθενών και Φίλων Βορείου Ελλάδος, η ειδική φαρμακευτική αγωγή και η φυσιοθεραπεία, αποτελούν για τον μέσο ασθενή ένα κόστος δυσβάσταχτο, το οποίο μπορεί να φτάσει τα 150 -200 ευρώ τον μήνα.

Η πολιτεία όπως λέει, έχει προγράμματα φυσιοθεραπείας, τα οποία ωστόσο για να τα παρακολουθήσει κάποιος, από τη μια απαιτούν μεγάλη γραφειοκρατία και από την άλλη δεν επαρκούν για να έχουν αποτέλεσμα. Έτσι, όπως λέει ο κ. Κανονίδης, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα κάνουν μόνοι τους τις φυσιοθεραπείες, ενώ οι υπόλοιποι μένουν στην ουσία αβοήθητοι. Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα φάρμακα είναι πολύ ακριβά και προβλέπεται σχετικά μεγάλο ποσοστό συμμετοχής από τους ασθενείς.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Κανονίδη, δεν έχει καταγραφεί ο ακριβής αριθμός των ασθενών καθώς πολλοί από αυτούς ντρέπονται για το πρόβλημα τους και «κρύβονται» στα σπίτια τους, αναπτύσσοντας ψυχολογικά προβλήματα τόσο στους ίδιους όσο και στις οικογένειες τους. Ο κ. Κανονίδης, συστήνει σε όσους αντιμετωπίζουν την ασθένεια, να μην φοβούνται και να πάνε στον σύλλογο για να συζητήσουν το πρόβλημα τους, με άλλους ασθενείς και ειδικούς. «Λέμε στον κόσμο, ότι ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια και να πάρουμε κουράγιο, ο ένας από τον άλλον» λέει ο πρόεδρος του συλλόγου.

Ο σύλλογος Παρκινσονικών Ασθενών και Φίλων Βορείου Ελλάδος, αριθμεί μέχρι σήμερα 180 μέλη, αριθμός ο οποίος αυξάνεται διαρκώς. Περίπου μια φορά τον μήνα, στα γραφεία του συλλόγου, στην οδό Ρήγα Φεραίου 11, περιοχή Βούλγαρη, πραγματοποιούνται ημερίδες και ενημερωτικά σεμινάρια από εξειδικευμένους επιστήμονες για τους παρκινσονικούς, τα οποία μπορεί να παρακολουθήσει όποιος επιθυμεί.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλέφωνα του συλλόγου 2310 302020, 2310 334930, ή στην ιστοσελίδα www.parkinson-info.gr.

http://www.zougla.gr/g

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *