Νέα από Αρκαδία. Αντίσταση στην παρακμή

ARKADIA18-150x150«Είμαστε οι νεαροί που συναντάτε στα επείγοντα, εμείς που σας αναλαμβάνουμε όταν φθάνετε με το ασθενοφόρο, σας παίρνουμε το ιστορικό και προσπαθούμε να σας βρούμε κρεβάτι, εμείς που παραμένουμε άυπνοι και απλήρωτοι στο προσκεφάλι σας για όσο χρειαστεί, και ας ξεσπάτε πάνω μας την οργή σας για λάθη άλλων…». Η περικοπή αυτή προέρχεται από την παρουσίαση του σκοπού και της δράσης των μελών  της νεοσύστατης και πολλά υποσχόμενης  κίνησης γιατρών, στο διαδίκτυο, που θέλουν να στείλουν επί της ουσίας το μήνυμα ότι «η ιατρική είναι πάνω από όλα λειτούργημα» γι αυτό και  θέτουν ως στόχο την επανασύνδεση του γιατρού με την κοινωνία, την εκρίζωση μιας άθλιας πρακτικής συναλλαγής γιατρού και ασθενούς και τον διαφανή επαναπροσδιορισμό του επαγγέλματος, σε μια εποχή που το κοινωνικό κράτος φυλλορροεί. Αποτελεί συνέχεια  εκείνης των γιατρών  του ΕΣΥ Λακωνίας, όταν  στις αρχές περασμένου  Ιουλίου ανήρτησαν  αφίσες σε όλες τις κλινικές και στα τμήματα του νοσοκομείου Σπάρτης με το σύνθημα «Εάν σου ζητήσουν φακελάκι, δώσε ένα άδειο! Βοήθησε να απαλλαγούμε από τη διαφθορά. Μη συμμετέχεις».  Ενέργεια σημαντική που αν επιμείνουν σίγουρα θα ριζώσει και θα αποδώσει καρπούς.

Βέβαια είναι πολύ δύσκολο να  διαρραγεί μια  συνήθεια χρόνων  και πολύ εύκολο να την καταγγέλλουμε εκ του ασφαλούς. Γιατί είναι σημαντικά δύσκολο να αρνηθεί κανείς να δώσει φακελάκι, εάν θεωρεί ότι διακινδυνεύει η υγεία του δικού του ανθρώπου. Πρόκειται για ψυχολογία που συντηρεί την αποκρουστική  βιομηχανία πλουτισμού με πρώτες ύλες τον ανθρώπινο πόνο και την άγνοια πάνω σε ζητήματα ζωής ή θανάτου.

Ωστόσο, φθάσαμε στο σημείο όπου  η ανέχεια και η οργή για την απληστία εκείνων που σε καιρούς κρίσης εμπορεύονται ανθρώπινες ζωές, να  ωθούν –όλο και πιο συχνά– στην απόκρουση των στυγνών αιτημάτων και στην επώνυμη καταγγελία του εκβιασμού ώστε να έχει μεγάλες πιθανότητες η οργάνωση μιας μαζικής αντίστασης. Τον τελευταίο καιρό, μάλιστα,  καταγράφεται συστηματικά στον τομέα της υγείας μια εμφανής άρνηση από πολλούς να υποκύψουν στον εκβιασμό και να καταβάλλουν χρήματα σε φακελάκι. Τρία και πλέον χρόνια κρίσης προετοίμασαν το έδαφος ώστε η κοινωνία να αρχίσει να οργανώνεται και να αποκτά τα αντισώματα που χρειάζεται για να προοδεύσει. Ο πόνος, στο κρεβάτι του νοσοκομείου, είναι αρκετά δυνατός για να ξηλώσει τους δεσμούς που μας ενώνουν με πρακτικές σήμερα αποδεδειγμένα επιζήμιες. Πλέον, δεν χρειάζεται να διατυπωθούν και να εξηγηθούν οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι οφείλουν να δράσουν. Είναι γνωστοί σε όλους.

 

 

 

 

Ένωση νοσηλευτών

Με αφορμή το δεύτερο κρούσμα εφόδου μελών της Χρυσής Αυγής στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, μετά το Παναρκαδικό, με πρωταγωνιστή το βουλευτή Μεσσηνίας   Δ. Κουκούτση, για τον εντοπισμό παράνομων αλλοδαπών αποκλειστικών νοσοκόμων, το Περιφερειακό Συμβούλιο του 10ου Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου,  της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, εκφράζει με ανακοίνωσή του  την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό του, για το γεγονός αυτό.

Καταδικάζει δε «απερίφραστα τέτοιου είδους παράνομες και αυθαίρετες «εξωθεσμικές παρεμβάσεις», εκφράζοντας παράλληλα την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση μας στις Διευθύνσεις των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών  και στο νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, εκτός από τα ανυπέρβλητα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά (τραγικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, εξαντλητικό ωράριο εργασίας, απλήρωτες εφημερίες, ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό κλπ), καλείται να αντιμετωπίσει και τα τάγματα εφόδου του Νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής». Καλεί δε  τους θεσμικούς φορείς (Διοικήσεις Νοσοκομείων, Διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας, ηγεσία Υπουργείου Υγείας) να παρέμβουν άμεσα ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα των παράνομων αποκλειστικών νοσοκόμων, διασφαλίζοντας παράλληλα την παροχή ποιοτικών υγειονομικών υπηρεσιών προς κάθε πολίτη χωρίς καμία διάκριση, καθώς και την ασφάλεια των εργαζομένων και των ασθενών στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Περήφανοι για  την  καταγωγή τους

Στον αγώνα μεταξύ της Μαρσέιγ και της Λιλ στις 22 Νοεμβρίου 2012, οι οπαδοί της Μαρσειγ σχημάτισαν μία τεράστια ελληνική σημαία με το πρόσωπο του Πρωτέα στη μέση και ένα μακρύ πανό το οποίο έγραφε: «Δεν αρνούμαστε την καταγωγή της πόλης μας». Η Μασσαλία ιδρύθηκε από τους Φωκαείς γύρω στο 600 π.Χ και ήταν η πρώτη ελληνική πόλη-κράτος στα σημερινά γαλλικά εδάφη.

Αντιδρούν

Σφόδρα αντιδρά ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού Τρίπολης στην  τοποθέτηση περιπτέρου έξω από το σχολείο, γιατί πιστεύει ότι  εμποδίζει την ασφαλή διέλευση των μαθητών, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Γι αυτό και απαιτεί να απομακρυνθεί η βάση που έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του σχολείου, χωρίς να έχει ενημερωθεί η Διεύθυνση του σχολείου, η Διεύθυνση Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης, η Σχολική Επιτροπή και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.
Κριτική από νέους

Η πολιτική εκδήλωση που πραγματοποίησε προχθές το απόγευμα η ΝΟΕΣ Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της οργανωτικής ανασυγκρότησης,  με ομιλήτρια την Αθηνά Δρέττα- μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και επικεφαλής του Τομέα Κοινωνικών Κινημάτων και Εθελοντισμού , από κοινού με το  βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, παρουσίασε, ίσως για πρώτη φορά την εξής ιδιαιτερότητα. Πολλοί νέοι έδωσαν το παρόν και συμμετείχαν στη διαδικασία με έντονη κριτική και πολλά «γιατί» για την πορεία του Κινήματος. Η παρουσία τους έδωσε την αίσθηση μιας συλλογικότητας και προοπτικής, ικανής να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει πολλούς νέους  στο μέλλον.

Εκπέμπουν ζωντανά

Στα πλαίσια των σύγχρονων – ψηφιακών τεχνικών επικοινωνίας, οι μαθητές του τομέα Ηλεκτρονικής του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Τρίπολης, που ασχολήθηκαν  με τη διαδικτυακή εκπομπή ραδιοφωνικού προγράμματος, κάνουν πράξη τις θεωρητικές γνώσεις, εφαρμόζοντας τα ηλεκτρονικά και τις νέες τεχνολογίες, εκπέμποντας ζωντανά από το σχολείο τους την Πέμπτη 11/04/2013 στις 12.15 – 13.45 και στη διεύθυνση  http://1epalelectronics.listen2myradio.com/

Εξόρμηση

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών & Οικολόγων την Κυριακή 14 Απριλίου έχει προγραμματίσει εξόρμηση στον ΟΛΙΓΥΡΤΟ μέχρι την κορυφή ΓΚΡΙΜΠΙΝΙ 1831μ. με  διάσχιση της πυκνοδασομένης Βόρειας πλευράς του Ολίγυρτου στην ορεινή Κορινθία. Θα γίνουν δυο διαδρομές. Α’ Πορεία: Μια εύκολη διάρκειας 4ωρων από το Διάσελο της Κανδήλας-Σκοτεινής 1170μ. στον Άγιο Σωτήρα 1300μ. και θα καταλήξει στη Λαύκα 720μ. Β’ Πορεία: Πιο απαιτητική διάρκειας  6:30ωρων από το Κανδήλας-Σκοτεινής 1170μ. στον Άγιο Σωτήρα 1300μ.-Σπηλιά-Κορυφή Γκριμπίνι 1831μ. και θα καταλήξει και αυτή στη Λαύκα 720μ. Ώρα αναχώρησης 8:00π.μ. από την κεντρική πλατεία της Τρίπολης.

Έκθεση κοσμημάτων

Ανοιξιάτικη έκθεση κοσμημάτων των μαθητών της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Σχολής από την Παρασκευή 19 έως και την Κυριακή 21 Απριλίου.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης : Παρασκευή 16.00′-22.00 και Σαββατοκύριακο: 10.00′-22.00′.

Γνωρίζατε ότι:

Ο περίεργος τρόπος που πέθαναν 19 αρχαίοι σοφοί αναφέρεται σε καταδίκες σε θάνατο, περίεργα ατυχήματα, αυτοκτονίες … Ας δούμε τι θάνατο είχαν κάποιοι εξ αυτών.
ΠΟΛΥΒΙΟΣ: Πέφτοντας από το άλογο του με πολλά τραύματα άφησε την τελευταία του πνοή.
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ: Κάηκε μέσα στο σπίτι του από τη φωτιά που έβαλε ο Κύλων με μια ομάδα επαναστατών.
ΣΑΠΦΩ: Γκρεμίστηκε από ένα βράχο στο ακρωτήριο Λευκάτα (στη Λευκάδα), ύστερα από ερωτική απογοήτευση που δοκίμασε τον ωραίο αλλά ακατάδεχτο ναυτικό Φάωνα.
ΣΟΦΟΚΛΗΣ: Πνίγηκε καταπίνοντας μια ρώγα σταφυλιού.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Καταδικάστηκε (με 281 ψήφους έναντι 275, δηλαδή με 6 ψήφους διαφορά) από το Αθηναϊκό δικαστήριο σε θάνατο, με κώνειο. Οι δικαστές τον ρώτησαν ποια ποινή προτιμούσε να του επιβληθεί και εκείνος ζήτησε με κάποια ειρωνεία, μια τιμητική αμοιβή. Τους απάντησε:. «Να σιτίζομαι στο Πρυτανείο»
ΧΙΛΩΝ: Πέθανε σε πολύ μεγάλη ηλικία στην Πίσα από υπερβολική χαρά, που του δημιουργήθηκε όταν αγκάλιασε το γιο του, που επέστρεψε από την Ολυμπία νικητής στο αγώνισμα της πυγμαχίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *