Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά. Καταγγέλλει την προσπάθεια δημιουργίας νέου σώματος ιατρών με εργασιακές συνθήκες τύπου γαλέρας.

ιατρικός σύλλογος πειραιά 25-11-11Πειραιάς,  11-4-2013
Α.Π.     1178
Προς

–    τον Υπουργό Εργασίας & Κ.Α.
–    τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρ. Διακυβέρνησης
–    τον Διοικητή ΙΚΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Εργασίας & Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την πρόσληψη 400 ιατρών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε 13 πόλεις (100 Καρδιολόγοι, 150 Νευρολόγοι, 150 Ψυχίατροι) και αφού ενημερώθηκε για τους όρους της σύμβασης  (εργασιακούς και αμοιβής)  καταγγέλλει για μία ακόμα φορά την προσπάθεια δημιουργίας νέου Σώματος ιατρών με εργασιακές συνθήκες τύπου «γαλέρας».

Τονίζουμε ότι το έργο των επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) είναι σημαντικό και ιδιαίτερο και αφορά μεγάλο αριθμό πολιτών που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση.  Η εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και αμοιβής των ιατρών που τις πλαισιώνουν είναι σημαντική προϋπόθεση,  κάτι που δεν απορρέει από την προκήρυξη,  απεναντίας προκύπτει ακριβώς το αντίθετο,  ήτοι :

Οι ιατροί αμοίβονται με 7 ευρώ για κάθε οριστικά γνωμοδοτημένο περιστατικό,  με ανώτατο  όμως πλαφόν 1000 ευρώ ακαθάριστα μηνιαίως,  ανεξάρτητα από αριθμό περιστατικών.
Άρα :  7 ευρώ – 1,25 φόρος = 5,75 ευρώ ανά τελικά γνωμοδοτημένο περιστατικό
΄Η :   1000 ευρώ μηνιαίως – 250 φόρος – 130 (περίπου) ασφαλιστικές εισφορές = 600 ευρώ περί-που καθαρά.
Αυτή είναι αμοιβή, η οποία ευτελίζει τον ιατρό και τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες Υγείας προς τους πολίτες.  Αν λάβουμε δε υπόψη ότι η πλειοψηφία των πολιτών που προσφεύγουν στα ΚΕΠΑ πληρώνει παράβολο 45 ευρώ,  προκύπτει ότι η όλη διαδικασία ευτελίζει και τους πολίτες.

Από όλα τα ανωτέρω συμπεραίνουμε ότι η διάθεση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και της Πολιτικής Ηγεσίας δεν είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών και η επίλυση του μεγάλου θέματος των ΚΕΠΑ,  αλλά η υποβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών,  που συνδέεται με τους κακούς όρους συνθηκών και αμοιβών των εργαζόμενων,  ώστε χρησιμοποιώντας τους ως «εύκολη λεία» να τους επιρρίψει για άλλη μία φορά την αποτυχία του συστήματος.

Ζητάμε άμεσα να λάβει θέση ο Υπουργός Εργασίας για να αποτραπούν νέες «στοχοποιήσεις» του Ιατρικού Κόσμου.  Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά διεκδικεί την αξιοπρέπεια της παροχής των ιατρικών υπηρεσιών και καταγγέλλει τη δημιουργία νέων «στοχοποιήσεων» του Κλάδου,  που επέρχεται με τέτοιου είδους συμβάσεις.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ                                                                ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΩΦ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *