Πίσω από τους αριθμούς

αριθμοιΕίναι συντριπτική και στον τομέα της παιδικής ευημερίας η υπεροχή των βορείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε σχέση με τους νότιους. Και ιδιαίτερα με τη χώρα μας. Για παράδειγμα, στην Υλική Ευημερία είμαστε στην 20ή θέση, στην Υγεία και την Ασφάλεια στη 19η, στην Εκπαίδευση στην 28η, στις Συμπεριφορές και στους Κινδύνους επίσης στην 28η και στη Στέγαση και στο Περιβάλλον στην 25η. Συνολικά βρισκόμαστε στην 25η θέση. Εντυπωσιακά χαμηλά.

Αλλά εντυπωσιακότερο είναι κάτι άλλο. Είναι η ανατροπή που καταγράφεται όταν ο ερευνητής ζητά να πληροφορηθεί πόσο ικανοποιημένα είναι τα παιδιά από τη ζωή τους. Εκεί η Ελλάδα εκτοξεύεται στην 5η θέση. Την ίδια ώρα που στην ερώτηση αυτή η Γερμανία βυθίζεται από την 6η θέση στην 22η και το Λουξεμβούργο από την 7η θέση στη 17η.

Δεν είναι συμπτωματικό. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και με τις άλλες χώρες του Νότου. Η Ισπανία ανεβαίνει από τη 19η θέση στην 3η και η Ιταλία βελτίωσε την επίδοσή της κατά 6 θέσεις. Που σημαίνει ότι τα «παιδιά της κρίσης» είναι πιο ευτυχισμένα από τα «παιδιά του πλούτου». Κι αυτό λέει πολλά. Για πολλούς τα λέει όλα. ‘Η έστω τα σημαντικότερα.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι δείκτες αρνητικοί για τη χώρα μας. Αντίθετα, υπάρχουν κάποιοι όπου η επίδοσή μας είναι αξιοζήλευτη. Οπως, για παράδειγμα, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Είμαστε στην κορυφή της λίστας των 29 πιο ανεπτυγμένων κρατών. Οπως επίσης είμαστε μία από τις οκτώ χώρες που η κατάχρηση αλκοόλ από νέους είναι χαμηλότερη του 10% και μία στις τέσσερις όπου το επίπεδο χρήσης ινδικής κάνναβης από παιδιά ηλικίας 11 έως 15 ετών παραμένει κάτω του 7%.

Και οι δύο τελευταίοι δείκτες δεν είναι άσχετοι με εκείνον της ευτυχίας. Αντίθετα, είναι συνέπειά του
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22786&subid=2&pubid=63810276

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *