Πέθανε ο Ρόμπερτ Εντουαρντς, «πατέρας» του παιδιού του σωλήνα

ρομπερτ εδουαρςΟ καθηγητής Ρόμπερτ Εντουαρντς, πρωτοπόρος της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που κατάφερε να δώσει πνοή στο πρώτο «παιδί του σωλήνα» το 1978, πέθανε την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Εκ μέρους της οικογενείας του ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου δήλωσε πως «με βαθιά λύπη η οικογένεια του Σερ Ρόμπερτ Εντουαρντς, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νομπέλ και είναι ένας από τους δύο πρωτοπόρους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, έφυγε μακριά μας εν ειρήνη στη διάρκεια του ύπνου του, μετά από μακροχρόνια ασθένεια».

Ο Έντουαρντς, που το 2010 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ιατρικής για το έργο του, ξεκίνησε τις έρευνες στον τομέα των εξωσωματικής γονιμοποίησης τη δεκαετία του 1950. Στις 25 Ιουλίου 1978, χάρη στην πρωτοποριακή έρευνά του σε συνεργασία με τον γυναικολόγο Πάτρικ Στέπτοου, γεννήθηκε το πρώτο “παιδί του σωλήνα”, η Λουίζ Τζόι Μπράουν.

Ο καθηγητής ίδρυσε την πρώτη κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης του κόσμου στο Κέιμπριτζ, την πόλη απ΄ όπου καταγόταν, το 1980.

Μέχρι σήμερα περισσότερα από 4 εκατομμύρια παιδιά έχουν γεννηθεί χάρη στην τεχνική που εφάρμοζαν οι Έντουαρντς και Στέπτοου, υπενθύμισε το Πανεπιστήμιο.

Ξεκίνησε να κάνει έρευνα στην τεχνητή γονιμοποίηση το 1950 και το πρώτο παιδί του σωλήνα η Λουίζ Μπράουν, γεννήθηκε το 1978.

Πέρυσι τον Ιούλιο είχε πεθάνει η γυναίκα που γέννησε το πρώτο «παιδί του σωλήνα», η Λέσλι Μπράουν.
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=507154

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *