ΙΣΑ.Τριτοκοσμικές καταστάσεις στη θεραπεία των διαβητικών ασθενών

ΙΣΑsmall Ένας στους τρείς διαβητικούς διακόπτει τη θεραπεία ,με την αντλία έγχυσης ινσουλίνης λόγω των οφειλών του ΕΟΠΥΥ
Τρείς ώρες αναμονής για την κατάθεση των δικαιολογητικών στα παραρτήματα του ΕΟΠΥΥ. Πάνω από έξι μήνες η αναμονή για να πάρουν τα χρήματα οι ασθενείς για τις θεραπείες τους

Σε απόγνωση έχουν οδηγηθεί χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη οι οποίοι εξαναγκάζονται να διακόπτουν την αντιμετώπιση της πάθησής τους με τη χρήση της αντλίας έγχυσης ινσουλίνης ,λόγω της καθυστέρησης αποζημίωσής τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως κατήγγειλε στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.),το 30% των   ατόμων με διαβήτη που χρησιμοποιούν την αντλία ινσουλίνης οδηγούνται στο να διακόψουν τη χρήση της, που έχει ως αποτέλεσμα τη μη σωστή αντιμετώπιση της πάθησής τους καθώς και την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών.

Σύμφωνα με μελέτη της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ ο μέσος όρος αναμονής για την εξόφληση των οφειλών φτάνει το μισό χρόνο ενώ στην περίπτωση του ΟΓΑ ξεπερνά τους 14 μήνες. Μάλιστα οι πάσχοντες του ΟΠΑΔ αναμένουν να πληρωθούν για οφειλές που έχουν καθυστερήσει σε κάποιες περιπτώσεις από τον Αύγουστο του 2010.

Ενώ έχουν δοθεί οι εγκρίσεις για την καταβολή των χρημάτων στους ασφαλισμένους τοπικά σε κάθε Υ.Π.Α.Δ. η διαδικασία παρακωλύεται λόγο έλλειψης, για παράδειγμα, υπαλλήλου υπεύθυνου για ανάληψη του χρηματικού ποσού από τις Τράπεζες ώστε να καταβληθούν τα οφειλόμενα ποσά στους δικαιούχους. Παράλληλα η αναμονή για να κατατεθούν τα δικαιολογητικά σε κάποια παρατήματα του ΕΟΠΥΥ ξεπερνά τις 3 ώρες!

Σε πολλές περιπτώσεις η έλλειψη προσωπικού στα υποκαταστήματα και ο φόρτος επισκεψιμότητας αναγκάζει τους υπαλλήλους να βρίσκουν διαφόρους λόγους μέχρι και να αρνηθούν να παραλάβουν μια γνωμάτευση αναλωσίμων μέχρι και ένα μήνα διότι έχουν αδιεκπεραίωτα αιτήματα.

Η τριτοκοσμική αυτή κατάσταση που καταγγέλλεται από την Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ εγκυμονεί κινδύνους για τους διαβητικούς ασθενείς οι οποίοι είναι αδύνατον στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής δυσπραγίας να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα ποσά για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους.

Είναι απαράδεκτο να καθυστερούν οι διαδικασίες για εξόφληση των οφειλών απέναντι στους ασθενείς λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών.

Να ενισχυθούν άμεσα τα παρατήματα του ΕΟΠΥΥ με προσωπικό και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες άμεσης εξόφλησης των οφειλών στους διαβητικούς ασθενείς προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                                              ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *