Νέα από Αρκαδία. Ανικανότητα και δικαιολογίες

ARKADIA18-150x150Οι δραματικές καταστάσεις τις οποίες ζουν οι κάτοικοι αυτής της πόλης με τα σκουπίδια  και οι οποίες, υποθέτουμε, θα εμπλουτισθούν με νέα επεισόδια εντός των ημερών, δεν είναι ένα απλό επεισόδιο στη θητεία της παρούσης δημοτικής αρχής. Αλλά η κορύφωση του δράματος που εδώ και χρόνια παίζεται, με εναλλασσόμενους ρόλους από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές χωρίς λύση και κάθαρση. Όσο κι αν κάποιοι στο δημαρχείο θέλουν και προσπαθούν να υποτιμούν  τη σημασία του και να του αποδίδουν  απλώς φιλολογική αξία. Είναι ενδεικτικές της κατάστασης στην οποία έχουμε περιέλθει όλοι όσοι  ζούμε και αναπνέουμε  στο χώρο αυτό και  πασκίζουμε να σώσουμε κάτι από την αξιοπρέπεια αυτής της πόλης.  Αβελτηρίες χρόνων, αδιαφορία,  ανικανότητα ή κακός υπολογισμός, μπροστά στο παγόβουνο που ερχόταν κατά πάνω μας,  μάς οδήγησαν στα έσχατα όρια.  Με αποτέλεσμα  κάποιοι να αναγκάζονται  και να προχωρούν πιο πέρα, φθάνοντας ακόμη ως τις δικαστικές αίθουσες, με σκοπό την  άσκηση πίεσης στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος.

Η καταφυγή στη δικαιοσύνη προσφέρει υλικό για  πολλές επισημάνσεις. Οι πλειονότητα των πολιτών αντιδρά  στον κραυγαλέο, δικαιολογητικό  και χιλιοειπωμένο λόγο. Οι άνθρωποι αυτοί  συνθέτουν πλέον και εκπροσωπούν  ένα σώμα ορατό με διευρυμένη ιδεολογική τοποθέτηση. Δεν ανήκουν στην άλφα ή βήτα δημοτική παράταξη. Δεν τους απασχολούν αυτοί οι διαχωρισμοί. Θέλουν να πληροφορηθούν, να κατανοήσουν για το πώς κατάντησε στο σημείο αυτό η πόλη με τα σκουπίδια, όχι  όμως με την ευκολία καφενειακών αντιπαραθέσεων. Προσπαθούν να παραμείνουν ψύχραιμοι και σκεπτόμενοι. Γνωρίζουν πως οι  σχηματικές αντιλήψεις μπορεί να οδηγήσουν σε ανεδαφικές λύσεις, ενώ   μια σύνθετη προσέγγιση μπορεί να έχει μια ευτυχή κατάληξη.

Οι κρίσεις σαν κι αυτή που διέρχεται  ο δήμος με τα σκουπίδια, δεν συνεπάγονται μόνο καταστροφές· αποτελούν και ευκαιρίες για αλλαγές, για αναθεωρήσεις. Κυρίως στο πολιτικό προσωπικό του δήμου ώστε να προβλέπει, να  τολμά, να αποφασίζει και να μην αναβάλλει για αύριο όσα μπορεί και επιβάλλεται να κάνει σήμερα. Κυρίως να μην υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Που τη μία σκοντάφτει σε αρχαιολογικούς χώρους, (όποια πέτρα και αν  σηκώσεις θα βρεις αρχαία), την άλλη σε τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, την τρίτη σε περιοχές natura, και πάει λέγοντας.   Αντιστάσεις πάντα θα υπάρχουν, είναι άλλωστε απαραίτητες, για να πάει μπροστά  ένας δήμος, μέσα από τον έλεγχο και τη διαβούλευση, ορθώνοντας τείχος στη διαφθορά και στη φαυλότητα. Όμως ως εκεί. Τα εμπόδια αυτά δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελούν το άλλοθι της αναποτελεσματικότητας και ανικανότητας  κάποιων στο δήμο.

Υπερβολές

Για την παρουσίαση του βιβλίου του Ευάγγελου Μαχαίρα  «Το Πολιτικό μας Σύστημα (1821-2012) – Από τους αγώνες της απελευθέρωσης στη σημερινή εθνική υποτέλεια», στην αίθουσα του Φιλοτεχνικού Ομίλου την ερχόμενη Τετάρτη 10 Απριλίου 2013, σας γράψαμε προ ημερών. Επανερχόμαστε σήμερα γιατί δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι ο δήμος Τρίπολης  θα διαθέσει το ποσό των 500 ευρώ για την εκδήλωση –  φιλοξενία των ομιλητών και του εκδότη του βιβλίου. Μήπως το παρατραβήξαμε κύριοι του δήμου; Δεν φθάνει που θα διαφημίσουμε το βιβλίο, να πληρώσουμε κι από πάνω τον εκδότη;

Μέριμνα για μοναστήρια

Την Τρίτη 2/4/2013 ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Γορτυνίας κ. Γιάννη Γιαννόπουλο και κλιμάκιο τεχνικών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, περιόδευσαν στα ιστορικά μοναστήρια του φαραγγιού του Λούσιου, στο «Αγιον Ορος» της Πελοποννήσου. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η υλοποίηση άμεσων παρεμβάσεων για την βελτίωση της προσπελασιμότητας των επισκεπτών στις Μονές Αιμυαλών και Προδρόμου, αλλά και βελτιώσεις του οδικού δικτύου, όπως η ολοκλήρωση του παραποτάμιου δρόμου από το Παλαιοχώρι προς  τη Μονή Προδρόμου, με σκοπό την ενοποίηση των ιστορικών αξιοθέατων της περιοχής.

Επίσης,  δεν παρέλειψαν να επισκεφθούν την Μονή Προδρόμου όπου συζητήθηκαν θέματα της Μονής, όπως η αξιοποίηση μελετών και οι τρόποι με τους οποίους μπορούν οι φορείς της Τ.Α. να βοηθήσουν στην ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας της περιοχής, πάντα με το δεδομένο ότι στην σημερινή συγκυρία πρέπει οι πόροι να αξιοποιούνται σωστά, τα χρήματα να «πιάνουν τόπο».

Εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ

Την επόμενη Κυριακή 7 Απριλίου, στις 7.00 μμ στο Εργατικό κέντρο Αρκαδίας θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση/κουβέντα για τον αγώνα των  εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ. στη Θεσσαλονίκη και την λειτουργία του εργοστασίου υπό εργατικό έλεγχο. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν και 2 άτομα από το εργοστάσιο. Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά στον Αυτοδιαχειριζόμενο χώρο «Το Παγκάκι» στην οδό Αγ. Δημητρίου 7.
Διδακτορικές διατριβές

Ανοιχτή πρόσβαση σε σχεδόν 30.000 διδακτορικές διατριβές ελλήνων επιστημόνων από το 1985 μέχρι σήμερα μπορεί πλέον να έχει κάθε πολίτης μέσω του Ίντερνετ! Οι επιστημονικές διατριβές βρίσκονται συγκεντρωμένες σε έναν ανανεωμένο δικτυακό τόπο (http://www.didaktorika.gr), με νέες δυνατότητες αναζήτησης, πλοήγησης και πρόσβασης στο πλήρες περιεχόμενο. Πρόκειται για την ηλεκτρονική «στέγη» του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών (ΕΑΔΔ), το οποίο αποτελεί υπηρεσία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και συγκεντρώνει τις διδακτορικές διατριβές που έχουν εκπονηθεί στα ελληνικά πανεπιστήμια από έλληνες και ξένους διδάκτορες και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού από έλληνες διδάκτορες, με την προϋπόθεση ότι έχουν αναγνωριστεί από το ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ). Στο αποθετήριο του ΕΑΔΔ περιλαμβάνονται περισσότερες από 29.000 βιβλιογραφικές εγγραφές διατριβών.

Ο υπαίτιος

Για μια ακόμη φορά ο δήμαρχος κατονόμασε  ως υπαίτιο της μη αποκομιδής των σκουπιδιών τον τέως αντιδήμαρχο κ. Κακλαμάνο, μαζί με τον ιδιώτη Ανδρέα Μπολοβή,  λίγες ώρες μετά την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς  του πρώτου εναντίον του. Αυτά κατά τη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο δήμαρχος προχθές το απόγευμα στο χώρο της Αγίας Τριάδας.   Από τα βέλη του δεν ξέφυγε και ο κ. Παυλής, για τον οποίο είπε πως μιλά για λύση χωρίς να προτείνει κάτι συγκεκριμένο.

Η εικόνα της Έλωνας

Η εικόνα της Παναγίας της Έλωνας θα μεταφερθεί  το Σάββατο το απόγευμα στις 4:00 στην πλατεία του Βλαχιώτη όπου και  γίνει υποδοχή της. Θα ακολουθήσει  στον Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου. Την Κυριακή το πρωί θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο, ενώ το απόγευμα της Κυριακής Αρχιερατικός Κατανυκτικός Εσπερινός και στην συνέχεια η Εικόνα θα επιστρέψει στην Ιερά Μονή Έλωνας.

Γνωρίζατε ότι:

Πως πέθαναν κάποιοι από τους αρχαίους σοφούς μας, σύμφωνα με την παράδοση.

ΑΙΣΧΥΛΟΣ: Ο θρύλος ισχυρίζεται ότι ένας αετός πέρασε τη φαλάκρα του ποιητή για βράχο, και άφησε να πέσει πάνω στη φαλάκρα του μια χελώνα (έτσι σκοτώνει τις χελώνες ο αετός και μετά τις τρώει). Ο θρύλος προσθέτει ότι κάποιος χρησμός του είχε προβλέψει: «Ουράνιον σε βέλος κατακτενεί».
ΑΙΣΩΠΟΣ: Τον Αίσωπο έστειλε ο βασιλιάς Κροίσος για να πάρει κάποιον χρησμό από το Μαντείο των Δελφών. Συκοφαντήθηκε όμως από τους παρευρισκόμενους στο μαντείο ότι έκλεψε την ασημένια φιάλη του Θεού Απόλλωνα. Έτσι καταδικάστηκε να γκρεμιστεί από τους κατοίκους από την κορυφή του Παρνασσού Υάμπεια, πράγμα που έγινε.
ΑΝΑΚΡΕΩΝ: Λέγεται, ότι ο Ανακρέων σκοτώθηκε από τον Ίππαρχο στην Αθήνα. Εμείς γνωρίζουμε ότι τον Ίππαρχο τον είχε σκοτώσει πριν από αυτή τη διάδοση ο Αρμόδιος. Άλλος θρύλος για το θάνατο του Ανακρέοντα λέει πως πνίγηκε από μια ρώγα σταφυλιού, αν αυτό δεν είναι σύγχυση με το θάνατο του Σοφοκλή.

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ <papamh22@otenet.gr>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *