Στο έλεος του ΕΟΠΥΥ οι Βολιώτες Μεγάλες ελλείψεις σε νευραλγικές ειδικότητες

στηθοσκοπιοΟ φόβος μήπως αρρωστήσουν «στοιχειώνει» πολλούς ασφαλισμένους στη Μαγνησία καθώς υπάρχουν ειδικότητες για τις οποίες θα πρέπει να κάνουν «τάμα» για να μπορέσουν να βρούνε εγκαίρως γιατρό που να είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ και να μην έχει ξεπεράσει και το πλαφόν για να εξεταστούν χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή.

Το μεγάλο κύμα φυγής των ιατρών από τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό υγείας αφήνει ακάλυπτους εκατοντάδες ασφαλισμένους που όσο κι αν ψάχνουν, δεν βρίσκουν εύκολα τον γιατρό που επιθυμούν για να τους εξετάσει.

Από τους συνολικά περίπου 550 ιδιώτες γιατρούς που λειτουργούν στη Μαγνησία, μόνο 145 είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, αριθμός που εκτιμάται ότι θα μειωθεί σημαντικά εάν συνεχιστεί η «παύση πληρωμών» που σε συνδυασμό με τα φέσια των άλλων ασφαλιστικών ταμείων προκαλεί «θηλιά» για τους επαγγελματίες γιατρούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν βασικές ειδικότητες, όπως ενδοκρινολόγου, οφθαλμίατρου, παιδιάτρων αλλά και μαιευτήρων, όπου οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να βρουν εύκολα συμβεβλημένο ιατρό και έτσι πολλές φορές αναγκάζονται είτε να πληρώσουν από την τσέπη τους είτε να απευθυνθούν στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Βόλου όπου καταβάλλοντας το 5ευρω περιμένοντας έστω και ένα μήνα μπορεί να εξεταστούν από γιατρό.

Εφόσον βέβαια δεν υπάρχει έκτακτη και επείγουσα ανάγκη διότι τότε η πληρωμή σε ιδιώτη γιατρό είναι μονόδρομος στις περισσότερες περιπτώσεις αφού ακόμη και η μετακίνηση στο γειτονικό Πανεπιστημιακό της Λάρισας όπου στα απογευματινά ιατρεία υπάρχει μία ευρύτερη γκάμα γιατρών, η επίσκεψη κοστίζει ανάλογα την ειδικότητα και το βαθμό του γιατρού.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες ειδικότητες, όπως είναι η ψυχιατρική, η νευρολογία, η Χειρουργική, η Αγγειοχειρουργική, η Γαστρεντερολογία και η Δερματολογία καθώς ο αριθμός των ιατρών για τον πληθυσμό της Μαγνησίας είναι τόσο μικρός που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν όσοι έχουν ανάγκη.

Αν λάβει μάλιστα κανείς υπόψη του ότι υπάρχει και το όριο των 200 επισκέψεων ανά ιατρό και ανά μήνα, είναι προφανές ότι δεκάδες ασφαλισμένοι εάν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα μένουν πλέον ακάλυπτοι από ιατρικές υπηρεσίες!

Οι αιτίες του κύματος φυγής από τον ΕΟΠΥΥ που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό είναι, σύμφωνα με τους γιατρούς, πολύ χαμηλή ιατρική αμοιβή (6,5 ευρώ καθαρά ανά ασθενή) αλλά και οι μεγάλες οφειλές που οδηγούν σε διακοπή της συνεργασίας και των συμβάσεων.

Ισχνές οι ειδικότητες

Στη Μαγνησία με τον ενιαίο φορέα Υγείας (ΕΟΠΥΥ) έχουν συμβληθεί μόνο 1 στους 4 γιατρούς, ένα ποσοστό δηλαδή 24% επί του συνόλου των ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών.

Από τους 144 που έχουν υπογράψει σύμβαση όσον αφορά τις ειδικότητες συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ, 29 παθολόγοι επτά γιατροί γενικής ιατρικής, τέσσερις δερματολόγοι, 18 καρδιολόγοι, 8 ουρολόγοι, 6 μαιευτήρες, 7 ορθοπεδικοί, 3 οφθαλμίατροι, ένας αλεργιολόγος, ένας ενδοκρινολόγος, ένας παιδοχειρούργος, τέσσερις γιατροί φυσικής ιατρικής, 7 πνευμονολόγοι, 6 παιδίατροι, οκτώ ουρολόγοι και ένας ρευματολόγος .

Το πλαφόν ωστόσο των 200 επισκέψεων το μήνα ανά συμβεβλημένο γιατρό εξαντλείται τις περισσότερες φορές ήδη από το πρώτο δεκαήμερο, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να πρέπει να πληρώνουν.

Ακόμη και κρίσιμες εξετάσεις εξάλλου ειδικά για όσους είναι χρόνια πάσχοντες παραπέμπονται από τους ίδιους τους ασφαλισμένους για το απώτερο μέλλον όταν δεν μπορούν να βρούνε συμβεβλημένο γιατρό με τον ΕΟΠΥΥ, αφού στο άκουσμα των χρημάτων που πρέπει να πληρώσουν ακυρώνουν ακόμη και προγραμματισμένα ραντεβού στα εργαστήρια, ενδεικτικό και αυτό της οικονομικής απόγνωσης που νιώθουν οι ασφαλισμένοι.

Παράλληλα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις στρεβλώσεις του νέου συστήματος καθώς πολλοί γιατροί ερμηνεύουν όπως εκτιμούν οι ίδιοι τις παροχές που προβλέπονται με αποτέλεσμα πολλοί ασφαλισμένοι να ταλαιπωρούνται αφού πληρώνουν από την τσέπη τους και σπεύδουν μετά στον ελεγκτή γιατρό του ΕΟΠΥΥ για να δικαιολογήσουν την δαπάνη και να πάρουν επιστροφή ποσού.

Όλες οι παρακλινικές εξετάσεις που προβλέπονται από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας πραγματοποιούνται στους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου εντός των Μονάδων Υγείας του Οργανισμού (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) ή των σχηματισμών του ΕΣΥ ή με 15% συμμετοχή του δικαιούχου σε συμβεβλημένα με τον Οργανισμό διαγνωστικά εργαστήρια.

Στα σχέδια του υπουργείου Υγείας πάντως όπως έχει γραφτεί και δεν έχει διαψευστεί είναι να βρεθεί χώρος στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ και δύο φορές την εβδομάδα οι συμβεβλημένοι ιδιώτες γιατροί να δέχονται και εκεί τους ασθενείς.

Το Υπουργείο μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να διακόψει τη συνεργασία με όσους ιδιώτες γιατρούς που δεν θα δεχτούν τους νέους όρους της σύμβασης, θεωρώντας προβληματικό οι γιατροί των ιατρείων του ΙΚΑ που δέχονται 500 ασθενείς κάθε μήνα να έχουν μισθό 1.000 ευρώ και οι ιδιώτες να λαμβάνουν από τον ΕΟΠΥΥ μέχρι και 2.000 ευρώ κάθε μήνα για 200 επισκέψεις, τις οποίες όμως επιμελώς το Υπουργείο δεν αναφέρει ότι πληρώνει μετά από έξι μήνες και ένα χρόνο και μάλιστα με κούρεμα μέχρι και 15%.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

3 thoughts to “Στο έλεος του ΕΟΠΥΥ οι Βολιώτες Μεγάλες ελλείψεις σε νευραλγικές ειδικότητες”

  1. 8 ;;;
    Οκτω Ουρολογοι στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ ,στο Βολο ;;;
    Και εχουν υπογραψει και συμβαση ;;;Με ποιον συμβληθηκαν δηλαδη ;;;
    Και υπεγραψαν να δεχονται σαν αμοιβη 6,45 Ευρω για καθε επισκεψη ;;;
    Και δεν ντρεπονται που το δηλωνουν κιολας ;;;

    Καλα σε αλλη χωρα ζουμε οι υπολοιποι !;!;!;!;!;!:!:!

  2. Μόνοι μας τρώμε τα κεφάλια μας τις περισσότερες φορές…
    Ο εξευτελισμός ενός λειτουργήματος γίνεται ΚΑΙ με την υποτίμηση από τον ίδιο τον λειτουργό(;;;) της επιστημοσύνης του και τον αυτοεξευτελισμό της αμοιβής του…χωρίς να σημαίνει πως επικροτείται το άλλο άκρο.

  3. Το οτι μονοι μας σκαβουμε το λακκο μας ,αιωνες τωρα ,ειναι γνωστο ,Κα Παπαδοπουλου .

    Ολοι οι επιδοξοι κατακτητες αυτου του τοπου ηξεραν παντα που να πονταρουν για να μας χειραγωγησουν και να μας υποδουλωσουν .

    Το κακο ειναι οτι οι μονοι που δεν το γνωριζουν ( ή ,μαλλον ,που κανουν οτι δεν το γνωριζουν ) ειμαστε εμεις !!!

    Δεν θελουμε να παραδεχτουμε τα ελαττωματα μας και γι’ αυτο ποτε δεν τα διορθωνουμε !!!
    Αυτος που θα αναδειξει καποιο απο αυτα ,αυτοματως χαρακτηριζεται τρελλος ,γραφικος ,εχθρος της πατριδας και οτι αλλο μας κατεβει εκεινη τη στιγμη !

    Εμ ,βεβαια ,αφου ειμαστε ο ομφαλος του κοσμου !

    Αμ ,καλα ελεγε ενας τρελλος ( ετσι τον χαρακτηρισαν οι γνωστικοι Ελληναρες της εποχης του …) ,καποτε :

    ” Δωσαμε τα φωτα του πολιτισμου και μειναμε με το σπαρματσετο στο χερι … “

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *