Νέα από Αρκαδία. Η καταναλωτική μας συμπεριφορά

ARKADIA18-150x150Οι σωροί των σκουπιδιών που κατακλύζουν την πόλη μας μπορεί να εμπνέουν κάποιους εικαστικούς καλλιτέχνες και μόνο, ωστόσο δεν περιποιούν ιδιαίτερη τιμή στους αυτοδιοικητικούς που μας κυβερνούν. Εξ ου και το «ανάθεμα» των πολιτών  στην αβελτηρία αυτή που μας πάει πολλά χρόνια πίσω. Δεν παύει, ωστόσο,  να αποτελεί  και  ένα μάθημα για όλους μας,  με πολλά συμπεράσματα. Εδώ και πάνω από ενάμιση μήνα  είμαστε μάρτυρες της ίδιας μας της ζωής. Των πολλών  όψεων της καθημερινότητας, των συμπεριφορών, των αντιλήψεων, των διαθέσεων, των αντιδράσεων. Εμείς, ως κάτοικοι της Αρκαδικής πρωτεύουσας, ως πολίτες μιας δημοκρατικής χώρας, πρέπει  εκτός από το να καταλογίζουμε  όλα τα δεινά στους αυτοδιοικητικούς μας, να μπορούμε  να κυριαρχούμε  στα χειρότερα ένστικτα – αυτά της αδιαφορίας-  και να περιορίζουμε, όσο είναι δυνατόν, το αναμενόμενο κακό. Οι όγκοι των σκουπιδιών  δεν εκθέτουν μόνο την δημοτική πλειοψηφία  που κυβερνά  αλλά και τη συνείδηση, ή ασυνειδησία,  των πολιτών της πόλης.
Πόσοι – ας μετρηθούμε-  κράτησαν τις σακούλες των απορριμμάτων στα σπίτια τους (βεράντες, μπαλκόνια, μπαλκονάκια, κήπους) για να βοηθήσουν ώστε να μη μετατραπούν οι λόφοι σε βουνά; Πόσοι δεν πέταξαν, νύχτα, κυρίως,  με κρυφή ενοχή, όσο οι όγκοι υπερέβαιναν κάθε προηγούμενο, τη μικρή πλαστική σακούλα του σούπερ μάρκετ στο σκουπιδοτενεκέ της απέναντι γωνίας; Πόσοι δεν πρόσθεσαν το μικρό τους σκουπιδο-λιθαράκι, έτσι ώστε να γιγαντωθεί η τεράστια ομαδική εγκατάσταση;
Σε δύσκολες εποχές, σαν τη σημερινή, των εντεινόμενων συγκρούσεων και αδιεξόδων, αναδύονται, ανθεκτικά στον χρόνο και παντοδύναμα τα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Η επιθετικότητα και η βίαιη συμπεριφορά εκδηλώνονται εξίσου στις διαπροσωπικές σχέσεις και στους κοινόχρηστους χώρους. Η βουλιμική και βάρβαρη καταναλωτική συμπεριφορά, όπως διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια, χωρίς έρμα και χωρίς υποδομές, εγγράφεται και στην περίπτωση αυτή. Η πολυήμερη  αδυναμία διαχείρισης των σκουπιδιών  υπέβαλε σε νέα δοκιμασία τη σχέση μας με ό,τι αποκαλούμε δημόσιο χώρο.  Χρειάζεται κόπος και χρόνος για να επανέλθουμε σε  ομαλούς ρυθμούς. Τα σκουπίδια θα μαζευτούν, αλλά η δυσωδία θα παραμείνει για πολύ ακόμη.

Κακλαμάνος κατά Δημάρχου Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση κατά του δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη κατέθεσε χθες το μεσημέρι ο Τάσος Κακλαμάνος του δημοτικού συνδυασμού «Τρίπολη Πρωτεύουσα του Μοριά», με το αιτιολογικό ότι ο δήμαρχος διαδίδει ενώπιον τρίτων αναληθή και ψευδή γεγονότα που βλάπτουν την τιμή και την υπόληψη του.  Προτείνει δε ως μάρτυρες τους κ. Γεώργιο  Παπασταματάκη και Θεόδωρο Καραλή. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει στη μηνυτήρια αναφορά: «στο γραφείο του Δημάρχου την 1η Απριλίου 2013 ή τη 2α Απριλίου 2013 και ενώπιον του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας Γεωργίου Παπασταματάκη και άλλων προσώπων, σε σχετική ερώτηση για τα σκουπίδια και τους κινδύνους για τη υγεία των πολιτών, που υπέβαλλε ο κ. Παπασταματάκης, ως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου προς το Δήμαρχο, ο έναντι μηνυόμενος Δήμαρχος, του απάντησε: «… Τι να σου κάνω για την υγεία της πόλης, όταν ο Κακλαμάνος δεν μας αφήνει να μαζέψουμε τα σκουπίδια και να καθαρίσουμε την πόλη», εννοώντας σαφέστατα ότι δήθεν εγώ ως δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας με διάφορες έκνομες ενέργειες και διάφορα  άλλα τεχνάσματα παρεμποδίζω δήθεν την αποκομιδή των απορριμμάτων και το καθάρισμα της πόλης». Και η γριά χτενίζεται Η απόφαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Τρίπολης να ανατεθεί σε δικηγόρο η διενέργεια έρευνας για την αναζήτηση ευθυνών από το 1986, συνεπώς και των χρηματικών ποσών που έχει δαπανήσει ο Δήμος εδώ και ένα έτος για τη μεταφορά των απορριμμάτων, προκαλεί ήδη τις πρώτες αντιδράσεις. Η παράταξη Δελφάκη με ανακοίνωσή της  μιλά για όνειδος που: «Προσβάλλει την νοημοσύνη των πολιτών, αποτελεί ασέβεια σε όλο τον κόσμο που περιμένει καρτερικά λύση. Δεν έχει και δεν πρόκειται να έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Ελήφθη μόνο και μόνο σαν πολιτικάντικο «τρυκ» σε μια προσπάθεια να αποσείσει η παρούσα δημοτική αρχή τις τραγικές ευθύνες της». Γι αυτό και καλεί τη  δημοτική αρχή: «να σταματήσει αυτά τα επικοινωνιακά παιχνίδια, που τα έχουμε ξαναδεί π.χ. στην περίπτωση του περιβάλλοντος χώρου της βίλας Τουρκοβασίλη και να ασχοληθεί με την άμεση λύση του τεράστιου προβλήματος, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες». Θεωρεί η παράταξη Δελφάκη πως όλα αυτά είναι για γέλια υπενθυμίζοντας την παροιμία:  «Εδώ ο κόσμος καίγεται και η γριά χτενίζεται».
«Πρόβα Γάμου»
H εκπομπή «Πρόβα Γάμου» της ΕΤ1 που γυρίστηκε στο Λεωνίδιο θα μεταδοθεί ξανά τη Δευτέρα 15 Απριλίου, στις 10.30 π.μ. Είχε  μεταδοθεί από το ίδιο κανάλι πριν από περίπου 2 χρόνια, στις 31 Μαΐου του 2011,  και  μας μεταφέρει στο Λεωνίδιο  από όπου θα παρακολουθήσουμε τις προετοιμασίες του γάμου του Βασίλη και της Ελένης… Η πινακίδα στην είσοδο της πόλης μας μυεί στην τσακώνικη γλώσσα και παράδοση. Συναντάμε τους ντόπιους, που μας μιλάνε για τις ρίζες της τοπικής διαλέκτου τους, τη ζωή στο Λεωνίδιο, τις δουλειές και την κοινωνία. Τόσο οι νέοι όσο και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μιλάνε για την ποιότητα ζωής στην πόλη τους και για τις προσδοκίες τους. Παρακολουθούμε τα παιδιά που στήνουν μια μεγάλη σκακιέρα στο δάπεδο της πλατείας και, λίγο αργότερα, ακολουθούμε το γαμπρό στο καφενείο του, ο οποίος μας περιγράφει τη ζωή του στο Λεωνίδιο, ανάμεσα στο καφενείο, τα κτήματα, το φορτηγό… Πολιτικά – Δρέττα H ΝΟΕΣ ΠΑΣΟΚ Αρκαδίας καλεί τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ σε πολιτική διαδικασία που θα διεξαχθεί την Τρίτη 9 Απριλίου και ώρα 7μμ στο Τουριστικό Περίπτερο Αγ. Γεωργίου (Άλσος Αγ. Γεωργίου) με την παρουσία της Αθηνάς Δρέττα (επικεφαλής του Τομέα Κοινωνικών Κινημάτων και Εθελοντισμού για το ΠΑΣΟΚ). Η διαδικασία γίνεται με σκοπό την πολιτική ενημέρωση-συζήτηση, τον πολιτικό προγραμματισμό, την οργανωτική ανασυγκρότηση του κινήματος.
Παναρκαδική Ομοσπονδία Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) καλεί τους συλλόγους- μέλη της στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 21 Απριλίου 2013 και ώρα 10.00 π.μ. στα γραφεία της Τζωρτζ 9, Πλατεία Κάνιγγος. Σε περίπτωση μη επίτευξης απαρτίας σύμφωνα με το καταστατικό, η γενική συνέλευση θα συνέλθει εκ νέου την Κυριακή 28 Απριλίου την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο. Θέματα ημερησίας διάταξης  είναι ο απολογισμός πεπραγμένων του Δ.Σ. για την περίοδο 20/5/2012 – 21/4/2013, ο οικονομικός απολογισμός- έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής για την ίδια ως άνω περίοδο και ο προγραμματισμός και οικονομικός προϋπολογισμός επόμενου έτους.
Στη Γενική Συνέλευση της 21/4/2013 συμμετέχουν δια των αντιπροσώπων τους μόνο οι εγγεγραμμένοι και οικονομικώς εντάξει σύλλογοι-μέλη που θα τακτοποιηθούν οικονομικά μέχρι και την έναρξη της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης. Ημέρα υγείας Την ερχόμενη Κυριακή 7 Απριλίου2013, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο σύλλογος Στερεοελλαδιτών Αρκαδίας «Η Ρούμελη» διοργανώνει εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Μαίναλον» στις 7.30 μ.μ,  κατά την οποία ο κ. Παρασκευάς Νίκου, Ειδικός Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος θα μιλήσει με θέμα:  «Λοιμώξεις Ουροποιητικού- Κυστίτιδες». Η είσοδος  θα είναι ελεύθερη. Χαμογελάτε – Τι είπε η μούμια όταν συνάντησε το παιδί της;
– Μούμιασες!!!

PAPAMITROS IOANNIS <papamh22@otenet.gr>

One thought to “Νέα από Αρκαδία. Η καταναλωτική μας συμπεριφορά”

  1. Μα για ολους αυτους τους λογους τις συνηθειες ,τις παθογενειες και τις συμπεριφορες που περιγραφετε και αναρωτιεστε ,καταντησαμε ο περιγελος της υφηλιου !!!
    Και οποιος λεει το αντιθετο ας ρωτησει τους συγγενεις του ανα την Γη …

    Δεν υπαρχει αλλη χωρα που ο λαος της να ειναι ,ΤΟΣΟ ΜΑΖΙΚΑ ,απειθαρχος και ανυπακουος !!!
    Και ειμαστε και περηφανοι για τη βλακεια που μας δερνει !!!
    ” Αντε απο κει ,με τους ηλιθιους τους βορειους ,που πειθαρχουν σα ρομποτακια … .Εμεις εδω ειμαστε ελευθεροι ,εχουμε δημοκρατια ” !

    Αυτο δεν συζητατε μεταξυ φιλων ;;;

    Αν η ασυδοσια ,ο μη σεβασμος στον συνανθρωπο ,η καταστρατηγηση καθε δικαιωματος του διπλανου ,η απειθαρχια στους νομους ,η επιθετικοτητα ,η βιαιη συμπεριφορα και η παρανομια ,ΣΕΟΛΕΣ τις εκφανσεις της καθημερινοτητας ,σας μοιαζει για δημοκρατια ,σιγουρα ειστε αλλου νυχτωμενοι …

    Εξ’ αιτιας αυτης της νοοτροπιας ειμαστε ,αιωνες τωρα ,ο καρπαζοεισπρακτωρ της οικουμενης !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *