Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδος. Οχι στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ
Χαρμαντά 7, Ναύπλιο 21100
Τηλ: 27520-24760, FAX: 27520-29824,  email: isargolidos@gmail.com, www.isargolidos.gr

Δελτίο Τύπου της 5-σεπτ-2011 για το Σχέδιο Εθνικού Οργανισμού Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) του Υπουργείου Υγείας

Διαμαρτυρόμαστε δημόσια και έντονα για το παρουσιασθέν προ ημερών Σχέδιο Εθνικού Οργανισμού Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) του Υπουργείου Υγείας το οποίο αφενός γελοιοποιεί το ιατρικό επάγγελμα – λειτούργημα αφετέρου ανοίγει διαδρόμους για τη καταρράκωση του κύρους του ιατρού. Προφανώς αυτό είναι το «ευχαριστώ» της τωρινής Κυβέρνησης (χωρίς να ξεχνάμε και την ανεπάρκεια προηγούμενων κυβερνήσεων) και το «ευχαριστώ» των ασφαλιστικών Ταμείων προς ολόκληρο το ιατρικό σώμα για την απλήρωτη εργασία των προηγούμενων ετών, με παράλληλη θρασύτατη κοροϊδία των ασφαλισμένων στους οποίους γίνονται κανονικά κρατήσεις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αλλά δεν αποδίδονται εκεί που πρέπει και όταν πρέπει.

Δεν ξέρουμε ποιος λογιστής του Υπουργείου Υγείας υπολόγισε και προτείνει ότι οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αμείβονται με 0.90 – 0.30 ευρώ (μέση τιμή 0.50 ευρώ) ανά ασφαλισμένο το μήνα με βάση δηλώσεις προτίμησης των ασφαλισμένων μια φορά το χρόνο, δηλαδή με το εξωφρενικό ποσό κατά μέσο όρο των 6 ευρώ το χρόνο άσχετα πόσες φορές θα έρθει ο ασφαλισμένος στο ιατρείο.

Η απίστευτη αυτή καθαρά λογιστική προσέγγιση κοροϊδεύει κατάμουτρα ιατρούς και ασφαλισμένους γιατί δεν συνυπολογίζει τις διαφορετικές ανάγκες των ασθενών με βάση έστω την ηλικία και ακόμα περισσότερο με βάση τα νοσήματα από τα οποία πάσχει ο καθένας και βέβαια κάνει ηθελημένα στραβά μάτια για το κοστολόγιο που έχει η λειτουργία ενός ιδιωτικού ιατρείου με εξοπλισμό γραμματεία υποδομές κλπ. Το υπουργείο Υγείας μάλλον θέλει απλά να δείξει στη κοινή γνώμη ότι έχει εξασφαλίσει στους Έλληνες ασφαλισμένους κάποιες «άσπρες μπλούζες δωρεάν» για ένα συγκεκριμένο ωράριο, στο οποίο ωράριο βέβαια μόνο μερικοί θα προλαβαίνουν και οι υπόλοιποι θα πρέπει να λύσουν το πρόβλημα τους εκτός ωραρίου ιδιωτικά αφού θα έχουν τσακωθεί και τσαλαπατηθεί.

Και πως βέβαια να συνυπολογίσει το αρμόδιο υπουργείο τέτοιες ιατρικές παραμέτρους ποιότητας όταν έχει ήδη δείξει τις προθέσεις του παραχωρώντας εν μια νυκτί το δικαίωμα σε κάθε πολίτη που δεν είναι ιατρός να ιδρύει ένα πολυιατρείο η διαγνωστικό κέντρο χωρίς βέβαια να υπόκειται στην δικαιοδοσία και στον έλεγχο του Ιατρικού Συλλόγου θεωρώντας αυτή τη δραστηριότητα μια απλή εμπορική δραστηριότητα όπως όλες οι άλλες.!!

Πώς να μην διαμαρτυρηθούμε όταν σε ένα ελληνικό περιβάλλον που τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα ανοίγουν, το Υπουργείο Υγείας της χώρας μας, μέσω του Υφυπουργού κ/ου Αηδόνη δήλωσε απερίφραστα στη δημόσια διαβούλευση της 29η Μαΐου 2011 στο Ναύπλιο, ενώπιον του ιδίου του Πρωθυπουργού Γ Παπανδρέου (ο οποίος μάλλον δεν κατάλαβε τι πράγματι απεικόνιζε ο Υφυπουργός του), ότι « …το Υπουργείο Υγείας δεν προτίθεται να επιτρέψει στους ιατρούς που θα αποκλειστούν από το ΕΟΠΥΥ και θα είναι εκτός συστήματος, να έχουν το δικαίωμα Ηλεκτρονικής ελεγχόμενης συνταγογράφησης»!!! και άρα θα αποκλειστούν από την Ηλεκτρονική συνταγογράφηση εντελώς. Αν δεν είναι αυτό επαγγελματικός αποκλεισμός τότε ποιο είναι? Με άλλα λόγια αυτοί οι ιατροί καλύτερα να αλλάξουν επάγγελμα αφού διάγνωση ασθένειας θα μπορούν βέβαια να κάνουν αλλά θεραπεία δεν θα μπορούν να συνταγογραφήσουν στον ασθενή που θα τους εμπιστευτεί και ας έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και άδεια λειτουργίας.

Τα παραπάνω δυσάρεστα δεδομένα οδηγούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις του Ιατρικού σώματος σε όλη την Ελλάδα εντός Σεπτεμβρίου. Η θέση που διατυπώθηκε από τους ιατρικούς συλλόγους όλης της Ελληνικής επικράτειας είναι:
Α) όλοι οι ιατροί να έχουν σύμβαση με το νέο φορέα (ΕΟΠΥΥ) και με την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση και όχι μόνο κάποιοι λίγοι και κατ’ επιλογή.
Β) να υπάρχει ελεύθερη επιλογή ιατρού και όχι ετήσιες δεσμευτικές δηλώσεις από τον ασφαλισμένο
Γ) να θεσμοθετηθεί αμοιβή της επίσκεψης στο ιατρείο με βάση κρατική τιμολόγηση και όχι με κατά κεφαλή αποζημίωση ανεξάρτητη του αριθμού επισκέψεων
Δ) να γίνει πραγματικός διαχωρισμός της Πρωτοβάθμιας Υγείας από το Νοσοκομειακό έργο και ανάστροφα.

Ο Πρόεδρος                                        Η Γραμματέας
Κων. Παναγιωτόπουλος                     Αγγ. Δαραβέλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *