Νέα από Αρκαδία. Εμπόριο χρυσού και … ελπίδας

ARKADIAΤρελό πάρτι εμπορίας για αγορά χρυσού έχει στηθεί απ’ άκρου εις άκρον σε όλη την Ελλάδα. Τους τελευταίους μήνες, ενεχυροδανειστήρια, ανταλλακτήρια χρυσού και γραφεία αγοραπωλησίας κοσμημάτων ξεφυτρώνουν σαν τα «μανιτάρια» σε κάθε γειτονιά της Τρίπολης. Και με ευρηματικά διαφημιστικά τεχνάσματα, σαν κι αυτό των 50ευρων χαρτονομισμάτων που κατέκλυσαν επαγγελματικές στέγες και κατοικίες της πόλης μας, προσπαθούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κοινού.

Ο νόμος περί απελευθέρωσης επαγγελμάτων και η οικονομική ύφεση έφεραν στο προσκήνιο το εμπόριο χρυσού και πολύτιμων μετάλλων αφού πλέον οποιοσδήποτε μπορεί να μπει στην αγορά, σχετικά εύκολα. Η πελατεία φαίνεται εξασφαλισμένη. Από τη µία, η ανάγκη των υπερχρεωµένων νοικοκυριών για ρευστότητα µέσω εκποίησης οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου (στις χειρότερες περιπτώσεις, ακόμα και γαµήλιες βέρες…) και, από την άλλη, η ανασφάλεια των αποταµιευτών που φοβούνται το ευρώ ή θεωρούν ότι η επένδυση σε χρυσό θα τους δώσει υψηλότερες αποδόσεις από οποιοδήποτε επιτόκιο, οδηγούν όλο και περισσότερους µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο χρυσό , είτε ως αγοραστές είτε ως πωλητές.

Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή στις συναλλαγές αυτές. Τούτο γιατί ως γνωστόν τα χρήματα που δέχεται ο πωλητής σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία πώλησης των αντικειμένων και η εκμετάλλευση απεγνωσμένων, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, ατόμων, ακόμα και υψηλής εισοδηματικής τάξης, που σπεύδουν και πουλάνε ό,τι έχουν σε χρυσό ή σε άλλα πολύτιμα μέταλλα προκειμένου να αποκτήσουν ρευστότητα, είναι πλέον ή βέβαιη. Ώσπου να ομαλοποιηθεί το οικονομικό τοπίο, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής των συναλλασσόμενων ότι τα καταστήματα αυτά είναι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις οι οποίες προσφέρουν «ζεστό χρήμα» σε άγνωστους πελάτες. Ως εκ τούτου προσπαθούν να καλύψουν το ρίσκο τους όσο καλύτερα μπορούν και να κερδίσουν όσο περισσότερα γίνεται. Προτού, λοιπόν, ο συναλλασσόμενος καταφύγει σ’ αυτή τη «δύσκολη αγορά» για να αποκτήσει τη ρευστότητα που του λείπει, ας να είναι ενημερωμένος για τους τρόπους με τους οποίους ο ίδιος θα καλύψει τα συμφέροντά του. Και στην περίπτωση που διαπιστώσει ότι οι όροι με τους οποίους θα δανεισθεί απέχουν πολύ από αυτούς που ισχύουν στην αγορά, ας αναζητήσει καλύτερα διαφορετικό τρόπο δανειοδότησης. Πως το λέμε, φύλαγε τα ρούχα σου για να χεις τα μισά.

Χρυσάφι η … μεταφορά

Το ποσό των 495 χιλ. ευρώ ενέκρινε η οικονομική επιτροπή του δήμου Τρίπολης για τη μεταφορά των απορριμμάτων στην Αττική, στον ΧΥΤΑ Φυλής. Θα ακολουθήσουν δυο διαγωνισμοί. Ο ένας, πρόχειρος διαγωνισμός, με κλειστές προσφορές, για την άμεση μεταφορά τους επόμενους δυο μήνες και ο άλλος, τακτικός διαγωνισμός, για τους εν συνεχεία τέσσερις μήνες. Η πρώτη μεταφορά αναμένεται να γίνει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και μόλις επιλεγεί ο πρώτος ανάδοχος και αφού εντωμεταξύ υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

ΚΕΕΛΠΝΟ και σκουπίδια

Η κατάσταση από την παραμονή των σκουπιδιών στους δρόμους της πόλης τείνει νε εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα για την υγεία των κατοίκων. Ο κίνδυνος των μολύνσεων ορατός. Κατόπιν αυτού και με εντολή του Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ επισκέφθηκε εκ νέου χθες την Τρίπολη, ώστε να καταγραφεί το μέγεθος του κινδύνου για την δημόσια υγεία. Η διαπίστωση του κλιμακίου είναι πως η κατάσταση είναι σοβαρή παρά την πρόσφατη Υγειονομική Διάταξη (ΦΕΚ, 582/ τ. Β’/13-3-13) του Υπουργού Υγείας αλλά και την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ: 597/τ. Β’/14-3-2013) των Υπουργών Εσωτερικών και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Προς τούτο, ο υπουργός Υγείας, έχοντας ως στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, με επιστολή του προς τον Δήμαρχο ζητεί την υλοποίηση της εισήγησης του ΚΕΕΛΠΝΟ και την λήψη μέτρων, όπως ο ψεκασμός των απορριμμάτων και η ταχεία αποκομιδή τους.

Λιμάνι Π. Αστρους

Η εταιρεία «Αρχιμήδης ATE», ειδικευμένη σε έργα λιμανιών, θα αναλάβει το έργο κατασκευής του λιμανιού στο Παράλιο Αστρος. Αυτό προέκυψε από την χθεσινή διαδικασία επιλογής και μετά την διαπραγμάτευση της Περιφέρειας με 9 τεχνικές εταιρείες που είχαν προσκληθεί. Το έργο είναι προϋπολογισμού 5.300.000 ευρώ και η εταιρεία θα το εκτελέσει με έκπτωση περίπου 12,5%. Πρόκειται για έργο πνοής της περιοχής και θέτει οριστικά τέλος στην αγωνία και στον αγώνα της δημοτικής αρχής του δήμου Βόρειας Κυνουρίας, καθώς μετά από τρεις άγονες δημοπρασίες έχουμε τελικά ανάδοχο.

«Το Πολιτικό μας Σύστημα…»

Το βιβλίο του Ευάγγελου Μαχαίρα (επίτιμου δικηγόρου, πρ. Προέδρου του Δ.Σ.Α.) με τίτλο «Το Πολιτικό μας Σύστημα (1821-2012) – Από τους αγώνες της απελευθέρωσης στη σημερινή εθνική υποτέλεια» θα παρουσιαστεί στην αίθουσα του Φιλοτεχνικού Ομίλου σε εκδήλωση που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 10 Απριλίου 2013. Για το συγγραφέα και το βιβλίο θα μιλήσουν ο δήμαρχος Γιάννης Σμυρνιώτης και οι ομότιμοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Κασιμάτης και Κώστας Μπέης, ενώ ο εκδότης Αγγελος Σιδεράτος, θα είναι ο συντονιστής της παρουσίασης.

Το βιβλίο αυτό συμπληρώνει ένα σημαντικό κενό της ελληνικής βιβλιογραφίας, το οποίο συνίσταται στην έλλειψη κριτικής για την λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος από το 1821 μέχρι σήμερα.
Οι αναγνώστες διαβάζοντάς το ενημερώνονται όχι μόνον για τα ελαττώματα του ισχύοντος πολιτικού συστήματος, αλλά και για το περιεχόμενο που πρέπει να έχει η αλλαγή του, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών και να ικανοποιεί τα αιτήματα των πολιτών αυτής της χώρας.

«Αναδεικνύοντας ένα Καλντερίμι»

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου και ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων διοργανώνουν την Κυριακή, 7 Απριλίου 2013 ημερίδα με θέμα: «Αναδεικνύοντας ένα Καλντερίμι». Η ημερίδα θα ξεκινήσει γύρω στις 09.00 στο ισόγειο του Δημοτικού Σχολείου Καστρίου και θα περιλαμβάνει ομιλίες, παρουσιάσεις, ομαδικά παιχνίδια και βιωματικές δράσεις.
Έπειτα θα γίνει καθαρισμός, ανάδειξη και σηματοδότηση παλαιού λιθόστρωτου μονοπατιού, από το Καστρί στη Μεσορράχη! Στο τέλος της σηματοδότησης θα ακολουθήσουν παιχνίδια και πρόχειρο γεύμα στη φύση!

Εκδρομή με τρένο

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προτείνει πασχαλινή 4ήμερη εκδρομή στην Πελοπόννησο με το τραίνο, από τις 3 έως τις 6 Μαΐου, διανύοντας το ομορφότερο κομμάτι του δικτύου της Πελοποννήσου. Η εκδρομή διοργανώνεται από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε συνεργασία με την @Holidays. Η αναχώρηση γίνεται από την Αθήνα με προορισμό και διαμονή στην Καλαμάτα. Μια εβδομάδα αργότερα πραγματοποιείται δεύτερη εκδρομή με την ίδια διαδρομή και συνολική διάρκεια 3 ημερών.

Χαμογελάτε

Τέχνη η… αλήθεια
Μια ωραία νεαρή κυρία συνταξίδευε στο αεροπλάνο από Ηνωμένες Πολιτείες προς Αθήνα με ένα καλόγερο. Επειδή μετέφερε ένα πανάκριβο ηλεκτρικό σεσουάρ για τα μαλλιά, του ζήτησε ευγενικά να το περάσει κρυφά κάτω από το ράσο του, για να μην της το κατασχέσουν. Αυτός δέχθηκε, υπό τον όρο πως αν τον ρωτήσουν κάτι στο τελωνείο δεν μπορεί να πει ψέματα. Η κυρία αντέτεινε πως δεν πρόκειται να του κάνουν ερωτήσεις αφού είναι καλόγερος. Προσγειώνονται λοιπόν, αποβιβάζονται και όταν φτάνουν στο τελωνείο η κοπέλα αφήνει τον καλόγερο να περάσει πρώτος. Εκεί τον ρωτούν αν έχει να δηλώσει κάτι:
– Από το κεφάλι μου μέχρι την μέση μου, δεν έχω τίποτα να δηλώσω, απαντά ο καλόγερος.
Ο τελωνειακός βρήκε την απάντηση παράξενη και ξαναρωτά αν έχει να δηλώσει κάτι από την μέση του μέχρι το πάτωμα.
Ξεσπώντας στα γέλια ο τελωνειακός λέει:
– Ναι, έχω ένα θαυμάσιο εργαλείο σχεδιασμένο για χρήση μιας γυναίκας, που είναι έως τώρα αχρησιμοποίητο.

– Περάστε πάτερ, ο επόμενος ….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *