Νέα από Αρκαδία. Αρκαδική γαστρονομία

ARKADIA18-150x150Πως μπορούμε να αυξήσουμε και να προωθήσουμε τον τουρισμό στον νομό μας;  Πως μπορούμε να ενισχύσουμε τη δυναμική του Αρκαδικού τουρισμού και να τη διοχετεύσουμε σε άλλους τομείς – κλάδους, δημιουργώντας ένα πολλαπλασιαστικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα στην  τοπική μας οικονομία; Πέραν των αρχαιολογικών θησαυρών που εν αφθονία διαθέτει η περιοχή μας και πέραν των πλεονεκτημάτων της θάλασσας και του βουνού, υπάρχει η τοπική αρκαδική γαστρονομία,  ένα προϊόν  με  εν δυνάμει συγκριτικό πλεονέκτημα, που αγγίζει ευρύ κύκλο επιχειρήσεων -από τον αγρότη, τον εστιάτορα, τον μεταποιητή μέχρι τον ξενοδόχο- και κυρίως δεν απαιτεί μεγάλες επενδύσεις για εγκαταστάσεις και πάγια, αλλά σχετικά μικρές επενδύσεις σε ενέργειες μάρκετινγκ. Τούτο το προϊόν, κατάλληλα συσκευασμένο μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μάρκετινγκ, το οποίο οι δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας αφού εκπονήσουν και προωθήσουν  ώστε  μεταξύ άλλων να δημιουργήσει συνέργειες με άλλους δυναμικούς κλάδους, μπορεί να αποδώσει οικονομικά, τα μέγιστα.

Πρώτος χώρος προβολή, πάντα,  μια άρτια διαδικτυακή πύλη, όπου ο επισκέπτης -Έλληνας ή ξένος- θα μπορεί με ένα κλικ να βρει το ποιοτικό γαστρονομικό προϊόν της κάθε περιοχής του νομού, είτε πρόκειται για παραδοσιακά τοπικά προϊόντα είτε για ξενοδοχεία, εστιατόρια ή μικρές μονάδες που προσφέρουν καλής ποιότητας κουζίνα είτε πρόκειται για μουσεία, δρόμους του κρασιού, φεστιβάλ γαστρονομίας και άλλες νησίδες γαστρονομικού πολιτισμού.
Απλό, θα πει ο ανυποψίαστος αναγνώστης. Και βέβαια είναι απλό.  Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς τι έχει να προσφέρει ο τόπος μας σε επίπεδο παραγωγής τοπικών προϊόντων, δημιουργικών συνταγών και ποιοτικών υπηρεσιών εστίασης, η σύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό είναι σχεδόν αυτονόητη. Και δεν πρέπει να περάσει αναξιοποίητη. Κυρίως μετά την απόφαση της Περιφέρειας  Πελοποννήσου για ανάλογη προώθηση της γαστρονομίας στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Ελσίνκι και μετά την ανάλογη απόφαση γης Μεσσηνίας να  ανακηρύξει το 2013 ως Έτος Γαστρονομίας, διαβλέποντας προφανώς τη δύναμη που αποκτάει παγκοσμίως ο γαστρονομικός τουρισμός, καθώς οι διατροφικές τάσεις που ενδιαφέρουν τον πλανήτη είναι το έδαφος στο οποίο οικοδομούνται τα νέα δεδομένα. Εμπρός λοιπόν, χωρίς αναβολή.

 

 

Προτάσεις για έργα

Δυο προτάσεις εξετάζει να υποβάλλει στο  πρόγραμμα JESSICA ο δήμος Τρίπολης. Η μία έχει να κάνει με τη  Διαχείριση Φωτισμού στη Δημοτική Κοινότητα Τρίπολης. Πρόκειται για  ένα έργο που αφορά την τοποθέτηση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας με  διπλάσια διάρκεια ζωής στη Δημοτική Κοινότητα Τρίπολης . Η άλλη αφορά στη Διαχείριση Δημοτικών χώρων στάθμευσης της αυτής Κοινότητας  και  αποσκοπεί στην όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος της κυκλοφορίας και της στάθμευσης στην πόλη της Τρίπολης μέσα από ένα σύστημα διαχείρισης των χώρων στάθμευσης που μισθώνει για το σκοπό αυτό ο Δήμος.

Συλλυπητήρια

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος Αντιπροέδρου της Βουλής εξέφρασε ο δήμαρχος Τρίπολης με τηλεγράφημά του στο οποίο αναγράφεται πως: « Ο πολιτικός κόσμος της χώρας είναι φτωχότερος από την απώλεια του β΄ Αντιπροέδρου της Βουλής Θανάση Νάκου. Εκφράζω τη βαθιά θλίψη μου και τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

Ευαισθητοποίηση

Την παρέμβαση του υπουργού υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου προκάλεσε η είδηση για την προσφορά από μαθητές της Γ’ λυκείου Δεμενίκων, των χρημάτων που προορίζοντο για την πενθήμερη εκδρομή τους, προκειμένου μαθητής του 11ου Γυμνασίου Πατρών να υποβληθεί σε σοβαρή εγχείρηση στο εξωτερικό. Ο  υπουργός υγείας κ. Λυκουρέντζος επικοινώνησε με τους υπευθύνους του 11ου Γυμνασίου και με μέλη του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του Λυκείου Δεμενίκων και έκανε γνωστή την πρόθεσή του να διερευνήσει τη δυνατότητα πραγματοποίησης της επέμβασης με το κόστος να βαρύνει το υπουργείο. Ήδη από τους γονείς του μικρού μαθητή έχουν ζητηθεί όλα τα έγγραφα που αφορούν στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίσει και από αύριο αναμένονται εξελίξεις .

Παράλληλα,  μεγάλη εταιρεία που εδρεύει στην Αθήνα αλλά έχει υποκαταστήματα στην Πάτρα, ευαισθητοποιημένη από την αποκάλυψη για την ενέργεια των μαθητών του Λυκείου Δεμενίκων, αποφάσισε να τους κάνει δώρο την εκδρομή τους, αναλαμβάνοντας  όλα τα έξοδα της σχολικής εκδρομής.

Για καλύτερη άσκηση

Το ΔΣ της ΑΕΚ Τρίπολης, σε συνεργασία με το Δήμο Τρίπολης, διοργανώνει  ενημερωτική ημερίδα  με θέμα: «Επιμελούμαι & Προετοιμάζομαι για την καλύτερη άσκηση»,  το ερχόμενο Σάββατο  6 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου,   με  σκοπό την ευαισθητοποίηση σε ζητήματα που σχετίζονται με τη βελτιστοποίηση της υγείας μέσω της άσκησης, όπως και της ορθής προετοιμασίας της. Στην εν λόγω ημερίδα συμμετέχουν ιατροί διάφορων ειδικοτήτων και οι διοργανωτές ευελπιστούν αυτή να αποτελεί ένα «αποτύπωμα» της καλύτερης προετοιμασίας και επιμέλειας για άσκηση, είτε αναφερόμαστε στον ασκούμενο γενικό πληθυσμό, είτε στους αθλητές. Μεταξύ των θεμάτων που θα αναπτυχθούν είναι: « Ο ιατρικός έλεγχος πριν την έναρξη μιας συστηματικής δραστηριότητας», με εισηγητή  τον  Παρασκευά Νίκου, Παθολόγο-Λοιμοξιωλόγο. «Αρχές διατροφής για αθλητές και ασκούμενους», με  εισηγητή το  Δημήτρη Μπερτζελέτο, Κλινικό Διαιτολόγο, MSc, «Συνήθεις αθλητικές κακώσεις της παιδικής και εφηβικής ηλικίας», από τον  Σαράντο Νίκου, Αθλίατρο και

«Ο ρόλος του συλλόγου και των γονέων στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών» από τον  Αντώνη Τραυλό, Αθλητικό Ψυχολόγο– Αναπλ. Καθηγητή Πανεπ. Πελοπ/σου

Διοικητές νοσοκομείων

Τις 180 θέσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, διεκδικούν πάνω από 1.000 άτομα με ισάριθμες αιτήσεις που κατέθεσαν  τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Η 28η Μαρτίου 2013 ήταν  η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση δικαιολογητικών. Οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, όπου και οι περισσότεροι σημερινοί διοικητές των νοσοκομείων τις έχουν ήδη υποβάλει, ενώ μεταξύ των νοσοκομείων συγκαταλέγεται και το ακέφαλο Παναρκαδικό, λόγω παύσης της διοικήτριάς του.

Σχολικοί Κήποι

Το ΚΠΕ Καστρίου, η ΠΕΕΚΠΕ Πελoποννήσου, η Σχολική Σύμβουλος Γ” Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Αρκαδίας και το Δημοτικό Σχολείο Μελιγούς, οργάνωσαν χθες Κυριακή, 31/3, στο Δημοτικό Σχολείο Μελιγούς, την ημερίδα: Σχολικοί Κήποι και Καλές Πρακτικές Βιολογικής Γεωργίας. Στο πρώτο μέρος της ημερίδας έγινε συζήτηση για τους σχολικούς κήπους με παραδείγματα απ’ όλη την περιφέρεια και φυσικά και από το σχολείο της Μελιγούς, το οποίο συμμετέχει κι αυτό, από τον Σεπτέμβριο, στη δράση της ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου. Στο δεύτερο μέρος αναπτύχθηκαν οι τρόποι και οι πρακτικές της βιοκαλλιέργειας και τα οφέλη της για τον άνθρωπο και τη φύση. Η ημερίδα είχε και την… πρακτικής της πλευρά, αφού τελείωσε με φύτεμα σπόρων από τους μαθητές του σχολείου.
Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλώσης τους επισκέπτες περίμεναν, γλυκά, μεζέδες και καφές, φτιαγμένα από τις γυναίκες του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Μελιγούς. Πηγή: Astrosnews.gr

Χαμογελάτε

Από γραπτά μαθητών… Αληθινά μαργαριτάρια
Νου σιγής, ενσωματωμένη σιγή.
Η κόμπρα είναι τελείως ακίνδυνη για τους Έλληνες. Πέρυσι χάσαμε χιλιάδες σε τροχαία δυστυχήματα. Ούτε ένας θάνατος από κόμπρα!
Η υψηλότερη κορφή του Ολύμπου ήταν το Δωδεκάθεον. Πάνω στο ψηλότερο σημείο, ακριβώς πάνω στη μύτη της κορυφής, καθόταν ο Δίας, διάσημος γι’ αυτή την επίμονη στάση του.
Ο Λουδοβίκος ο XVI, αμέσως μετά την επανάσταση, αποκεφαλίστηκε για πρώτη φορά στη ζωή του το έτος 1792.
Ο Διονύσιος ο Σολομών έγραψε τον Ύμνον εις μίαν και μόνον στιγμήν εθνικής εξάρσεως και υπερηφανείας. Όχι για άλλους λόγους.
Ο Ρόμελ και ο Ρωμύλος βύζαξαν μια λύκαινα και έχτισαν τη Ρώμη.
Ο Κωνσταντίνος Καντάφης ήταν Έλληνας ποιητής, που κατοικούσε στη Λιβύη της Αλεξανδρείας.
Η μάνα του Ρασπούτιν ήταν η Ρασπουτάνα, τεραστίων διαστάσεων Ρωσίδα της Σιβηρίας.

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ <papamh22@otenet.gr>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *