Νέα από Αρκαδία. Για μια νέα επιχειρηματικότητα

ARKADIA18-150x150Για τους περισσότερους,  η οξεία κριτική που ασκούν κατά πάντων   έχει κολλήσει εκεί που θέλουν: στα λουκέτα της αγοράς, στα κλειστά καταστήματα, στους εμπόρους που είναι  σε απόγνωση. Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος που κάποιοι  πολιτικοί ης αντιπολίτευσης, εθισμένοι στο συναισθηματισμό και στο ειδησεογραφικό μελόδραμα, επιθυμούν να προβάλλουν.

Όποιος όμως έχει μια σχετική επαφή με την πραγματικότητα ή έστω κυκλοφορεί στους δυο τρεις εμπορικούς δρόμους της Τρίπολης  καταλαβαίνει πως «κάτι κινείται» στο αποδεκατισμένο εμπόριο: τον τελευταίο καιρό και με την επιχειρούμενη ανάπλαση των δυο κεντρικών οδών της πόλης, Εθνικής Αντίστασης και Τάσου Σεχιώτη αλλά και την ολοκλήρωση της πλατείας Πετρινού, παρατηρείται ένα μικρό αλλά εμφανές  κύμα επιχειρηματικών κινήσεων, με νέες μισθώσεις που παίρνουν τη θέση παλαιών και δίνουν ζωή σε απονεκρωμένα σημεία εμπορικών αρτηριών. Νέα καταστήματα ανοίγουν πάνω στην κορύφωση της ύφεσης και αναρωτιέται κανείς «πώς» και «γιατί».

Η απάντηση στο «πως» έχει να κάνει με το γεγονός ότι παρά τη φορολογική επιδρομή που δημιουργεί  ανυπέρβλητα  προβλήματα ρευστότητας υπάρχει ακόμα ζεστό χρήμα σε πολλούς συμπατριώτες μας, ικανό να αιμοδοτήσει  ανάλογες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Σποραδικά παραδείγματα και περισσότερο η διαίσθηση μας οδηγούν σε ακόμα ένα συμπέρασμα. Δεν είναι απίθανο  σε ένα περιβάλλον κλειστών οριζόντων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα συμπολίτες μας με κάποιες αποταμιεύσεις στο σεντούκι ή και τη βοήθεια των δικών τους να δοκιμάζουν την τύχη τους στο εμπόριο. Κυρίως σε αυτό που έχει σχέση με την εστίαση, καθώς νέα σουβλατζίδικα, καφέ και γιαουρτάδικα παίρνουν τη θέση των καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης που κλείνουν. Χωρίς να παραβλέπουμε και κάποια βιβλιοπωλεία, οπτικά είδη και διάφορα πωλητήρια μικροαντικειμένων και  μπιζού.

Και όλα αυτά γιατί ο  βασικός τροφοδοτικός παράγοντας για την «επιχειρηματικότητα της κρίσης» είναι η σημαντική μείωση στα ενοίκια. Η φούσκα έσκασε, το τράνταγμα ήταν μεγάλο, είμαστε ακόμα στα μέσα της περιδίνησης. Αλλά όταν η πολλή σκόνη κατακάτσει, θα δούμε πως η σημερινή επώδυνη «διόρθωση» δεν ήταν τόσο διαβολική υπόθεση. Ουδέν κακόν αμοιγές καλού.

 

 

 

Εις μνήμην

Το Πνευματικό μνημόσυνο για την επέτειο των 170 χρόνων από τον θάνατο του απελευθερωτή της χώρας  Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που είχε πραγματοποιηθεί στον Μητροπολιτικό  ναό της πόλης μας επανελήφθη την Τετάρτη 27 Μαρτίου στην αίθουσα  της Παλαιάς Βουλής στην  Αθήνα, από την  Ένωση Τριπολιτών Αττικής, τη Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας και  το Σύλλογο  Λεβιδιωτών  «Αλεξ. Παπαναστασίου». Παρέστησαν  ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, ο υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος,ο Δήμαρχος Τρίπολης κ.  Σμυρνιώτης, ο βουλευτής του  ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζαχαριάς, ο Περιφερειακός Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ.  Μισθός  κ.ά.

Εντυπωσίασε με την απλότητα αλλά και τη σοφία του λόγου  του ο Αρχιεπίσκοπος , ο οποίος  παίρνοντας αφορμή από το μεγαλείο της προσωπικότητας του Κολοκοτρώνη  αναφέρθηκε στο φθόνο που προκαλούν  και το λιθοβολισμό που δέχονται όσοι αγωνίζονται και προσπαθούν στη ζωή τους, ώστε να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, ενώ όταν πεθαίνουν οι ίδιοι οι λιθοβολούντες με τις πέτρες του λιθοβολισμού ανεγείρουν μνημεία στο όνομά τους.

Χωρίς επενδυτές

Διπλό ναυάγιο για τα φωτοβολταϊκά της ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε Μεγαλόπολη και Κοζάνη, προϋπολογισμού 70 και 39 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, καθώς οι επενδυτές δεν εμφανίσθηκαν στους διαγωνισμούς της επιχείρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μηδενική ήταν η προσέλευση επενδυτών στην  καταληκτική προθεσμία για την υποβολή προσφορών στον διαγωνισμό της ΔΕΗ για το μεγα-φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης (ισχύος 50 MW και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη εφόσον κάποτε πραγματοποιηθεί). Είναι η δεύτερη φορά που ο συγκεκριμένος διαγωνισμός οδηγείται σε ναυάγιο. Η πρώτη φορά ήταν τον Σεπτέμβριο 2012, όταν η ΔΕΗ δεν προχώρησε στην κατακύρωσή του στην εταιρεία J&P-ΑΒΑΞ που είχε αναδειχθεί ανάδοχος, λόγω της αδυναμίας να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση. Το δεύτερο φωτοβολταϊκό ναυάγιο της ΔΕΗ συνέβη προχθές Τρίτη 26 Μαρτίου οπότε και έληξε η προθεσμία υποβολής προσφορών για δύο φωτοβολταϊκά ισχύος 15 MW έκαστο στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στον διαγωνισμό αυτόν δεν εμφανίσθηκε κανένας επενδυτής.

Ενισχυτική διδασκαλία

Εγκύκλιο για την υποβολή αιτήσεων Εκπαιδευτικών που είναι εγγεγραμμένοι στους πίνακες Προσωρινών Αναπληρωτών Γενικής Παιδείας για την Ενισχυτική διδασκαλία εξέδωσε το Υπουργείο. Το πρόγραμμα της Ενισχυτικής Διδασκαλίας συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Στη Αρκαδία θα λειτουργήσουν τρία σχολικά κέντρα ενισχυτικής διδασκαλίας και σύμφωνα με ανακοίνωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αιτήσεις στις Διευθύνσεις μέχρι και την Δευτέρα 1η Απριλίου.
Τα ΣΚΕΔ για την Αρκαδία είναι:   1.Σ.Κ.Ε.Δ. Τρίπολης (3ο Γ/σιο Τρίπολης). Εντάσσονται τα σχολεία: 1ο Γ/σιο Τρίπολης, 2ο Γ/σιο Τρίπολης, 3ο Γ/σιο Τρίπολης, 4ο Γ/σιο Τρίπολης, Μουσικό Γ/σιο Τρίπολης, Γ/σιο Τεγέας, Γ/σιο Λεβιδίου. 2. Σ.Κ.Ε.Δ. Βυτίνας (Γ/σιο Βυτίνας). Εντάσσονται τα σχολεία: Γ/σιο Βυτίνας, Γ/σιο Τροπαίων, Γ/σιο Κοντοβάζαινας. 3. Σ.Κ.Ε.Δ. Λεωνιδίου (Γ/σιο Λεωνιδίου). Εντάσσονται τα σχολεία: Γ/σιο Λεωνιδίου, Γ/σιο Παραλίας Τυρού, Γ/σιο Αστρους, Γ/σιο Αγίου Ανδρέα.

Ανθρώπινο περιβάλλον

Το ΚΠΕ Καστρίου, σχεδιάζει την υλοποίηση ημερίδας το Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013, με θέμα:
«Περιβαλλοντικός Άνθρωπος και Ανθρώπινο Περιβάλλον». Η ημερίδα θα διεξαχθεί στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης, και απευθύνεται σε ενήλικες της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας. Στόχος της η σύνδεση του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος με την αειφόρο διαχείρισή του, με αφορμή το θεματικό έτος της UNESCO για το 2013. Η Συμμετοχή είναι Ελεύθερη

Οσμές ανυπόφορες

Η θερμοκρασία ανεβαίνει καθημερινά και η βραδύτητα περισυλλογής των απορριμμάτων δημιουργεί πλέον έντονη δυσοσμία στους χώρους συγκέντρωσής τους,  που καθίσταται πλέον αισθητή και εν πολλοίς ανυπόφορη. ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ  συνέταξε τη γνωμάτευσή του που κατέστησε αναγκαία την ανάγκη υπογραφής ΚΥΑ για μεταφορά τους εκτός Περιφέρειας Πελοποννήσου. Για ψεκασμό και απολύμανση αυτών των χώρων έκανε λόγο ή θεωρείται αυτονόητο επακόλουθο της περισυλλογής; Κι αν ναι γίνεται ή  πότε θα γίνει;

Χαμογελάτε

Από «μαργαριτάρια» μαθητών

Σε περίπτωση λιποθυμίας, ξεκουμπώνουμε το πουκάμισο και τρίβουμε με οινόπνευμα. Αν είναι κορίτσι, ζητάμε συγνώμη και συνεχίζουμε ασταμάτητοι το τρίψιμο ανενόχλητοι, αλλά κάπως πιο απαλά, με ρυθμικό τρίψιμο επαφής, ώστε να το ευχαριστιέται και η ίδια.
Το εθνικό σήμα της Ολλανδίας είναι το άνθος της τουλούμπας.
Καλύτερα μια χώρα μ’ ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χώρες σκλαβιά και φυλακή.
Σαρανταπέντε πετεινοί, ενός κοκόρου γνώση.
Σαρανταπέντε Γιάννηδες, ενός κοκόρου κλώσα.
Οι χορευτές δεν κάνουν παιδιά γιατί αν κάνουν θα βγουν ομοφυλότερα.
Και ο νοών νοήμων.
Εκ της πρέφας του αναγεννάται, ως άλλος φοίνιξ.
Ίδιος κι απαράδεκτος!
Της έταξε λαχνούς με πετραχείλια.

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ <papamh22@otenet.gr>

 

2 thoughts to “Νέα από Αρκαδία. Για μια νέα επιχειρηματικότητα”

  1. Σοβαρη επιχειρηματικη κινητικοτητα !!!

    Ολοι σε λιγο διαστημα θα εχουν και απο ενα συγγενη με σουβλατζιδικο ,γιαουρταδικο ή μια καφετερια …

    Και ολοι αυτοι θα ανοιξουν τις “επιχειρησεις” τους ,ο ενας απεναντι στον αλλο !
    Και οι περισσοτεροι δεν εχουν ιδεα πως γινεται ενα σουβλακι ,πως παρασκευαζεται ενα γιαουρτι ή τι σημαινει espresso !

    Και αυτο το αποκαλειτε επιχειρηματικη κινητικοτητα ;;;

    Να δω ποιος θα πρωτοδουλεψει .

  2. Αυτή η εκδήλωση για το Ανθρώπινο περιβάλλον και τον Περιβαλλοντικό Άνθρωπο….τι να πω! Με ενδιαφέρει ΑΜΕΣΑ και νομίζω και ΟΛΟΥΣ τους Τριπολιτσιώτες….
    Πιστεύω όμως πως θα γίνει απουσία των ΄΄αρχόντων΄΄ της τοπικής αυτοδιοίκησης…..
    Λέτε να έχουμε καμιά εισήγηση υψηλών προδιαγραφών και προοπτικής, από κανένα θεωρητικάριο της αυτοδιοίκησης, όπως κάποιες άλλες που ακούμε συχνά τελευταία και μας βγάζουν από τα ρούχα μας, και αφορούν τα ….brand names και άλλες π@π@ρολογίες για να περνάει η ώρα;;;;;; Την ώρα που ολόκληρη ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΕΝ διαθέτει ούτε ένα dvd με οδοιπορικά σε σημαντικές περιοχές του Νομού μας, για να το παίρνουν μαζί τους αποστολές που πάνε στους ομογενείς μας……Ψωμί δεν έχουμε να φάμε, τα ραπανάκια ψάχνουμε….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *