ΙΣΑ.Ύποπτες «συμφωνίες» θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία

ΙΣΑsmallΜε προφανή μοναδικό σκοπό την αύξηση πωλήσεων, το κέρδος, σε μία εποχή που η κοινωνία πλήττεται βάναυσα, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) δημοσιοποίησε χθες την πρόθεσή του να «εξασφαλίσει» στους πολίτες πρόσβαση σε «υψηλού επιπέδου» Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Όλοι οι επαγγελματίες ενός πανυγεινομικού μετώπου, θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η φαρμακευτική αγωγή είναι ευθύνη και απόφαση του γιατρού αποκλειστικά και πρέπει να χορηγείται κατόπιν ιατρικής συνταγής.

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε σε όλους τους επαγγελματίες του υγειονομικού χώρου ότι ακόμη και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, ακόμη και τα παραφαρμακευτικά είδη, ακόμη και τα προϊόντα ομοιοπαθητικής και εναλλακτικής προσέγγισης είναι ουσίες που στον οργανισμό μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες ή αλλεργικές αντιδράσεις ή αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.

Τονίζουμε ότι η ασφάλεια στη χορήγηση φαρμάκων και η αποτελεσματικότητα των κατάλληλων για το θεραπευτικό σχήμα φαρμάκων αποτελεί ιατρική πράξη και είναι αποκλειστική ευθύνη του γιατρού.

Ακόμη και ο μη ιατρός αντιλαμβάνεται εύκολα ότι ένα φάρμακο, όταν χορηγηθεί χωρίς να χρειάζεται ή χωρίς προηγούμενη ορθή διάγνωση από ειδικευμένο ιατρό είτε απλά δεν θα ωφελήσει τον ασθενή, ή, δυστυχώς, μπορεί και να το βλάψει.

Εάν θεωρούν οι δύο αυτές πλευρές ότι κάθε πολίτης θα πρέπει να έχει άμεση και εύκολη πρόσβαση στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα τότε θα πρέπει να προτείνουν την πώλησή τους στα supermarket ή τη διάθεσή τους και από τα ιατρεία.

Κανένα φάρμακο, ακόμη και μη συνταγογραφούμενο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συμβουλή.

Δεν υπάρχουν ήπιας μορφής παθήσεις, των οποίων τα συμπτώματα να αναγνωρίζονται εύκολα από τον ασθενή, ή αθώες προληπτικές αγωγές που θωρακίζουν την υγεία. Υπάρχουν δυστυχώς μόνο ύπουλα «ήπια» συμπτώματα που δυσκολεύουν πολλές φορές τη διαφορική διάγνωση και από έναν έμπειρο ιατρό.

Ο φαρμακοποιός που χορηγεί φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή ή συμβουλή ασκεί παράνομα την ιατρική και παραβιάζει το σύνολο της φαρμακευτικής νομοθεσίας. Ακόμη και η δια βίου εκπαίδευση ενός άριστου φαρμακοποιού δεν μπορεί να το καταστήσει ιατρό.

Η χωρίς ιατρική συνδρομή χορήγηση φαρμάκων, μόνο σε αύξηση δαπανών για την υγεία και – κυρίως- σε βλάβη της δημόσιας υγείας μπορεί να οδηγήσει.

Ούτε η μείωση των τιμών των φαρμάκων, ούτε η μείωση του κέρδους των φαρμακευτικών εταιρειών, ούτε η οικονομική κρίση στο σύνολό της δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοια φαινόμενα. Αλλοίμονο εδώ μιλάμε για την υγεία!

Καλούμε τον Υπουργό Υγείας ως εκ του θεσμικού του ρόλου, αλλά και κάθε άλλη αρμόδια αρχή όπως παρέμβουν άμεσα, με γνώμονα τη διασφάλιση της Δημόσια Υγείας προς όφελος του ασθενή πολίτη..

 

     ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *