εννήθηκε γυναίκα, αλλά πλέον είναι άνδρας … και με τη δικαστική «βούλα»

skia__mainΤο Ηράκλειο απέδειξε ότι δεν έχει ταμπού και προσέφερε σε έναν 26χρονο αυτό που δικαιούται … να ζήσει φυσιολογικά! Ο 26χρονος γεννήθηκε γυναίκα, όμως μετά από εγχείρηση αλλαγής φύλου, πλέον είναι άνδρας. Ωστόσο η ληξιαρχική πράξη γέννησης και η ταυτότητά του … άλλα έλεγαν! Όμως, η πρώτη απόφαση βεβαίωσης αλλαγής φύλου εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου.

Πρόκειται για μία σημαντική απόφαση τόσο σε επίπεδο συμβολισμού – επειδή είναι η πρώτη σε επίπεδο Ηρακλείου – όσο και ουσίας για τον ίδιο τον 26χρονο. Όπως επισημαίνει, τα πράγματα δεν ήταν πάντα εύκολα για εκείνον. Στην αρχή η οικογένεια του δυσκολεύτηκε να αποδεχτεί την πραγματικότητα και την επιλογή του, στην πορεία όμως συνειδητοποίησε ότι αυτός ήταν μονό- δρομος για την ευτυχία του. «Η οικογένεια μου και οι φίλοι μου με υποστήριξαν πολύ και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μένα» δήλωσε.

Ο 26χρονος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου πριν από μερικούς μήνες. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα τελούσε υπό ψυχιατρική παρακολούθηση – όπως προβλέπεται – προκειμένου να αποσαφηνιστεί από τους ειδικούς ότι όντως επρόκειτο για μία συνειδητοποιημένη απόφαση και όχι για μία παρόρμηση ή κάποια ψυχιατρική διαταραχή που θα μπορούσε να έχει καταστρεπτικές συνέπειες για τον ίδιο. Και αυτό γιατί έχουν καταγραφεί περιστατικά αυτοκτονιών νεαρών ανθρώπων λίγο καιρό μετά τις επεμβάσεις αλλαγής φύλου, για τις οποίες δεν τους δόθηκαν έγκριση στην Ελλάδα και τις έκαναν σε κλινικές του εξωτερικού.

Στην περίπτωση του 26χρονου υπήρξε ψυχιατρική παρότρυνση για να προχωρήσει τις διαδικασίες αφού ήταν ξεκάθαρο ότι σε όλη του την ζωή ένιωθε και συμπεριφερόταν ως άνδρας και η επιλογή αυτή ήταν απολύτως ώριμη.

Ο 26χρονος, πάντα με την ένθερμη υποστήριξη του περιβάλλοντος του, υποβλήθηκε σε ολική αφαίρεση των ατροφικών γυναικείων γονάδων, σε φαλοπλαστική και προσθετική όρχεων, αποκτώντας πλέον τα ανατομικά χαρακτηριστικά του άρρενος φύλου. Ακολούθως, με την νομική υποστήριξη του δικηγόρου του, Απόλλωνα Καλογερόπουλου, έκανε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να εκδοθεί δικαστική απόφαση βεβαίωσης αλλαγής φύλου και να δηλωθεί καταρχήν στο ληξιαρχείο του δήμου Ηρακλείου ως άρρεν και με ανδρικό όνομα.

«Δεν μπορούσα ούτε στο ΚΕΠ να πάω»

Όπως επισημαίνει ο 26χρονος, ακόμα και στην καθημερινότητα του αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα αφού πολλές φορές ερχόταν σε δύσκολη θέση ακόμα και για την πιο απλή συναλλαγή.

«Θα σας πω το πιο απλό: στο ΚΕΠ δεν μπορούσα να πάω. Τους έδειχνα την ταυτότητά μου και δεν με πίστευαν, με πετούσαν έξω. Στην τράπεζα λίγο έλειψε να καλέσουν τον υπάλληλο της εταιρείας ιδιωτικής φύλαξης για να με πιάσει. Προσπαθούσα μάταια να τους πείσω ότι το πρόσωπο που απεικονιζόταν στην αστυνομική ταυτότητα ήμουν εγώ. Στην πορεία κουβαλούσα μαζί μου τα χαρτιά του γιατρού που βεβαίωναν την ταυτοπροσωπία και εξηγούσα την κατάσταση. Κατανοώ την αντίδραση τους, όμως όλο αυτό ήταν ψυχοφθόρο για μένα».

Ο ίδιος πριν πάρει την μεγάλη απόφαση να προχωρήσει σε επέμβαση αλλαγής φύλου και να ακολουθήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες από το νόμο, συνομίλησε αρκετά με άλλο πρόσωπο που ήδη είχε ακολουθήσει συνειδητοποιημένα αυτόν τον δρόμο. «Κατάλαβα ότι έπρεπε να γίνει το μεγάλο βήμα ώστε να μπορέσω να ζήσω όπως μου αξίζει. Και αυτό είναι το μήνυμα μου και προς άλλους νέους ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια θέση με μένα. Μεγάλη σημασία έχει, επαναλαμβάνω, η στήριξη από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον».

Και δεύτερη υπόθεση

Να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου και δεύτερη υπόθεση για τη βεβαίωση αλλαγής φύλου, παρεμφερής με την πρώτη.

Ο ενδιαφερόμενος είναι ένας 24χρονος Ηρακλειώτης, ο οποίος σχετικά πρόσφατα υποβλήθηκε σε επέμβαση αλλαγής φύλου.

“ΠΑΤΡΙΣ” – Ευ.Καρεκλάκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *