Νέα από Αρκαδία. Ο πολιτισμός, αντίδοτο στην κρίση

ARKADIAΤο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο άνοιξε επί τέλους τις πύλες του μετά από περίοδο μακράς σιωπής. Και πέρα από τις επισημότητες και τα πολλά δοξαστικά λόγια που ακούστηκαν την πρώτη μέρα, η παράσταση της Λυρικής με της Τραβιάτα του Βέρντι, υπήρξε η κορύφωση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, που εγκαινίασε μια πολλά υποσχόμενη περίοδο για ποιοτικό θέατρο στην πόλη μας, μελλοντικά. Η εναγώνια μάλιστα αναζήτηση εισιτηρίου για την παράσταση αυτή καταδεικνύει την ύπαρξη ενός κοινού που θέλει να συμμετέχει ενεργά πλέον και είναι ικανό να βοηθήσει ουσιαστικά το θέατρο αυτό να ανθίσει και πάλι, τόσο εμπορικά όσο και καλλιτεχνικά και ποιοτικά.

Σε μια εποχή κρίσης, αμφισβήτησης και καταχνιάς, εκείνο που μας δίνει εσωτερική δύναμη να δούμε τα πράγματα πιο καθαρά και με μεγαλύτερη ψυχραιμία και να έχουμε μέσα μας την ελάχιστη δύναμη να αντιμετωπίσουμε τα όσα ζούμε, είναι ο πολιτισμός. Τα πρόσωπα των ανθρώπων μετά την παράσταση της Λυρικής μιλούσαν καθαρά. Και είναι αυτού του είδους οι παραστάσεις που δημιουργούν μια δυναμική κοινωνική. Γι αυτό και το Μαλλιαροπούλειο καλείται να παίξει και ευελπιστούμε ότι θα παίξει, τον σημαίνοντα ρόλο που του αναλογεί.

Βασική προϋπόθεση να τεθούν επικεφαλής του Θεάτρου αυτού άνθρωποι που να έχουν παιδεία, ιστορία κοινωνική και πολιτιστική, που να έχουν ακεραιότητα και συνέχεια, να έχουν μέτρο στον λόγο και στην πράξη, να έχουν φαντασία, τόλμη αλλά και τη δύναμη να αυτοσαρκάζονται.

Το Μαλλιαροπούλειο έχει αποστολή να καταστήσει γνωστό στην ελληνική κοινωνία το τι συμβαίνει στον ελληνικό και διεθνή πνευματικό χώρο. Να στηρίξει και να αναπτύξει στην Τρίπολη και στην Αρκαδία την πολιτιστική και τη μουσική μας παιδεία και τους δημιουργούς της. Να βρεθεί κοντά στην πόλη και στους κατοίκους της. Το επαναλαμβάνουμε: σε μια εποχή οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής κρίσης, ο πολιτισμός είναι το αντίδοτο. Πρέπει να είναι ένα σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση της παιδείας μας και του πολιτισμού μας. Ένα σημείο πολιτιστικής συσπείρωσης.

Ενημέρωση

Το Μαλλιαροπούλειο επισκέφθηκε ανήμερα της εορτής της 25ης Μαρτίου, το μεσημέρι, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, προκειμένου να ενημερωθεί για τα της λειτουργικότητας του σπουδαίου αυτού πολιτιστικού κτίσματος, στην ανακαίνιση του οποίου συνέβαλε τα μέγιστα ο ίδιος ως υφυπουργός Πολιτισμού, εξασφαλίζοντας τα απαιτούμενα χρήματα. Κατά την επίσκεψη εξετάστηκαν οι λύσεις που μπορούν να δοθούν για όσα προβλήματα προέκυψαν στη διάρκεια των παραστάσεων που δόθηκαν στο χώρο αυτό. Μάλιστα το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Τατούλης παρακολούθησε και τη μουσική παράσταση που δόθηκε εκεί.

Προσκύνημα

Πλήθος πιστών παραβρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 25 Μαρτίου 2013, στην υποδοχή τμήματος Ιερού λειψάνου του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως Κριμαίας του Ιατρού, στον ιερό ναό του Προφήτη Ηλία. Κλήρος και λαός, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη, τον Περιφερειάρχη και το Δήμαρχο, απέδωσαν τον δέοντα σεβασμό στον άγιο των ημερών μας, ο οποίος προικισμένος με σπάνια πνευματικά χαρίσματα αλλά και με εκπληκτική επιστημονική κατάρτιση, διακόνησε τον άνθρωπο ως ποιμένας και γιατρός, με αξιοθαύμαστη αυταπάρνηση και αγάπη. Κατά τη διάρκεια του εσπερινού χορωδίες των ιεροψαλτών της πόλης μας έψαλλαν στα αναλόγια , όπου ξεχώρισε για μια ακόμη φορά το μεγάλο ταλέντο του Βασίλη Γεωργαρά.

Στερεοελλαδίτες

Το διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Στερεοελλαδιτών Αρκαδίας η « Ρούμελη» σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου, καλούν τα μέλη και τους φίλους, σήμερα Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Βασιλείου στην πλατεία Ανεξαρτησίας στις 5μ.μ. σε ένα απογευματινό με τίτλο : «Ελάτε να πιούμε ένα ‘’hot” τσάι μαζί και να εκπαιδευτούμε στα Αγγλικά, να μοιράσουμε παρέα τις γνώσεις μας και να προσπαθήσουμε όσοι δεν ξέρουμε να μάθουμε». Πρόκειται για την αρχή μαθημάτων εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας. Τα μαθήματα θα επιμελείται η κ. Ελένη Λαζαροπούλου και θα επαναλαμβάνονται κάθε βδομάδα την ίδια ώρα και ημέρα, με ελεύθερη είσοδο.

Εις μνήμην

Τα «γυαλιά» έβαλε σε «επίσημους» και μη ο Σωτήρος (Αναγνωστόπουλος) το περασμένο Σάββατο το πρωί, ανήμερα της εορτής των αγίων Θεοδώρων. Προσκάλεσε τον παπα Αλέκο του Προφήτη Ηλία και τον οδήγησε στον παρακείμενο ανδριάντα του Θ. Κολοκοτρώνη όπου έψαλλαν τρισάγιο στη μνήμη του απελευθερωτή του γένους. Μπράβο του.

Αξιολόγηση

Η επιτροπή εκπαιδευτικών του Π.ΑΜΕ Ν. Αρκαδίας καλεί τους εκπαιδευτικούς της Αρκαδίας σε εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: «Οι εξελίξεις στην εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό.

Ο αντιδραστικός χαρακτήρας της αξιολόγησης. Η απάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος».

Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 2 Απρίλη -7.30μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας.

Ιατρική ημερίδα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών “Παναγιά η Γιάτρισσα” διοργανώνει την Τετάρτη 3 Απριλίου 2013 και ώρα 18:00 Ιατρική Ημερίδα στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Συνοικισμού Κολοκοτρώνη, στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων με ομιλητές τους: Γεώργιο Σ. Κούστα MD,PhD, Καθηγητή
Αγγειοχειρουργό, Διευθυντή Αγγειοχειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Fellow of MGH HARVARD MEDICAL SCHOOL. και Φιόρη Κούστα MD Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο/ Επιμελήτρια στο Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός.

Ψήφισμα του Δ.Σ

Σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα του ΥΠ.Α.Α.Τ. καταργούνται μεταξύ άλλων τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ναυπλίου & Πάτρας. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρίπολης εκφράζει την έντονη αντίρρησή του σ’ αυτή την προοπτική διότι θα αποβεί καταστροφική τόσο για τους αγρότες – παραγωγούς όπως και για το καταναλωτικό κοινό του Δήμου μας. Τα περιφερειακά κέντρα διασφαλίζουν την ποιότητα των διατιθέμενων στις αγορές προϊόντων και καλύπτουν πρακτικά θέματα των παραγωγών που δεν καλύπτονται από άλλον φορέα.

Χαμογελάτε

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε ψυχιατρική κλινική, ρώτησα το διευθυντή πώς καθορίζετε εάν ένας ασθενής πρέπει ή όχι να εισαχθεί στην κλινική για θεραπεία;

“Λοιπόν,” είπε ο διευθυντής, «γεμίζουμε ως επάνω μια μπανιέρα, κι έπειτα δίνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού, ένα φλιτζάνι τσαγιού και έναν κουβά στον ασθενή και του ζητάμε να αδειάσει τη μπανιέρα.»

Ω, καταλαβαίνω», είπα. Ένα φυσιολογικό άτομο θα χρησιμοποιούσε τον κουβά, επειδή είναι μεγαλύτερος από το κουτάλι ή το φλιτζάνι τσαγιού.

« Όχι» είπε ο διευθυντής, «Ένα φυσιολογικό άτομο θα τραβούσε το βούλωμα. Θέλετε ένα κρεβάτι κοντά στο παράθυρο; »

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *