Νέα από Αρκαδία. Η Ώρα της Γης

ARKADIAΗ «Ώρα της Γης» που έχει χαρακτηριστεί ως «το μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός στον πλανήτη» είναι η μεγάλη παγκόσμια προσπάθεια ευαισθητοποίησης αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και την εξοικονόμηση ενέργειας, κατά τη διάρκεια της οποίας άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για το μέλλον του πλανήτη, με μια απλή κίνηση, σβήνοντας τα φώτα για μία ώρα.

Κάθε χρόνο, στις 23 Μαρτίου,  η «Ώρα της Γης» λαμβάνει και έναν ξεχωριστό χαρακτήρα. Φέτος η εκστρατεία υιοθετεί το σκεπτικό της δέσμευσης «Θα το κάνω, αν το κάνεις» (”I will if you will”), το οποίο βασίζεται στη δημιουργία προκλήσεων που ωφελούν το περιβάλλον, την κοινωνία αλλά και την ίδια μας την καθημερινότητα. Στην Ώρα της Γης 2013, δεν σβήνουμε απλώς τα φώτα. Προκαλούμε τον κόσμο για μία καλύτερη ζωή, χαρίζοντας ένα αντικείμενο που δεν χρειαζόμαστε, χρησιμοποιώντας βιώσιμο τρόπο στις μετακινήσεις μας στην πόλη και  πρασινίζοντας το μπαλκόνι μας!

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν φαίνεται κάποιος δήμος της Αρκαδίας να έχει δηλώσει συμμετοχή στο σημαντικό αυτό γεγονός. Γιατί;

Ιερά λείψανα

Ανήμερα της εορτής της εθνικής επετείου της  25 Μαρτίου 1821,  κλήρος και λαός υποδέχθηκε  στην Τρίπολη για πρώτη φορά και στην Ενορία του Προφήτη Ηλία τμήμα Ιερού Λειψάνου του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως Κριμαίας του Ιατρού. Η υποδοχή έγινε  τη Δευτέρα 25 Μαρτίου και ώρα 5,30 μ.μ. στη συμβολή των οδών Αγ. Κων/νου και Παπαρρηγοπούλου από τον Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ Αλέξανδρο τον οποίο πλαισίωνε  Κλήρος και λαός . Το Ιερό Λείψανο θα παραμείνει για προσκύνηση στον Ναό του Προφήτη Ηλία Τρίπολης, μέχρι και την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013 όπου θα τελούνται καθημερινά Ιερές Ακολουθίες.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Αγιος Αρχιεπίσκοπος Λουκάς, καθηγητής  της τοπογραφικής ανατομίας και χειρουργικής. Άνθρωπος με σπάνια ταλέντα και πνευματικά χαρίσματα, με εκπληκτική επιστημονική κατάρτιση διακόνησε τον άνθρωπο ως ποιμένας και γιατρός, με αξιοθαύμαστη αυταπάρνηση και αγάπη. Γεννήθηκε το 1877 στο Κέρτς της χερσονήσου Κριμαίας. Το 1920 εξελέγη καθηγητής της ανατομίας και χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης. Σαν γιατρός  δημοσίευσε σαράντα επιστημονικά έργα. Τον απασχολούσε πολύ η γενική αναισθησία, που όπως έλεγε, την εποχή εκείνη «ήταν πολύ πιο επικίνδυνη από την ίδια τη χειρουργική επέμβαση». Γύρω στο 1909 κατάφερε να βρει έναν απλό και σίγουρο μαζί τρόπο τοπικής αναισθησίας . Με τη δική του μέθοδο έκανε 538 εγχειρήσεις με μεγάλη επιτυχία. Τότε ήταν 33 ετών. Ένα κλασικό έργο του, το οποίο εκδόθηκε το 1934 είναι το βιβλίο «Δοκίμια για την χειρουργική των πυογόνων λοιμώξεων». Τιμήθηκε με το Βραβείο Στάλιν, την κορυφαία διάκριση της προπολεμικής Ρωσίας. Ο ίδιος απείχε από την απονομή (αντίδραση αδιανόητη εκείνη την εποχή) χαρίζοντας το χρηματικό ποσό από το βραβείο Στάλιν στους πτωχούς.

Οχήματα Δημοσίου

Συνεργεία ελέγχου με σκοπό την  παρακολούθηση της πιστής εφαρμογής των κανόνων χρήσης, κίνησης και κυκλοφορίας των αυτοκινήτων – οχημάτων του Δημοσίου, όπως προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις στους νομούς αρμοδιότητάς του συγκρότησε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης  κ. Αγγελάκας. Ο έλεγχος θα γίνεται σε όλα τα αυτοκίνητα που κινούνται στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο και θα αφορά στην διαπίστωση του εφοδιασμού τους με διαταγή πορείας και δελτίο κίνησης, μόνο τις εργάσιμες μέρες και ώρες, πλην εκτάκτων περιπτώσεων και εντός των ορίων  της διοικητικής περιφέρειας ή της ζώνης ευθύνης στην οποία ασκεί τα καθήκοντά του το εξυπηρετούμενο πρόσωπο ή η υπηρεσία.
Μείωση τελών

Αναλογιζόμενο τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα νοικοκυριά, το δημοτικό συμβούλιο Ναυπλιέων αποφάσισε να προβεί στη μείωση των δημοτικών τελών. Με στραμμένο το βλέμμα ιδιαίτερα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αποφασίσθηκε η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, για τα άτομα με αναπηρίες, τους τρίτεκνους και πολύτεκνους του δήμου καθώς και απαλλαγή για έναν χρόνο όλων των νέων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια του δήμου Ναυπλίου.

Χαμογελάτε

Από γραπτά μαθητών… Αληθινά μαργαριτάρια
Τα βρέφη Θηλάζουν εκ της μητρός τους. Το γάλα αυτό λέγεται μητρικόν γάλα. Νοθευμένον γάλα πίνουν μόνον τα νόθα βρέφη διότι αυτά δεν Θηλάζουν.

Ετεροθαλή είναι τα αδέρφια που προέρχονται από τον ίδιο πατέρα. Από την ίδια μάνα λέγονται ετεροθηλή.

Το μητρικόν γάλα είναι προτιμώτερον του αγελαδινού, λόγω καλυτέρας εμφανίσεως στήθους γυναίκας.

Το φαγκρί είναι το νοστιμότερο ψάρι του Αιγαίου. Στα γαλλικά λέγεται φουά-γκρι. (.. ευτυχώς δεν υπάρχει φουά-ρόζ)
Όποιος ζηλεύει τα πολλά, ζηλεύει και τα λίγα.
Η  δονοβλεψία είναι ασθένεια όπου δονεί το αίσθημα της οράσεως.

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ <papamh22@otenet.gr>

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *