Που το πάει η κυβέρνηση στον τομέα της υγείας και γιατί αντιδρούν οι γιατροί (Γιάννης Μπασκόζος Α΄Αντιπρόεδρος ΠΙΣ)

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια στοχευμένη, προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης και των υπουργείων Υγείας και Κοινωνικών ασφαλίσεων να  υποβαθμίσουν παραπέρα τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες, ισοπεδώνοντας και εξευτελίζοντας το ιατρικό επάγγελμα και τους λειτουργούς του. Όλα αυτά προκειμένου να υλοποιήσουν τις κυβερνητικές συμφωνίες με την τρόικα για σαρωτική περικοπή των δημόσιων δαπανών για την υγεία.
Η γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που έγινε στις 20/8/2011 αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη 48ωρης πανιατρικής απεργίας στις 8 και 9 Σεπτεμβριου.
Τα μεγάλα ζητήματα που τίθενται είναι η έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΠΥ – του νέου, ενιαίου ταμείου που περιλαμβάνει ασφαλισμένους δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ –  στις αρχές Σεπτέμβρη και οι συγχωνεύσεις Νοσοκομείων με ταυτόχρονη κατάργηση της αυτόνομης ύπαρξης τμημάτων στα Νοσοκομεία
Με αμοιβές 700-1000 ευρώ το μήνα για συμβάσεις με το νέο ταμείο ΕΟΠΠΥ, οδηγούν τους γιατρούς σε εξαθλίωση και τους ασφαλισμένους σε νέες επιβαρύνσεις για την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας την ώρα που οι σαρωτικιές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις η ανεργία και η καταστροφή των μικροεπαγγελματιών κάνουν ακόμα πιο αναγκαία τη δυνατότητα πρόσβασής τους σε δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας που δικαιούνται με βάση τις εισφορές και τους φόρους που πληρώνουν. Ουσιαστικά επιχειρούν τη μετατροπή των αυτοαπασχολούμενων γιατρών σε χαμηλά αμοιβόμενους «δημόσιους λειτουργούς» που θα συντηρούν με δικά τους έξοδα το χώρο εργασίας και τη γραμματειακή υποστήριξη και θα αναγκάζονται να συμπληρώνουν το πενιχρό εισόδημα τους από την συμπληρωματική αμοιβή(νόμιμη η παράτυπη) των ασθενών!
Η λειτουργία τομέων και η κατάργηση της αυτόνομης ύπαρξης τμημάτων θα σημάνουν αυτομάτως κατάργηση κάθε έννοιας ειδικότητας – ιδιαίτερα κατά την εφημερία – και επιστροφή των νοσοκομείων σε συνθήκες υποανάπτυκτων χωρών.
Παράλληλα με πραξικοπηματικές εμβόλιμες νομοθετικές ρυθμίσεις, παραχώρησαν σε μη γιατρούς τη δυνατότητα ιδιοκτησίας της πλειοψηφίας των μετοχών εταιρειών που λειτουργούν μικρά και μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά και θεραπευτικά κέντρα. Έτσι, στο όνομα της «απελευθέρωσης του ιατρικού επαγγέλματος», ανοίγουν το δρόμο σε ανάληψη ιατρικού έργου από μη ιατρούς, επιτρέποντας στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα να επικρατήσουν σε όλους τους τομείς της υγείας, μετατρέποντας τους γιατρούς σε χαμηλά αμοιβόμενους, χωρίς δικαιώματα υπαλλήλους και τους ασθενείς σε απρόσωπους «πελάτες», σε βάρος τελικά και της δημόσιας υγείας και των οικονομικών των ταμείων.
Την ίδια στιγμή ανοίγουν το δρόμο για παραπέρα διάλυση του ΕΣΥ , επιτρέπουν στους πανεπιστημιακούς να διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία ενώ παράλληλα διευθύνουν κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία. Σκοπεύουν δε να  «δελεάσουν» τους ιδιώτες γιατρούς του υπό σύσταση ΕΟΠΠΥ επιτρέποντας τους να κάνουν εξωτερικά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία!! Κάθε νοήμων άνθρωπος βέβαια καταλαβαίνει πως για να είναι αυτό «δελεαστικό» για τους ιδιώτες γιατρούς προυποθέτει πως θα αμοίβονται από τους προσερχόμενους στο νοσοκομείο ασθενείς, δηλαδή ιδιωτικό ιατρείο στο δημόσιο νοσοκομείο.
Η ΓΣ του ΠΙΣ επέστρεψε σαν απαράδεκτο στους εμπνευστές του το σχέδιο περί ΕΟΠΠΥ  και ετοιμάζεται να αντιδράσει δυναμικά, μαζί με όλους τους εργαζόμενους που θίγονται από τις καταστροφικές επιλογές των μνημονίων και του μεσοπρόθεσμου.
Τα συλλογικά όργανα των γιατρών αποφάσισαν και καλούν όλους τους γιατρούς όλων των κλάδων να αγωνιστούν για την υπεράσπιση του αγαθού της δημόσιας υγείας και την αξιοπρέπεια των λειτουργών της. Διεκδικούν αναβαθμισμένες, δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε όλα τα επίπεδα και αξιοπρεπείς επαγγελματικά και επιστημονικά εργασιακές σχέσεις διασφαλισμένες από συλλογικές συμβάσεις για όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ, τους συμβαλλόμενους με τα ταμεία και τους μισθωτούς γιατρούς του ιδιωτικού τομέα. Το ιατρικό σώμα καλείται να ορθώσει το ανάστημά του και να μη δεχτεί να γίνει συνεταίρος της κυβέρνησης στην παραπέρα αφαίμαξη του εισοδήματος των εργαζόμενων, προκειμένου να υπερασπιστεί το στενά εννοούμενο συντεχνιακό συμφέρον του.
Είναι κατανοητό πως οι τελευταίες αποφάσεις των ιατρικών φορέων και η κατεύθυνση που παίρνουν οι αγώνες έχουν το «άρωμα» της ενωτικής πρακτικής και της κοινωνικής ευαισθησίας. Απαιτείται λοιπόν συνεχής αγώνας και επιμονή προκειμένου να μην επιστρέψει το ιατρικό σώμα σε συντηρητικές αναδιπλώσεις και αδιέξοδες μοναχικές πορείες.
Ο Σεπτέμβρης λοιπόν θα είναι μήνας αγώνων. Μπορεί και το ιατρικό σώμα να προσθέσει το λιθαράκι του προκειμένου να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση και οι πολιτικές της.
ΓΙΑΝΝΗΣ Γ. ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ   Α΄Αντιπρόεδρος του ΠΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *