Νέα από Αρκαδία. Να ελεγχθούν όλοι

ARKADIA18-150x150Το τελευταίο διάστημα υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος κλονίζουν το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Αποτέλεσμα: οι αρμόδιες αρχές της Δικαιοσύνης, της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης και των Οικονομικών Ελεγκτών να καθίστανται πρωταγωνιστές στη λειτουργία της Τ.Α. πρώτου και δευτέρου βαθμού, εξαιτίας της κακοδιαχείρισης, της σπατάλης ή ακόμη και της κατάχρησης του δημοσίου χρήματος από μέρους των αιρετών.

Και το  ερώτημα που τίθεται  είναι αν τώρα εμφανίζεται η διαφθορά στους δήμους ή αν προϋπήρχε.

Και γιατί ουδείς  είχε την πραγματική βούληση και αποφασιστικότητα να βάλει μια τάξη σε ένα χώρο που εισέρρεαν χρήματα για πολλά χρόνια, χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο από το κεντρικό κράτος.

Μήπως υπήρχε συγκάλυψη και δοσοληψία μεταξύ των αιρετών της Αυτοδιοίκησης και των εκπροσώπων του κεντρικού κράτους;

Φθάσαμε στο σημείο πολλοί δήμαρχοι να επιρρίπτουν τις ευθύνες που πηγάζουν από την ανικανότητα διοίκησής τους, στο κεντρικό κράτος, για μείωση των πόρων, χωρίς να μπορούν να δώσουν λύσεις για αυτοδιαχείριση των περιουσιών τους, μέσω της εξεύρεσης νέων πηγών οικονομικών πόρων από ίδια έσοδα. Και να καλύπτουν επίορκους υπαλλήλους των δήμων τους, προχωρούν σε απευθείας αναθέσεις, φωτογραφικούς διαγωνισμούς και κατατμήσεις έργων, όπου αποτελούν τη συνήθη πρακτική πολλών δημάρχων, χωρίς να μπορεί να εμποδίσει ούτε η «Διαύγεια» την κακοδιαχείριση και τις ύποπτες συναλλαγές που γίνονται με το δημοτικό χρήμα.

Τα οικονομικά σκάνδαλα έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το θεσμό, κινδυνεύοντας αυτός να περιέλθει σε απαξίωση, εφόσον δεν προστατευθεί από το υγιές κομμάτι της.

Απαιτείται έλεγχος και διαφάνεια παντού. Και η προσπάθεια που ξεκίνησε από το δικαστικό σώμα για οικονομικό  έλεγχο όλων εκείνων που   πέρασαν από θέσεις ευθύνης στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι αξιοπρόσεκτη. Πρέπει να ελεγχθούν άπαντες  και  συγκεκριμένα πρόσωπα στο νομό μας που διήγον προκλητικόν βίον και ήταν κάρφος τοις οφθαλμοίς  μας. Και αν όντως είναι καθαρά να συνεχίσουν ομαλά τη ζωή τους, άλλως να τιμωρηθούν όπως ο νόμος και οι  κανόνες της πολιτείας προστάζουν.

Η διαφάνεια πρέπει να επικρατήσει παντού, όχι σαν αυτοσκοπός , αλλά για  να εξυπηρετεί την  βελτίωση της ζωής των πολιτών με την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και την προώθηση της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης με ανοικτό, ανταγωνιστικό και δίκαιο τρόπο.

 

 

 

Ξεκινάμε…

Αυλαία σηκώνει απόψε  το βράδυ το ανακαινισμένο Μαλλιαροπούλειο θέατρο  με το έργο «Ο Συμβολαιογράφος» του Νίκου Βασιλειάδη, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Καραμίχου και την Υρώ Μανέ στον ρόλο της Ερασμίας. Πρόκειται για μια τραγική κωμωδία, απολογία και εξομολόγηση μαζί, όπου πρωταγωνιστεί η  χήρα Ερασμία, μια γυναίκα με πάθος, που βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα περίπτερο και στα ήθη της μικρής κοινωνίας, σε  λάθος χώρο και λάθος χρόνο, σε μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδος. Το τριχωτόν της παρειάς της υποδηλώνει τη θέρμη της, αλλά για την πολίχνη όπου ζει, μια χήρα είναι απλώς μια μεταχειρισμένη. Χωρίς δικαιώματα. Αντίδοτο στη φαντασίωσή της, τα κολοκυθάκια. Και ο νοών…νοείτω. Το κακό όμως δεν αργεί να γίνει. Ο πειρασμός εμφανίζεται. Και είναι κοντός, αλλά με προσόντα. Κι η Ερασμία πώς να πάει κόντρα στη λίμπιντο; Θύτης και θύμα μαζί, επιθυμεί το απαγορευμένον. Κι όταν τολμά να το προκαλέσει, η τιμωρία άμεση. Ο λόγος είναι συμβόλαιο και το υπεσχημένον οφείλει να τηρηθεί.

Ποιος τα πήρε;

Το δρόμο της δικαιοσύνης παίρνει η υπόθεση υπεξαίρεσης αγνώστου αριθμού πολυτίμων αντικειμένων αλλά και χρηματικού ποσού από θυρίδα τραπέζης, επ ονόματι του αείμνηστου ευεργέτη της πόλης Αναστασίου Σχίζα, μετά από κατάθεση  μηνυτήριας αναφοράς από το ΔΣ του ομώνυμου  Ιδρύματος.  Η υπεξαίρεση έγινε μια μέρα  μετά το θάνατο του Σχίζα από συγκεκριμένο πρόσωπο, που προσκόμισε  εξουσιοδότηση, χωρίς  την διευκρίνιση για το θάνατο του ιδιοκτήτη.

Θα τρελαθούμε

Για θέατρο του παραλόγου, μιλά με δελτίο τύπου το ΚΚΕ Αρκαδίας, που παίχτηκε το τελευταίο διάστημα γύρω από τα σκουπίδια και επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις του  για προσχεδιασμένο και μεθοδευμένο αδιέξοδο με στόχο να πιεστεί ακόμη περισσότερο ο κόσμος ώστε να δεχθεί την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους «σωτήρες» μονοπωλιακούς ομίλους για να κερδοσκοπούν με πανάκριβα τέλη και μεθόδους διαχείρισης επικίνδυνες για τους ανθρώπους και το περιβάλλον, ακόμη και με την καρκινογόνο καύση. Τούτο, σύμφωνα με την ανακοίνωση,  θα έχει, πέραν των άλλων  ως συνέπεια οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Τρίπολης να συνεχίσουν να πληρώνουν τις συνέπειες αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Η μεταφορά των απορριμμάτων για 6 μήνες στο ΧΥΤΑ της Αθήνας όπως προβλέπει η ΚΥΑ έχει μεγάλο οικονομικό κόστος και φυσικά δεν δίνει λύση στο πρόβλημα. Πέρα από τα έξοδα μεταφόρτωσης και μεταφοράς ο Δήμος Τρίπολης θα πληρώνει και 45 ευρώ τον τόνο στις εγκαταστάσεις της Φυλής. Ο περιορισμός των μεταφερόμενων στην Αθήνα απορριμμάτων σε 65 τόνους την ημέρα, όταν ο  Δήμος της Τρίπολης παράγει περίπου 50 τόνους την ημέρα, προεξοφλεί ότι η παράνομη χωματερή στην Αγ. Τριάδα θα συνεχίσει με χιλιάδες τόνους συσσωρευμένων απορριμμάτων, ίσως δούμε και άλλες τέτοιες χωματερές στην ευρύτερη περιοχή και διάφορες άλλες μεθοδεύσεις.

«Ο κίτρινος στρατιώτης»

Το καινούργιο βιβλίο του Ανδρέα Μήτσου «Ο κίτρινος στρατιώτης», θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 4 Απριλίου 2013 στις 6.00 μ.μ. στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Τρίπολης. Για το έργο και τον συγγραφέα του θα μιλήσει η συγγραφέας Χρύσα Σπυροπούλου. Στην εκδήλωση θα παραστούν και θα μιλήσουν μαθητές της Α΄ τάξης του 3ου Λυκείου Τρίπολης καθώς και μαθητές από το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης.

Τιμή στο ΄21

Αύριο Σάββατο 23 Μαρτίου 2013, στις 7 το απόγευμα,   η  Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, τιμώντας  τη διπλή γιορτή, του Ευαγγελισμού και της απελευθέρωσης  του Γένους μας από τον τουρκικό ζυγό, πραγματοποιεί εορταστική εκδήλωση, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό κέντρο Τρίπολης, αντλώντας τον τίτλο από τη φωνή της  Δημοτικής μας παράδοσης: «Σέρνουν τα βόλια στην ποδιά, φυσέκια στο ζωνάρι…».

Γραφειοκρατία

Η  Ένωση Ιδιοκτητών Αρκαδίας διοργανώνει ομιλία-συζήτηση στα εντευκτήρια του Φ.Ο.Τ (Εθνομαρτύρων 25) με θέμα: «Γραφειοκρατία και Συνταγματική αναθεώρηση – Η αχίλλειος πτέρνα του Ελληνικού κράτους και πώς θεραπεύεται», την Τετάρτη 27 Μαρτίου στις 8:00 μ.μ.  Θα μιλήσει ο πρόεδρος της Ένωσης, Γιώργος Ορφανός.
Γνωρίζετε ότι:

Συνεχίζουμε και σήμερα  την παράθεση παραδειγμάτων όπου εμφαίνεται πως η Ομηρική (Ελληνική) Γλώσσα, αποτελεί τη βάση επάνω στην οποία στηρίχτηκαν πλήθος σύγχρονων γλωσσών. Προέρχεται από εργασία βασισμένη σε Μελέτη της ομογενούς καθηγήτριας Αναστασίας Γονέου , με τίτλο «Ελληνική Γλώσσα – τροφός όλων των γλωσσών».

MOTHER = από το μάτηρ, μήτηρ. NIGHT = από το νύχτα.
NO = λατινικό: non, ne εκ του εκ του νη: αρνητικό μόριο (“νέ τρώει, νέ πίνει”), ή ( νηπενθής = απενθής, νηνεμία = έλλειψη ανέμου. PAUSE = από το παύση.

RESISTANCE = από το ρά + ίστημι. RESTAURANT = από το ρά + ίσταμαι = έφαγα και στηλώθηκα.
SERPENT = λατινικά serpo από το έρπω (ερπετό). H δασεία (‘) προφέρεται ως σ = σερπετό.
SEX = από το έξις. Η λέξη δασύνεται και η δασεία μετατρέπεται σε σίγμα και = s + έξις.
SPONSOR από το σπένδω = προσφέρω ( σπονδή). TURBO = από το τύρβη = κυκλική ταραχώδης κίνηση. YES = από το γέ = βεβαίως. WATER = από το Ύδωρ (νερό), με το δ να μετατρέπεται σε τ.

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ <papamh22@otenet.gr>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *