Νέα από Αρκαδία. Επιβαρύνουν την υγεία μας

ARKADIA18-150x150Δεν είναι ασυνήθιστο γεγονός οι έρευνες αρμοδίων επιστημονικών οργάνων πάνω σε προγράμματα για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων για την καταπολέμηση των ζιζανίων σε μια περιοχή. Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών, πολλά από τα οποία  χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματικά είναι εντυπωσιακά:

Οι ρύποι από ζιζανιοκτόνα στα πηγάδια της περιοχής μειώνονται σε μεγάλο βαθμό.  Ανάλογη είναι  και η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων για ζιζανιοκτονία με αντίστοιχη μείωση του κόστους.

Οι συγκεκριμένες έρευνες, πολλές εκ των οποίων είναι «πιλοτικές»,  που σημαίνει ότι εφαρμόζονται δοκιμαστικά κατά περίπτωση, προκειμένου να υπάρξουν συγκεκριμένα και μετρήσιμα δεδομένα και στη  συνέχεια, αν το αποτέλεσμα κριθεί ικανοποιητικό, εφαρμόζονται  και σε άλλες περιπτώσεις, παρουσιάζουν  καταπληκτικά αποτελέσματα.

Όμως στην Ελλάδα τα «πιλοτικά» προγράμματα σπάνια ξεπερνούν αυτό το πρώτο στάδιο εφαρμογής, ανεξαρτήτως της επιτυχίας ή της αποτυχίας τους. Τα αποτελέσματά τους, όσο σημαντικά και εντυπωσιακά και αν είναι, καταγράφονται, ανακοινώνονται αλλά σπανίως χρησιμοποιούνται ως εφαρμοστικός οδηγός για άλλες περιπτώσεις.

Έτσι, η κύρια λύση που χρόνια τώρα προβάλλεται για μείωση του κόστους καλλιέργειας είναι «φθηνότερα φυτοφάρμακα» και όχι «λιγότερα φυτοφάρμακα», σύμφωνα με τις αρχές της σύγχρονης γεωργικής πρακτικής. Και είναι κρίμα γιατί, ιδιαίτερα για εμάς  εδώ στην Αρκαδία η ανάγκη λιγότερων φυτοφαρμάκων, λόγω της μεγάλης γεωργικής παραγωγής, είναι αναγκαία και επιτακτική σήμερα παρά ποτέ.

Γι αυτό και το ερώτημα, για ποιο λόγο η επιστημονική γνώση που έχει αποκτηθεί με έρευνα παραμένει αχρησιμοποίητη, ενώ θα μπορούσε να δώσει λύσεις,  είναι βασανιστικό και αποτελεί ένα ακόμα ελληνικό παράδοξο. Ίσως συμβαίνει γιατί είναι δύσκολο να αποδεχθούμε ότι κάποιος άλλος μπορεί να ξέρει κάτι καλύτερα από εμάς. Ίσως γιατί στις θέσεις ευθύνης δεν τοποθετούνται οι πραγματικά γνωρίζοντες. Το γεγονός όμως  ότι αφήνουμε τα προβλήματα να διογκώνονται αν και σε πολλές περιπτώσεις γνωρίζουμε τις λύσεις, είναι απαράδεκτο..

 

 

Επιτέλους, εγκαίνια

ΤΟ  «Μαλλιαροπούλειον Θέατρον» της Τρίπολης, το  θέατρο-έμβλημα της πόλης, ανοίγει τις πύλες του και ξεκινά την πολιτιστική του δράση για πρώτη φορά μετά από χρόνια,  την Παρασκευή  22 Μαρτίου 2013.  Η πρώτη παράσταση που θα λάβει χώρα είναι  η τραγική κωμωδία του Νίκου Βασιλειάδη  ο ”Συμβολαιογράφος”, με ερμηνεύτρια την  Υρώ Μανέ. Πρόκειται για  την  εξομολόγηση μιας χήρας, εγκλωβισμένης στα ήθη μιας επαρχιακής κοινωνίας, σε ένα μονόλογο με σπαρακτική κορύφωση.
Την επόμενη μέρα Σάββατο  23 Μαρτίου 2013, η Εθνική Λυρική Σκηνή, με διακεκριμένους Σολίστ θα παρουσιάσει την Τραβιάτα, του Βέρντι, μία από τις πλέον δημοφιλείς όπερες παγκοσμίως, που εδώ και περισσότερο από ενάμιση αιώνα , συγκινεί και μαγεύει το κοινό, αλλά και τους τραγουδιστές που καλούνται να την ερμηνεύσουν.

Τη Δευτέρα 25 Μαρτίου θα δοθεί μια μουσική παράσταση στην οποία τέσσερις τραγουδοποιοί και τραγουδιστές αξιώσεων οι:  Γιώργος Ανδρέου, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης,  Ευτυχία Μητρίτσα,  Μαρία Παπαγεωργίου έστησαν ένα μουσικό δρώμενο, όπου παράγουν ήχο παίζοντας όλα τα όργανα –πιάνα, κιθάρες, ακορντεόν, τζουράδες, μεταλλόφωνα, κρουστά κ.λπ.– και ερμηνεύοντας τα τραγούδια που διάλεξαν να παρουσιάσουν.

Τέλος μέσα στον Απρίλιο η Θεατρική Ομάδα Τρίπολης θα παρουσιάσει το έργο του Φρ. Ντύρρενματ: «Η επίσκεψη της γηραιάς Κυρίας», ενώ εντός του Μαίου  η Νένα Μεντή  θα ζωντανέψει τα πάθη της θρυλικής Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου

Διαμαρτυρία για ΕΑΤ

Η επιτροπή διαβούλευσης του δήμου Μεγαλόπολης, σχετικά με το Ειδικό Αναπτυξιακό Τέλος,  αποφάσισε όπως διαμαρτυρηθεί και εκφράσει την αντίθεσή της στην Υπουργική Απόφαση διότι μεταξύ άλλων: Δε λαμβάνει υπόψη τις Ομόφωνες Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης, ούτε τη Δημόσια Διαβούλευση στην οποία είχαν τεθεί υπόψη του Υπουργείου οι προτάσεις για τον τρόπο διαχείρισης του Τέλους, τόσο του Δήμου όσο και του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων.   Τα μέλη τα επιτροπής δηλώνουν  σύμφωνα με τις Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης για τον τρόπο διαχείρισης του ΕΑΠ και ειδικότερα, την υπ’ αριθ. 179/2011 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης (ΑΔΑ: 4Α39ΩΛ8-0), στην οποία αναφέρεται ότι το Τέλος Ανάπτυξης πρέπει να αποδίδεται άμεσα και αποκλειστικά στους δικαιούχους Δήμους, οι οποίοι, δια των συλλογικών τους οργάνων θα το διαχειρίζονται για τους σκοπούς που προβλέπει το άρθρο 20 του Ν. 2446/1996. Τάσσονται αλληλέγγυα  στις ενέργειες που κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης για την αποτροπή της υλοποίησης της άδικης νέας Υπουργικής Απόφασης Και ζητούν  από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και τους συναρμόδιους Υπουργούς να ακυρώσουν άμεσα την εν λόγω Υπουργική Απόφαση και να αποδώσουν τα δίκαια στην Τοπική Κοινωνία με νέα Απόφαση, σύμφωνα με το πνεύμα του αρ. 20 του Ν.2446/1996.

Ημερίδα για ανάπτυξη

Ημερίδα με θέμα « Ανάπτυξη, προοπτική-συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου» πραγματοποιήθηκε   την Κυριακή στις 10:30 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο Παλούμπα με πρωτοβουλία του Δ. Γορτυνίας και των τοπικών φορέων του Δήμου Γορτυνίας. Μίλησαν οι: Π Τομάρας Καθηγητής ΤΕΙ Αθηνών για την Τοπική Ανάπτυξη και τον Αγροτουρισμό, Θύμιος Αποστολόπουλος τ. Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Τουρισμού για τις Ειδικές Μορφές Τουρισμού & Πολιτιστικά Ιστορικά Μνημεία της περιοχής, και Γιάννης Γιαννόπουλος Δήμαρχος Γορτυνίας, για τη Συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Φορέων για την Τοπική Ανάπτυξη,  Το συντονισμό  της ημερίδας είχε  Δημήτριος Μπερδούσης, τ. Σχολικός Σύμβουλος Α/θμιας Εκπαίδευσης.

Παραίτηση

Παραιτήθηκε τελικά και εγγράφως ο βουλευτής Κορινθίας, κ. Νίκος Ταγαράς από τη θέση του Περιφερειακού Συμβούλου στη Περιφέρεια Πελοποννήσου . Να σημειωθεί ότι μετά την εκλογή του, ως βουλευτής Κορινθίας ,ο κ. Ν. Ταγαράς δεν συμμετείχε στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. Μάλιστα ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης είχε ανακοινώσει την πρόθεση Ταγαρά να παραιτηθεί κάτι που ωστόσο έπρεπε να γίνει και εγγράφως για να ξεκινήσει η αντικατάστασή του από τον επόμενο Σύμβουλο. Στη θέση του κ. Νίκου Ταγαρά θα μπει ο κ. Αλέκος Κέζας. Πηγή: Isthmos.gr

Γνωρίζατε ότι:

Συνεχίζουμε την παράθεση παραδειγμάτων όπου εμφαίνεται πως η Ομηρική (Ελληνική) Γλώσσα, αποτελεί τη βάση επάνω στην οποία στηρίχτηκαν πλήθος σύγχρονων γλωσσών. Προέρχεται από εργασία βασισμένη σε Μελέτη της ομογενούς καθηγήτριας Αναστασίας Γονέου , με τίτλο «Ελληνική Γλώσσα – τροφός όλων των γλωσσών».
Παραδείγματα:
EXIST = λατινικά ex+sisto από το έξ+ίστημι= εξέχω, προέχω.
EXIT = από το έξιτε = εξέλθετε
FATHER = από το πάτερ (πατήρ).
GLAMO UR = λατινικό gramo ur από το γραμμάριο. Οι μάγοι παρασκεύαζαν τις συνταγές τους με συστατικά μετρημένα σε γραμμάρια και επειδή η όλη διαδικασία ήταν γοητευτική και με κύρος, το gramo ur -glamou r, πήρε την σημερινή έννοια.
HUMOR = από το χυμόρ = χυμός (Στην ευβοϊκή διάλεκτο, όπως αναφέρεται και στον Κρατύλο του Πλάτωνος, το τελικό ‘ς’ προφέρεται ως ‘ρ’. Π.χ. σκληρότηρ αντί σκληρότης).
I = από το εγώ ή ίω, όπως είναι στην βοιωτική διάλεκτο.
ΙS = από το είς.
KARAT = εκ του κεράτιον, (μικρό κέρας για τη στάθμιση βάρους).
KISS ME = εκ του κύσον με = φίλησέ με ( .;είπε ο Οδυσσέας στην Πηνελόπη).
LORD = εκ του λάρς. Οι Πελασγικές Ακροπόλεις ονομάζονταν Λάρισσες και ο διοικητής τους λάρς ή λαέρτης. Όπως: Λαέρτης – πατέρας του Οδυσσέα).
LOVE = λατινικό: love από το ‘λάFω’. Το δίγαμμα (F) γίνεται ‘αυ’ και ‘λάF ω ‘ σημαίνει “θέλω πολύ”.
MARMELADE = λατινικά melimelum από το μελίμηλον = κυδώνι.
MATRIX = από το μήτρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *