Πώς να πείσω το παιδί μου να φάει υγιεινά;

imagesΕίναι μια γνωστή οικογενειακή σκηνή: Η μαμά & ο μπαμπάς καλοπιάνουν τα παιδιά τους στο τραπέζι: «Τρώτε τα λαχανικά σας». Τι μπορείτε να κάνετε; Τα παιδιά δεν θα φάνε λαχανικά μόνο & μόνο επειδή είναι καλό για αυτά. Οι απειλές & οι δωροδοκίες δε θα τα πείσουν. Μια ιδέα είναι να σκεφτούμε από τη σκοπιά τους. Για παράδειγμα, έχετε παρατηρήσει ότι οι μύτες των παιδιών είναι λίγο πιο κοντά στο πιάτο από τη δική σας; Κάποια μαγειρεμένα λαχανικά έχουν πάρα πολύ έντονο άρωμα για τα παιδιά.

Η ποικιλία είναι το καλύτερο

Μια λύση θα μπορούσε να είναι μια ποικιλία από ωμά ή τραγανά-μαγειρεμένα λαχανικά & αφήστε τα παιδιά σας να επιλέξουν τι θέλουν.

Αν το έχετε δοκιμάσει & δεν λειτούργησε, δοκιμάστε ξανά. Τα παιδιά χρειάζονται πολλή ενθάρρυνση. Αν το παιδί σας αρνείται τα λαχανικά, προσπαθήστε να μη το κάνετε & πολύ θέμα. Απλά συνεχίσετε να τους παρέχετε τις ευκαιρίες για να δοκιμάσουν ποικιλία λαχανικών.

Μια άλλη στρατηγική που λειτουργεί για μερικές οικογένειες: η προσέγγιση «δύο δαγκωνιές». Επιμείνετε ώστε το παιδί σας να λάβει τουλάχιστον δύο δαγκωνιές ενός νέου τροφίμου. Αλλά, επίσης προσπαθήστε να κρατήσουν τις γεύσεις στο μυαλό τους όταν αποφασίσετε ποια λαχανικά θα σερβίρετε.

Και αν εξακολουθούν να αρνούνται, μη μπείτε στον πειρασμό να τα αναγκάσετε να φάνε τα λαχανικά τους. Στην πραγματικότητα, πολλοί ενήλικες αναφέρουν ότι δεν θα φάνε τα λαχανικά μόνο & μόνο επειδή όφειλαν να το κάνουν, ακριβώς όπως ένα παιδί.

Όχι δωροδοκία

Μια άλλη τακτική που πρέπει να αποφευχθεί είναι η δωροδοκία. Στα παιδιά που δίνονται γλυκά αν τρώνε τα λαχανικά τους, απλώς μαθαίνουν να θέλουν τα γλυκά περισσότερο. Το μπρόκολο γίνεται λιγότερο επιθυμητό. Τα παιδιά αισθάνονται ότι πρέπει να υπομείνουν για να πάρουν αυτό που θέλουν τελικά.

Αν τα παιδιά σας τρώνε μια ποικιλία από φρούτα, κρατήστε τα φρούτα, ενώ παράλληλα ενθαρρύνετέ τα να τρώνε μια ποικιλία & από λαχανικά.

Αλλά οποιαδήποτε τακτική αν χρησιμοποιήσετε ως γονείς θα πρέπει να το κάνετε χαλαρά. Αποφύγετε τις μάχες με τα παιδιά γιατί πάντα κερδίζουν. Και μόνο μια κακή σχέση διατροφής δημιουργείται με τα παιδιά για φαγητό.

Μερικές προτάσεις για το πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας:

ü  Δώστε το καλό παράδειγμα: Τρώτε τα λαχανικά σας.

ü Προσφέρετε τα λαχανικά ως δεκατιανό ή απογευματινό σνακ & κόψτε τα σε σχήματα που προτιμά το παιδί σας.

ü Δώστε τους σάλτσες χαμηλές σε λιπαρά για να τα βουτάνε πχ. σπιτική απαλή μουστάρδα, σάλτσα γιαουρτιού

ü Συμμετοχή των παιδιών στο σχεδιασμό & την προετοιμασία γεύματος. Ψωνίστε & φτιάξτε τη σαλάτα μαζί τους.

ü Φτιάξτε ένα λαχανόκηπο & βάλτε τα παιδιά σας να εμπλακούν στο σχεδιασμό, τη φύτευση, τη συγκομιδή των τροφίμων.

Dede-Vasiliki_medium

 

Βασιλική Δέδε

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Κύπρου 1, Τρίπολη, Τηλ.: 2710232841

Email: vasodede@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *