Ισπανία: «Το σύστημα υγείας δεν είναι προς πώληση»

ισπανια σύστημα υγείαςΕκατοντάδες Ισπανοί γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας – πολλοί εκ των οποίων φορούσαν τις λευκές ποδιές τους – πραγματοποίησαν την Κυριακή πορεία διαμαρτυρίας στη Μαδρίτη κατά των περικοπών του προϋπολογισμού και των σχεδίων για μερική ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας.

Κρατώντας σφυρίχτρες και φωνάζοντας συνθήματα, διαδήλωσαν στους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας, όπου προκλήθηκαν κυκλοφοριακά προβλήματα. Τα πανό που κρατούσαν έγραφαν: «Το σύστημα υγείας δεν είναι προς πώληση, είναι προς υπεράσπιση».

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης, υπό το Λαϊκό Κόμμα -το συντηρητικό κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία και σε εθνικό επίπεδο με πρωθυπουργό τον Μαριάνο Ραχόι – σχεδιάζει να μεταβιβάσει σε ιδιώτες τη διοίκηση έξι από τα 20 μεγάλα δημόσια νοσοκομεία και 27 κέντρων υγείας από τα 270 στην περιοχή.

Όπως υποστηρίζει, το μέτρο είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση των υπηρεσιών υγείας στη διάρκεια της βαθιάς ύφεσης και για την εκπλήρωση του στόχου μείωσης του ελλείμματος.

Ωστόσο, οι Ισπανοί εργαζόμενοι στον εν λόγω κλάδο ισχυρίζονται ότι οι ιδιώτες θα προτάξουν το κέρδος εις βάρος της ποιότητας, με αποτέλεσμα να πληγεί το σύστημα δημόσιας υγείας.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

http://www.zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *