Κύπρος. Eρευνα κοινής γνώμης αναφορικά με τους χειρισμούς και τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο

Picture1Η άποψη της κυπριακής κοινής γνώμης έτσι όπως διαμορφώνεται τα πρώτα κρίσιμα 24ώρα μετά την απόφαση του χθεσινού Eurogroup, για την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα στην Κύπρο, καταγράφεται σε έρευνα που διενήργησε ο οργανισμός Insight Market Research (IMR) – Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Η Insights Market Researchείναι μέλος της ESOMAR και του ΣΕΔΕΑΚ.

Η έρευνα που διενεργήθηκε σήμερα 17 Μαρτίου 2013 με συνολικό δείγμα 600 ατόμων καταδεικνύει ότι η πρώτη αντίδραση των Κυπρίων οτιδήποτε παρά θετική μπορεί να χαρακτηριστεί. Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της έρευνας που αφορούν στην στάση που τήρησε ο Πρόεδρος και η κυπριακή διαπραγματευτική αντιπροσωπεία  στην πρόσφατη σύνοδο του Eurogroup, αφού αυτή χρεώνεται από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων ως αποτυχία του Προέδρου Αναστασιάδη να διασφαλίσει μια καλή συμφωνία. Επιπλέον η έρευνα καταγράφει την άποψη των Κυπρίων αναφορικά με το τι πρέπει να πράξει η Βουλή των Αντιπροσώπων στην αυριανή ολομέλεια του σώματος, το ποιες τροποποιήσεις επιθυμούν σε περίπτωση που η Βουλή υιοθετήσει τις αποφάσεις του Eurogroup, αλλά και την άποψη των Κυπρίων κατά πόσον επιθυμούν ή όχι την παραμονή της χώρας μας στη ζώνη του Ευρώ.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα εάν πιστεύετε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυπριακή αντιπροσωπία  «Πέτυχε ότι καλύτερο μπορούσε»  ή «Απέτυχε να διασφαλίσει μια καλή συμφωνία» ποσοστό 27% τάσσεται υπέρ του ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυπριακή αντιπροσωπία  «Πέτυχε ότι καλύτερο μπορούσε» ενώ ποσοστό 73% πιστεύει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυπριακή αντιπροσωπία  «Απέτυχε να διασφαλίσει μια καλή συμφωνία».

Στο ερώτημα «κατά την άποψη σας τι πρέπει να κάνει αύριο η Βουλή:  να εγκρίνει ή να απορρίψει το κούρεμα των καταθέσεων;» ποσοστό 71% θεωρεί ότι η Βουλή πρέπει να απορρίψει το κούρεμα των καταθέσεων ενώ αντίθετη άποψη έχει το 29%.

Σε περίπτωση έγκρισης  της πρότασης από την Βουλή η κύρια βελτίωση  που θα επιθυμούσε να δει η πλειοψηφία (72%) των Κυπρίων είναι  «Να μην επηρεαστούν οι καταθέσεις  κάτω των 100,000 €». Ένα μικρότερο ποσοστό (19%) η βελτίωση που θα επιθυμούσε να δει είναι  «Σε περίπτωση ζημιών από τα ομόλογα των τραπεζών που θα δοθούν , να αντισταθμιστούν οι ζημιές από την  Κυβέρνηση  με κάποιο λογικό επιτόκιο».

Τέλος, η πλειοψηφία των Κυπρίων (62%) θεωρεί ότι παρά τα σημερινά δεδομένα η Κύπρος θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ.  Ενώ ένα μικρότερο ποσοστό (28%)  θεωρεί ότι θα πρέπει η Κύπρος να βγει εκτός ευρωζώνης και να επιστρέψει στην Λίρα.

http://cyprusnews.eu/deltia-typou/1029262

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *