Δωρεάν πρόσβαση στο νοσοκομείο Ρεθύμνου για ανασφάλιστα παιδιά

3-nosokomeio-rethymnou_450x225Ανακούφιση σε δεκάδες ανασφάλιστους πολίτες στο Ρέθυμνο προκαλεί διευκρινιστικό έγγραφο του υπουργείου Υγείας που έφτασε στο Γενικό Νοσοκομείο, σύμφωνα με το οποίο ανασφάλιστα παιδιά, κάτω των 18 ετών, απαλλάσσονται της καταβολής νοσηλίων. Το υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι, σύμφωνα με εγκύκλιο που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Μάιο του 2012, παρέχεται δωρεάν νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε κάθε ανήλικο (Έλληνα ή αλλοδαπό) που δεν διαθέτει ασφαλιστική κάλυψη και ανεξάρτητα από το αν το περιστατικό είναι επείγον ή μη και απαιτείται νοσηλεία και παροχή υπηρεσιών υγείας, πέραν του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.
Η διευκρίνιση του υπουργείου Υγείας ήρθε ως απάντηση σε έγγραφο που είχε αποστείλει η διοικητική υπηρεσία του νοσοκομείου Ρεθύμνου στα μέσα Ιανουαρίου 2013, καθώς δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας του γεγονότος ότι ζητούνταν, από ανθρώπους με οικονομική αδυναμία και χωρίς ασφάλεια, να υπογράψουν δήλωση αποδοχής χρέους, προτού πάρουν εξιτήριο από το τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα.
Επειδή τέτοιου είδους περιπτώσεις είναι σχεδόν καθημερινές πια, με αποτέλεσμα άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας να αποθαρρύνονται και να μην απευθύνονται τελικά στο νοσοκομείο λόγω της έλλειψης χρημάτων, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ πολλές φορές εξέφρασε την διαμαρτυρία της για το συγκεκριμένο θέμα και ζήτησε από τη διοίκηση του Γ.Ν.Ρ. να βρει λύση, ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση των ανασφάλιστων παιδιών και ενηλίκων στις υπηρεσίες υγείας.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν λόγο για αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου από τα νοσοκομεία και επισημαίνουν ότι, με βάση την ισχύουσα εγκύκλιο, δεν θα έπρεπε να ζητείται από τους γονείς ανασφάλιστων παιδιών να πληρώνουν. Προσθέτουν ότι η «σταθεροποίηση» της υγείας, δηλαδή η νοσηλεία χωρίς οικονομική επιβάρυνση, δεν θα έπρεπε να ολοκληρώνεται στο ΤΕΠ, αλλά στην αντίστοιχη κλινική, μετά από κάποιες μέρες, έως ότου ο ασθενής αναρρώσει.
Μετά το διευκρινιστικό έγγραφο του υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος της Ένωσης ΕΣΥ Γιατρών, Γιάννης Σαριδάκης, τονίζει ότι πέρα από την ευχάριστη εξέλιξη της απαλλαγής από νοσήλια των ανασφάλιστων έως 18 ετών, ανοίγει ένα «παράθυρο» και για τους ενήλικες ανασφάλιστους, πέραν της περίθαλψης που τυγχάνουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
«Οι ανασφάλιστοι αυξάνονται δραματικά. Έχουμε πάρα πολλά προβλήματα στο νοσοκομείο και το έγγραφο του υπουργείου Υγείας είναι πολύ ευχάριστη εξέλιξη, καθώς άτομα ανασφάλιστα έως 18 ετών θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Υπάρχουν άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, που ακόμα κι αν αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας, δεν έρχονται στο νοσοκομείο, γιατί φοβούνται ότι αν πρέπει να νοσηλευτούν ή να κάνουν διάφορες εξετάσεις, δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν.
Είναι απαράδεκτο να ζητείται από ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους πολίτες να υπογράφουν δήλωση αποδοχής χρέους ή να μην μπορεί ένα νοσοκομείο να κάνει τα απαραίτητα για ένα παιδί, επειδή απλώς δεν διαθέτει ασφαλιστική κάλυψη», ανέφερε στην εφημερίδα μας ο κ. Σαριδάκης.

Η απάντηση του υπουργείου Υγείας

Ειδικότερα, στο έγγραφο της απάντησης του υπουργείου Υγείας στο νοσοκομείο Ρεθύμνου αναφέρονται τα εξής: «Η υπηρεσία μας στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της, σας γνωρίζει τα ακόλουθα: Στο πλαίσιο της επίτευξης ελέγχου, περιορισμού και εξορθολογισμού των δαπανών στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας έχει εκδοθεί η αριθ. πρωτ. Υ 4α/οικ. 45610/2-5-2012 (ΑΔΑ:Β49ΚΘ-55Π) εγκύκλιος του ΥΥΚΑ προς τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας. Η εγκύκλιος έχει ως θέμα την παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την πρόσβαση στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής περίθαλψης της χώρας τόσο σε Έλληνες όσο και αλλοδαπούς (αναγνωρισμένους πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο αλλοδαπούς, δικαιούχους επικουρικής προστασίας, υπαγχθέντες στο καθεστώς προστασίας για ανθρωπιστικούς λόγους) ανασφαλίστους και οικονομικά αδύνατους πολίτες.
Επίσης, σύμφωνα με αυτή ορίζεται ότι δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας οι υπήκοοι τρίτων χωρών, ελλείψει νομιμοποιητικών εγγράφων, με εξαίρεση: α) ανήλικα παιδιά ασυνόδευτα ή μη, για τα οποία σε περίπτωση νοσηλείας (έκτακτης ή μη) και ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς, πρέπει να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και β) περιστατικά που προσέρχονται ως επείγοντα, αφορούν σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις και εισάγονται από το ΤΕΠ κάθε Νοσοκομείου, καθώς και τα άτομα που έχουν μολυνθεί από ΗIV ή άλλα λοιμώδη νοσήματα και χρήζουν θεραπευτικής αγωγής. Οι κατηγορίες περιστατικών που αφορούν στη δεύτερη περίπτωση καλύπτονται μόνο μέχρι τη σταθεροποίηση της υγείας των μη νόμιμα διαμενόντων αλλοδαπών.
Συνεπώς, σύμφωνα με την ανωτέρω αναφερθείσα εγκύκλιο και λαμβάνοντας υπόψη την αναφερόμενη στο έγγραφό σας περίπτωση, προκύπτει ότι παρέχεται δωρεάν νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε κάθε αλλοδαπό ανήλικο παιδί που νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο σας, ανεξαρτήτως εάν διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα, το περιστατικό που αντιμετωπίσθηκε ήταν επείγον ή μη και χρειάσθηκε νοσηλεία και παροχή υπηρεσιών υγείας πέραν του χώρου του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, όπως εν προκειμένω, που για τη σταθεροποίηση της υγείας του δώδεκα ετών ασθενούς από τη Συρία, πραγματοποιήθηκε χειρουργείο».

του Βαγγέλη Συνολάκη

http://www.rethnea.gr/article.aspx?id=3312

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *