Νέα από Αρκαδία. Τα παιδία παίζει

ARKADIAΟι περισσότεροι  εκ των πολιτών που παραβρέθηκαν στο προχθεσινοβραδινό δημοτικό συμβούλιο είναι αλήθεια πως ένοιωσαν  τρομερή απογοήτευση από το θέαμα της συζήτησης των εκπροσώπων μας στο δήμο. Μιας συζήτησης η οποία περιείχε εκνευρισμό, επιθετικότητα, ασυνεννοησία, και πολλή δικολαβία προκειμένου ο καθένας να φέρει τα πράγματα στα μέτρα του. Να δικαιολογήσει η πλειοψηφία της ανικανότητά της για την ως τώρα αποτυχία της στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών και να επωφεληθεί η αντιπολίτευση ένα θέμα στο οποίο και η ίδια έχει μερίδιο ευθύνης με την  ως τώρα σιωπή της.  Φωνές σε υπέρμετρα υψηλούς τόνους,   διακοπές των ομιλητών αλλά και «εύοσμες» λέξεις φόρτισαν υπερβαλλόντως την ατμόσφαιρα  τη στιγμή που απαιτείτο πάνω από όλα λογική, ρεαλισμός και ψυχραιμία. Ίσως πρόκειται για ένα είδος αντίδρασης στην πραγματικότητα των σκουπιδιών, η οποία αρχίζει να μας εκδικείται προϊόντος του χρόνου. Και δεν αντιλέγει κανείς. Όμως όλα έχουν τα όριά τους. Η υπέρβαση των οποίων  οδηγεί σε ακρότητες που δεν τιμούν κανένα, ιδιαίτερα επιστήμονες, με ακαδημαϊκή μόρφωση.

Ποιο ήταν το συμπέρασμα από τη συζήτηση έτσι όπως εξελίχθηκε στο δημοτικό συμβούλιο; Μα η αποτυχία της αυτοδιοικητικής  πολιτικής. Η οποία φάνηκε αδύναμη και ανήμπορη να επιλύσει ένα πρόβλημα ζωής και θανάτου για την πόλη. Έπρεπε να δράσει ο υπουργός κ. Λυκουρέντζος και κατόπιν «ενεργειών του» –  όσο παλαιοκομματικός κι αν φαντάζει ο όρος – μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, με έκθεση η οποία κατέγραφε  τη διαμορφωθείσα κατάσταση ως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, επέσπευσε  την  υπογραφή της   ΚΥΑ των υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος  για τη νόμιμη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Περιφέρειας Πελοποννήσου στον ΧΥΤΑ Φυλής, στα Λιόσια.  Και όλες οι ετοιμασίες και οι διακηρύξεις  περί κήρυξης του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης  να πέφτουν στο κενώ.  Προφανώς γιατί  η έκτακτη ανάγκη δεν αναφέρεται στη διαχείριση των σκουπιδιών.

Δεν έχει νόημα να αναφερθεί κανείς πιο αναλυτικά στο φαινόμενο που χθες έδειξε για τα καλά τα δόντια του. Το είδαμε όσοι παραβρεθήκαμε στην μετά αγωνίας αναμενόμενη συζήτηση. Κατά συνέπεια, δυστυχώς εξίσου δεν φαίνεται να έχει νόημα να ελπίσει κανείς ότι από όλο αυτό το σκηνικό μπορεί να προκύψει κάτι θετικό για την πορεία του δήμου  και της κοινωνίας που υποφέρει. Και δυστυχώς, το μόνο συμπέρασμα είναι ότι τα παιδία παίζει, πάνω στην πλάτη ενός ολόκληρου δήμου και του μαύρου προδιαγραφόμενου μέλλοντός του…

 

Συζήτηση χωρίς ουσία

Τελικά δεν φωτιστήκαμε και πολύ από την προχθεσινοβραδινή συζήτηση στο ΔΣ για τα απορρίμματα. Πληροφορηθήκαμε μόνο για  τη απόφαση της μεταφορά τους εκτός Περιφέρειας στα Λιόσια, κατόπιν ενεργού δραστηριοποίησης του υπουργού κ. Λυκουρέντζου, ο οποίος απέστειλε το ΚΕΕΛΠΝΟ στην πόλη μας και  με έκθεσή του, στην οποία εξιστορείται η τραγικότητα της όλης εικόνας που έχει διαμορφωθεί από την παραμονή των σκουπιδιών για πάνω από μήνα στους δρόμους της πόλης, εξεβίασε την υπογραφή  Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Πέραν αυτού, ουδέν, οι κοκορομαχίες που ακολούθησαν δεν αρμόζουν σε εκπροσώπους των κατοίκων αυτής τη ς πόλης.

Βοήθεια Λυκουρέντζου

Την  «υστάτη των αρμοδιοτήτων» του, όπως αναφέρει, εξάντλησε ο υπουργός κ. Λυκουρέντζος, όσον αφορά το πρόβλημα των απορριμμάτων της πόλης. Τούτο γιατί, όπως είπε χθες το πρωί στο δημοτικό ραδιόφωνο, «δεν εκδίδονται εύκολα οι υγειονομικές διατάξεις. Ο Υπουργός δεν μπορεί να εκδίδει κάθε μέρα υγειονομική διάταξη. Έχει εκδοθεί μία επί Ανδρέα Λοβέρδου για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αθήνας, και μία χθες. Δύο. Δεν είναι εύκολη υπόθεση».

Γι αυτό και είπαμε πως ήταν ο ουσιαστικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης.

Δεν αυξάνουν

Ποιες οι επιπτώσεις στα οικονομικά του δήμου και στην τσέπη των δημοτών από τη μεταφορά των σκουπιδιών εκτός δήμου Τρίπολης και εκτός Περιφέρειας; Σύμφωνα με δήλωση του κ. Σαββάκη  δεν πρόκειται να γίνει καμία αύξηση των δημοτικών τελών,  ανεξάρτητα του τι θα γίνει με τα απορρίμματα. Αντίθετα, όπως και πέρσι, ο δήμος σκέπτεται τη μείωσή τους σε ευπαθείς οικονομικά οικογένειες  του δήμου.

Οριστικά κλειστό

Δεν πρόκειται να ανοίξει το «Πλάτωμα»  διαβεβαίωσε τους ενδιαφερόμενους κατοίκους της πόλης ο Δήμαρχος κ. Σμυρνιώτης, σε σχετική ερώτηση που του ετέθη. Μάλιστα φάνηκε επιθετικός καλώντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου να προχωρήσει σε άμεση  αποκατάσταση του χώρου, όπως έχει υποσχεθεί ο Περιφερειάρχης, μιας και τα χρήματα υπάρχουν.

Ποιον σε έπος φύγεν

Δεν τιμά τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο κ. Σαμαρτζή, η φράση που εκστόμησε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, στην  απειλή – τιμωρία του προέδρου του κ. Ταλούμη   ότι θα του κλείσει το μικρόφωνο,  γιατί  είχε υψώσει υπερβολικά τον τόνο της φωνής του. Ήχησε κακόηχα και «ευωδίασε» υπέρμετρα, κακοποιώντας την αισθητική του χώρου.

ΙΣΑ και σκουπίδια

Τη ικανοποίησή του εξέφρασε χθες και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας κ. Παπασταματάκης για τη λύση που δόθηκε στα σκουπίδια, έστω και προσωρινά, και η οποία θεωρεί πως είναι αποτέλεσμα και των δικών του πιέσεων, όπως και των υπολοίπων 30 φορέων της πόλης.  Επεσήμανε δε πως ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά, ενώ αναρωτήθηκε γιατί τώρα η παρέμβαση Λυκουρέντζου και όχι νωρίτερα,  πριν 40 μέρες, τότε που το πρόβλημα δεν είχε πάρει τις σημερινές του διαστάσεις.

Ναός του Απόλλωνα

« Ex korinthum lux » Ο ηλεκτροφωτισμός του ναού Απόλλωνος  στην Αρχαία Κόρινθο, τον Ιανουάριο του 2013, βοήθησε στην ανάδειξη του μνημείου, προεκτείνοντας αυτή, και τη νύχτα. Φωτισμός σωστά σχεδιασμένος, ο οποίος προβάλλει το μνημείο χωρίς να του επιβάλλεται. Προβάλλει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δομής αυτού. Συγχρόνως όμως δημιουργεί σκέψεις και προβληματισμούς για το μνημείο αυτό. Ένας ναός αφιερωμένος κατά πάσα πιθανότητα στον Απόλλωνα, έργο μνημειακής αρχιτεκτονικής, το οποίο αποδίδεται στον Περίανδρο, μια κατασκευή περίπου του 525 π.Χ. (υψόμετρο δαπέδου του ναού + 82,00μ., από το επίπεδο της θάλασσας)». (Παπαφωτίου – Αντιπεριφερειάρχης)

Γνωρίζατε ότι:

Η Ομηρική (Ελληνική) Γλώσσα, αποτελεί τη βάση επάνω στην οποία στηρίχτηκαν πλήθος σύγχρονων γλωσσών. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε καμία άλλη αναφορά, ακόμα κι αν δεν είχε διασωθεί κανένα προκατακλυσμιαίο μνημείο, θα αρκούσε η Ελληνική Γλώσσα ως απόδειξη της ύπαρξης στο παρελθόν, μίας εποχής μεγάλου πολιτισμού. (Ι. Μενούνος)
Παραδείγματα:
AFTER = Από το ομηρικό αυτάρ= μετά. Ο Όμηρος λέει: “θα σας διηγηθώ τι έγινε αυτάρ”.
AMEN = λατινικά: amen. Το γνωστό αμήν προέρχεται από το αρχαιότατο ή μήν = αληθώς, (Ιλιάδα Ομήρου β291-301), ημέν. Η εξέλιξη του ημέν είναι το σημερινό αμέ!
BANK = λατινικά pango από το παγιώ, πήγνυμι. Οι τράπεζες πήραν την ονομασία τους από τα πρώτα ‘τραπέζια’ (πάγκους) της αγοράς.
BOSS = από το πόσσις = ο αφέντης του σπιτιού.
BRAVO = λατινικό, από το βραβείο.
BROTHER = λατινικά frater από το φράτωρ.
COLONIE από το κολώνεια = αποικιακή πόλη.
DAY = Οι Κρητικοί έλεγαν την ημέρα ‘δία’. Και: ευδιάθετος = είναι σε καλή μέρα.
DISASTER = από το δυσοίωνος + αστήρ
DOLLAR = από το τάλλαρον = καλάθι που χρησίμευε ως μονάδα μέτρησης στις ανταλλαγές. π.χ. «δώσε μου 5 τάλλαρα σιτάρι». Παράγωγο είναι το τάλληρο, αλλά και το τελλάρo!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *