ΕΙΝΑΠ. Σχετικά με τις κινητοποιήσεις των ιατρών του Τζανείου νοσοκομείου

νοσοκομειο τζανειο1)    Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καλύπτει απόλυτα τις κινητοποιήσεις στη μορφή ακριβώς που αποφάσισαν οι ιατροί του ΤΖΑΝΕΙΟΥ στη γενική τους συνέλευση (επίσχεση εργασίας για τους ειδικευόμενους, εξειδικευόμενους και επικουρικούς, αποχή από το τακτικό έργο για τους ιατρούς ΕΣΥ). Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με πρόσφατες αποφάσεις του έχει δηλώσει πως, όσον αφορά τα απλήρωτα δεδουλευμένα των εφημεριών, καλύπτει όποιες κινητοποιήσεις αποφασίζουν οι γενικές συνελεύσεις των νοσοκομείων, με τη μορφή ακριβώς που τις αποφασίζουν. Επίσης, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ έχει δηλώσει πως οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών φέρουν την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για ό,τι ήθελε συμβεί στα νοσοκομεία, λόγω της απαράδεκτης καθυστέρησης στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών.

2)    Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει το απαράδεκτο κείμενο που κυκλοφόρησε εχθές από τον νομικό σύμβουλο της 2ης ΥΠΕ, κ. Σημαντήρη, το οποίο τιτλοφορείται «γνωμοδότηση».

–      Το εν λόγω έγγραφο μόνο νομική γνωμοδότηση δεν αποτελεί. Περιλαμβάνει ένα ασυνάρτητο συνονθύλευμα εκφράσεων που αντιφάσκουν μεταξύ τους και είναι τελείως αβάσιμες.  Σε κάποια σημεία ισχυρίζεται πως η επίσχεση εργασίας δεν επιτρέπεται στο δημόσιο τομέα γενικά για όλους, ούτε για τους ιδιωτικού δικαίου εργαζόμενους. Υπενθυμίζεται πως κανένας δεν αμφισβητεί το δικαίωμα στην επίσχεση των ιδιωτικού δικαίου εργαζομένων, όπως είναι οι ειδικευόμενοι, ούτε καν το νομικό συμβούλιο του κράτους. Αντίθετα, υπάρχει σωρεία γνωμοδοτήσεων αλλά και νομολογία υπέρ του δικαιώματος στην επίσχεση εργασίας για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, των δημοσίου δικαίου (εν προκειμένω και των ιατρών ΕΣΥ) συμπεριλαμβανομένων. Σε άλλα σημεία του εγγράφου του ο κ. Σημαντήρης υπαινίσσεται πως οι ειδικευόμενοι έχουν μεν δικαίωμα επίσχεσης, πλην όμως οι ημέρες της επίσχεσης θα πρέπει να προστεθούν στο χρόνο ειδικότητας για δήθεν «εκπαιδευτικούς λόγους». Εδώ υπενθυμίζεται πως υπάρχει σωρεία γνωμοδοτήσεων και αποφάσεων που καταρρίπτει τον παραπάνω ισχυρισμό, και υπάρχει και πρόσφατο σχετικό παράδειγμα σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας.

–     Το σημαντικότερο όμως είναι το γεγονός πως ο συντάκτης αυτού του εγγράφου- λίβελου, χρησιμοποιεί μια σειρά αισχρά επιχειρήματα που θέλουν να μας  γυρίσουν εκατοντάδες χρόνια πίσω και που είναι άκρως υβριστικά και προσβλητικά για τους νέους ιατρούς, αλλά και για τους Έλληνες ιατρούς εν γένει. Ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζεται πως οι ειδικευόμενοι επιδεικνύουν «θράσος» όταν εξαγγέλλουν επίσχεση, πως η χώρα μας βρίθει από «αγράμματους ιατρούς» γιατί κάνουν και καμιά … απεργία όταν είναι ειδικευόμενοι, και γι’ αυτό «πληρώνονται μεγάλα ποσά για ιατρικά λάθη», και πως οι ειδικευόμενοι πρέπει να είναι ευχαριστημένοι που παίρνουν ένα μισθό «γιατί παλιότερα ο μαθητευόμενος (κάλφας) πλήρωνε τον διδάσκοντα (τεχνίτη) αντί να πληρώνεται» (!!!).

–      Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σημαντήρης κυκλοφορεί απαράδεκτα έγγραφα με τη μορφή «γνωμοδότησης», είναι αυτονόητη υποχρέωση της 2ης ΥΠΕ να τον αποπέμψει άμεσα από νομικό της σύμβουλο.

Σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία εκπροσώπου της ΕΙΝΑΠ με τον Διοικητή της 2ης ΥΠΕ, κ. Ευδοκιμίδη, ο τελευταίος ευθαρσώς δήλωσε πως δεν αποδοκιμάζει, αντιθέτως δε, υιοθετεί το παραπάνω έγγραφο. Ελπίζουμε πως η δήλωση αυτή  έγινε πρόχειρα, χωρίς ο κ. Ευδοκιμίδης να έχει διαβάσει τη «γνωμοδότηση». Γι’ αυτό τον καλούμε να αποδοκιμάσει το έγγραφο αυτό. Σε διαφορετική περίπτωση, η ΕΙΝΑΠ θα ζητήσει την παραίτησή του. Επίσης, θα ζητήσει από τον Ιατρικό Σύλλογο στον οποίο ανήκει να πράξει τα δέοντα.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ

Η ΠΛΕΟΨΗΦΟΥΣΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΜΑΤΙΝΑ ΠΑΓΩΝΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *