Νέα από Αρκαδία. Διέξοδοι στην κρίση

ARKADIAΗ οικονομική κρίση πέρα από τα όσα δεινά συσσωρεύει στον τόπο, δεν παύει να έχει και τα θετικά της για τη χώρα και το νομό μας, ιδιαίτερα. Το γεγονός πιστοποιείται από την επάνοδο στην πατρώα γη νέων, ταλαντούχων, με γνώσεις και σύγχρονες παραστάσεις εμπορίου, που εγκαταλείπουν  τα μεγάλα αστικά κέντρα για να μετοικήσουν στην ύπαιθρο. Η Αρκαδία, ορεινή και πεδινή, είναι στην προτίμησή τους. Εξαιρετικός τόπος για καλλιέργεια πατάτας, μήλων αλλά και εσπεριδοειδών ή ελιάς που με συστηματική οργάνωση , με αρχές και κανόνες εκμετάλλευσης και εμπορίας των αγαθών του  αποδίδει τα μέγιστα.

Το ίδιο συμβαίνει και με την σαλιγκοτροφία. Μια καινοφανής για την περιοχή καλλιέργεια σαλιγκαριών από ισχυρή μονάδα στην περιοχή της Νεστάνης που  ξεκίνησε εδώ και κάποια χρόνια με αποτέλεσμα να γίνονται ανάρπαστα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το αυτό μπορούμε να πούμε και με τα γαλοκτοκομικά προϊόντα, τυριά και γιαούρτια και άλλα παραδοσιακά ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι εξαιρετικά, βοηθούν την πέψη και καταπολεμούν το έλκος. Και ήδη υπάρχουν πάμπολλες προσπάθειες από δημιουργικούς ανθρώπους.

Αυτή τη στιγμή άπειρες είναι  δυνατότητες στον πρωτογενή τομέα. Και το σπουδαιότερο: εύκολα μπορεί να γίνει η μεταπήδηση στον δευτερογενή τομέα. Η τυποποίηση και η επεξεργασία προϊόντων του αγροτικού τομέα μπορεί επίσης εύκολα να ακολουθήσει. Και στη συνέχεια να συνδεθεί με τον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών. Ηδη αρκετά ξενοδοχεία προσφέρουν πρωινά μόνο με αρκαδικά  προϊόντα. Και υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής πολλών άλλων.

Ο νομός, όπως έχουμε πει, διαθέτει πόρους και δυνατότητες. Αν κινητοποιηθούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και αν κατ’ ελάχιστον βοηθηθούν, μπορούν να κάνουν θαύματα στη γωνιά αυτή της ελληνικής γης. Αρκεί να ξεπεράσουν  τα καμένα μυαλά του πολιτικού συστήματος και τους ανόητους που νομίζουν ότι όλα είναι θέμα σύγκρουσης. Ευτυχώς για όλους μας, υπάρχει και η δημιουργία. Αρκεί να την ανακαλύψουμε.

 

 

Διαχείριση απορριμμάτων

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο κάνουν  λόγο για ώρα Μηδέν, για τη Δημόσια Υγεία, για το Φυσικό Περιβάλλον, για την ίδια την Κοινωνία μας και ζητούν να αποδοθούν οι διοικητικές, αστικές και ποινικές ευθύνες στους υπευθύνους.  Επιμένουν ότι η Λύση βρίσκεται στην  Πρόληψη δημιουργίας – Διαλογή στην Πηγή – Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση – Υγειονομική Ταφή των Υπολειμμάτων. Γι αυτό και επαναλαμβάνουν ότι τα απορρίμματα δεν  είναι πρόβλημα για να τα ξεφορτωθούμε, αλλά χρήσιμα υλικά, αρκεί να τα δούμε όλοι, και οι πολίτες και οι άρχοντες, ως χρήσιμα υλικά. Είναι κάθετα αντίθετοι στην καύση των απορριμμάτων και ζητούν να δημιουργηθούν μικρά/τοπικά επιχειρηματικά σχήματα (εταιρείες λαϊκής βάσης, κοινωνικές επιχειρήσεις του νέου θεσμικού πλαισίου για την κοινωνική οικονομία) με την απαίτηση  από τους ΟΤΑ να αναλάβουν τα επιχειρηματικά αυτά σχήματα την διαχείριση των υλικών. Επίσης ζητούν  να τους παραχωρηθεί ο αναγκαίος εξοπλισμός των δήμων (φορτηγά ανακύκλωσης και σχετικός εξοπλισμός). Ας απαιτήσουμε να παραχωρηθεί στις επιχειρήσεις αυτές, τμήμα των δημοτικών τελών, που ως γνωστό είναι ανταποδοτικά.

ΦΟΔΣΑ

Την ερχόμενη Τρίτη  19 Μαρτίου 2013, θα συνεδριάσει  στα γραφεία της ΠΕΔ  (Δ/νση: Π. Γρηγορίου Ε΄18 & Κ. Παλαιολόγου Τρίπολη), η Ε.Ε. του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου να συζητήσει τι άλλο, για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη μεταβατική περίοδο, μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος.
Επίσης στην ημερήσια διάταξη είναι και η  αξιολόγηση της πορείας συγχώνευσης των Νομαρχιακών ΕΣΔΙΣΑ στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Απόκριες –Στεμνίτσα

Στη γραφική Στεμνίτσα, την Κυριακή των Απόκεω, στις 17 Μαρτίου 2013, μετά το μεσημέρι και με σκηνικό την πλατεία του χωριού, όλοι οι κάτοικοι παίρνουν μέρος   στα αποκριάτικα δρώμενα! Φέτος, μετά τον περσινό γάμο του Κουτρούλη, γιορτάζουν τα βαφτίσια του πρωτότοκου γιου του, με συνοδεία κατσικιών, «βυζαρούδων» και νονό τον Πάνα. Δεν θα λείπουν βέβαια τα κουδούνια και τα αυτοσχέδια κοστούμια, βγαλμένα από το παλιό μπαούλο. Η πρόσκληση που απευθύνουν προς όλους είναι να ντυθούν ανάλογα και κυρίως μην αρνηθούν το τσουκαλόκαυτο (βραστό κρασί με πιπέρι και ζάχαρη) που θα τους προσφερθεί.  Η πρόσκληση ισχύει και για  το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας, στην πλατεία της Στεμνίτσας για ζεστή φασολάδα, λαγάνα και σπιτικά νηστίσιμα γλυκά της παράδοσης. Η διοργάνωση γίνεται από όλους τους τοπικούς φορείς, συλλόγους, σωματεία, ιδρύματα και τη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας.

ΤΕΕ Πελοποννήσου

Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Πελοποννήσου κατά την τακτική της συνεδρίαση ασχολήθηκε με επερώτηση του μέλους της Νίκου Γιαννακόπουλου- Γιόβα για τα διόδια του αυτοκινητοδρόμου «Μορέας» και την φθορά του επαρχιακού και λοιπού οδικού δικτύου λόγω της χρήσης του από τον «Μορέα» κατά την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου.  Τελικά κατέληξε  στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός του τρόπου είσπραξης των διοδίων η οποία πρέπει να γίνεται  με βάση τα διανυόμενα μήκη και όχι τα σημεία διέλευσης. Μέχρι όμως να γίνει αυτό ζητά από την πολιτεία να δει το πρόβλημα και να επιβάλλει στην κοινοπραξία την δημιουργία δυνατότητας παράκαμψης των σταθμών διοδίων από όσους χρήστες πρόκειται να «εξέλθουν» του αυτοκινητοδρόμου σε μικρές αποστάσεις μετά τους σταθμούς.  Το ΤΕΕ Πελοποννήσου ζητά από την πολιτεία να αναθέσει στην κοινοπραξία «Μορέας», χωρίς φυσικά ιδιαίτερη αμοιβή, την συντήρηση και την αποκατάσταση των βλαβών που οφείλονται στα δικά της μεγάλα και βαρέα οχήματα.

Aegean – Καλαμάτα

Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είναι η βάση της αεροπορικής εταιρείας Aegean και ήδη άρχισαν οι πτήσεις προς χώρες του εξωτερικού. Θα πραγματοποιούνται 12 πτήσεις την εβδομάδα προς 9 προορισμούς σε 5 διαφορετικές χώρες. Η αρχή έγινε το Σάββατο το απόγευμα, με την πρώτη για φέτος πτήση τουριστών στη χώρα μας. Ήταν η πτήση από τη Στοκχόλμη που έφερε στην Καλαμάτα 60 παίχτες του γκολφ για το ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino. Την Κυριακή έγινε η πτήση Μόναχο – Καλαμάτα, ενώ σταδιακά και μέχρι τον Μάιο, από την Καλαμάτα θα πραγματοποιούνται πτήσεις προς 4 προορισμούς στη Ρωσία (Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Καζάν και Ροστόβ) προς 2 προορισμούς στη Σουηδία (Στοκχόλμη και Γκέτεμποργκ), προς Γερμανία (Μόναχο), προς Ισραήλ (Τελ Αβίβ) αλλά και προς Ουκρανία (Κίεβο). Συνολικά η Aegean στην πλήρη εξέλιξη του προγράμματος θα εκτελεί 12 πτήσεις την εβδομάδα προς τους πιο πάνω προορισμούς με ένα Airbus A320/319 με πληρώματα βασισμένα στην Καλαμάτα.

Ζητιάνες με μωρά
Η ιστορία που θα διαβάσετε παρακάτω είναι, δυστυχώς, λίγο  πολύ γνωστή. Πρόκειται για το θέαμα γυναικών που επαιτούν κρατώντας  στην αγκαλιά τους μωρά τα οποία κοιμούνται συνεχώς, χωρίς ποτέ να κλαίνε, ναι γκρινιάζουν, να σαλεύουν. Είναι, επίσης, γνωστό ότι ένα μωρό σε αυτήν την ηλικία με δυσκολία κοιμάται ακόμα και τη νύχτα, πόσο μάλλον ολόκληρη την ημέρα συνεχώς. Γι αυτό και δεν είναι ψευδές αυτό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και εφιστά την προσοχή σε όλους ότι πρόκειται για εγκληματική σπείρα ζητιάνων που εκμεταλλεύονται μικρά παιδιά, ναρκώνοντάς τα με διάφορες ουσίες για να μην ενοχλούν, σε βάρος ασφαλώς της υγείας τους. Προσοχή λοιπόν: Μην δίνετε χρήματα σε αυτές τις γυναίκες,  διαιωνίζετε την αλυσίδα αυτής της “μπίζνας” και συμβάλλετε ενεργά στο φόνο ενός ακόμη παιδιού. Όπως κάθε επιχείρηση που κλείνει όταν δεν έχει πια πελάτες, έτσι κι αυτή θα εξέλειπε, αν δεν υπήρχε κόσμος που να ανταποκρίνεται, αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη “πελατεία” της. Η εξάλειψη τέτοιου είδους “επιχειρήσεων” σημαίνει ότι λιγότερα παιδιά θα κλαπούν και θα δολοφονηθούν από χορήγηση ναρκωτικών και αλκοόλ.

Χαμογελάτε

Πότε καταλαβαίνει μια γυναίκα ότι πρέπει να κάνει δίαιτα;
Όταν, εκεί που κάθετε στην παραλία, άνθρωποι της Greenpeace τη σπρώχνουν προς τη θάλασσα!

One thought to “Νέα από Αρκαδία. Διέξοδοι στην κρίση”

  1. Δηλαδη ολοι αυτοι οι “πρωτευουσιανοι” ,μεχρι προτινος ,που φερνουν καινουργιες εμπορικες παραστασεις και εχουν φρεσκια γνωση ,θα βοηθησουν τον τοπο ;;;
    Πως ακριβως ;;;
    Αυτοι μεχρι πριν λιγο καιρο δεν ηξεραν πως δειχνει μια πατατα !;!
    Που τα σαλιγκαρια τα γνωριζαν ως Escargot ;
    Και οτι μια αγελαδα εχει μεγεθος κουτιου νουνου ;;;
    Και θα ερθουν ολοι αυτοι που εμαθαν να δουλευουν 3-5 ωρες ,με τηφραπεδια ανα χειρας ,να σκαψουν και να οργωσουν τη γη ;;;
    Να σηκωθουν απο το χαραμα για να μαζεψουν τα αυγα και να σκαρφαλωσουν πανω στα δεντρα για να μαζεψουν τα πορτοκαλια ,τις ελιες κ.λ.π ;;;
    Που εψαχναν να βρουν αλλοδαπους να τους κανουν τη δουλεια και γεμιζαν τις καφετεριες ;;;

    Μηπως ειστε παρα πολυ αισιοδοξοι !;!;!;!;!;!;!
    Εχετε να δειτε χαραμοφαηδες ,που θα χορτασει το ματι σας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *