Το Σ.τ.Ε. Τα πληθυσμιακά κριτήρια για την αδειοδότηση των Φαρμακείων είναι συμβατά με το Σύνταγμα και την επαγγελματική ελευθερία

Αγαπητοί φίλοι.
Σας ενημερώνουμε με χαρά ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με σειρά αποφάσεών του Δ΄ Τμήματός του (2522/2001 κ.ά.) έκρινε ότι τα πληθυσμιακά κριτήρια για την αδειοδότηση των Φαρμακείων είναι συμβατά με το Σύνταγμα και την επαγγελματική ελευθερία, αφού ο εν λόγω περιορισμός αποβλέπει στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος, προεχόντως δε της δημόσιας υγείας. Απορρίπτει έτσι με το ανωτέρω σκεπτικό δεκάδες αιτήσεις ακυρώσεως που είχαν ασκηθεί από διάφορους αιτούντες που επιδίωκαν να λειτουργήσουν Φαρμακεία. Συγχρόνως έκανε πλήρως δεκτές τις παρεμβάσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αποδεχόμενο το σύνολο των ισχυρισμών μας.

Επισημαίνεται ότι οι ως άνω αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας διασφαλίζουν πλήρως τα συμφέροντα των Φαρμακοποιών και της δημόσιας υγείας. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι με τις ανωτέρω κρίσεις του, το Δικαστήριο μεταστρέφει πλήρως τις κρίσεις που είχε διατυπώσει πριν από έξι περίπου έτη με την απόφαση  3665/2005 της Ολομελείας του, με την οποία είχε κρίνει, αντιθέτως, ότι τα πληθυσμιακά κριτήρια αντίκεινται στο Σύνταγμα (!). Η σημαντική αυτή επιτυχία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 1ης Ιουνίου 2010 (υποθέσεις C-570/07 και C-571/07), με τις οποίες είχε κριθεί η συμβατότητα των πληθυσμιακών κριτηρίων με το ενωσιακό δίκαιο και είχαν γίνει δεκτοί οι ισχυρισμοί που περιλαμβανόταν στο Υπόμνημα που εκπόνησε και πάλι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και αξιοποίησε η παρεμβαίνουσα Ελληνική Δημοκρατία.

Η σημαντική αυτή επιτυχία, η οποία έρχεται μάλιστα σε μια περίοδο εξαιρετικά δυσχερή για τη χώρα μας, όπου κυριαρχεί η τάση πλήρους «απελευθέρωσης» των επαγγελμάτων, συνιστά το αποτέλεσμα των προσπαθειών του φορέα που εκπροσωπείτε και της αγαστής και γόνιμης συνεργασίας που μας προσέφεραν τα στελέχη σας κατά τη διάρκεια του εξαιρετικά δύσκολου αυτού δικαστικού αγώνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *