Νέα από Αρκαδία. Αίσθημα δικαιοσύνης

ARKADIAΟι συλλήψεις και οι καταδικαστικές αποφάσεις σημαινόντων προσώπων της πολιτικής ζωής του τόπου αλλά και ισχυρών στελεχών μεγαλοεπιχειρηματιών για μη απόδοση ΦΠΑ ή άλλων σκανδάλων που ταλανίζουν τη ζωή του τόπου μας, φαίνεται πως δρα καταλυτικά και  συμβάλει συμβολικά στη μεταστροφή της βαριάς, ηττοπαθούς διάθεσης που καταπλακώνει την κοινωνία. Το σήμα που εκπέμπεται αυτή τη στιγμή είναι ότι η Δικαιοσύνη, έστω και αργά, λειτουργεί και δρα προς την κατεύθυνση της κάθαρσης. Αυτό το μήνυμα έχει τη δική του αξία για τον δοκιμαζόμενο πληθυσμό: και αποκαθιστά εν μέρει το απολεσθέν αίσθημα περί δικαίου.

Ο αδύναμος, ο άνεργος, ο νεόπτωχος αρχίζει να νιώθει πλέον ότι δεν είναι μόνος και αδύναμος, βορά στα συμφέροντα των ισχυρών που έμεναν ατιμώρητοι, σε κάθε τους ανομία. Αρχίζει να  αποδίδεται Δικαιοσύνη με τυφλά μάτια. Το τοξικό κοκτέιλ διαφθοράς, σπατάλης, φοροδιαφυγής, παρασιτισμού και ατιμωρησίας είχε δημιουργήσει  τη νομιμοποιητική βάση για τη διεκδίκηση ενός διαφορετικού κράτους, που δεν  θα το επέβαλλε  καμιά τρόικα, αλλά θα το απαιτούσαμε  εμείς οι ίδιοι. Κι εδώ βρισκόμαστε σήμερα. Βέβαια,  η αίσθηση αυτή δεν αναπληρώνει τις οδυνηρές υλικές απώλειες του νοικοκυριού, όμως δυνητικά αποκαθιστά την αξιοπρέπειά του και την κλονισμένη πίστη του προς τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Παρόλα αυτά κάποια ερωτήματα που υπήρχαν εξακολουθούν να υφίστανται και να απαιτούν εναγώνια απαντήσεις. Πώς επί τόσο μακρό διάστημα όλοι αυτοί οι προβεβλημένοι πολιτικοί και σημαίνοντες της οικονομικής και πνευματικής ζωής του τόπου μας,  εξαπατούσαν κράτος και κοινωνία, χωρίς να υποπέσουν στην αντίληψη των διωκτικών μηχανισμών χωρίς την παραμικρή τιμωρία;  Έπρεπε να έρθει η κρίση, να σαρωθεί η χώρα, για να αποκαλυφθούν διαφθορείς και χρυσοδάκτυλοι απατεώνες; Κανείς δεν ήξερε τίποτε, κανείς δεν διέκρινε την οσμή του βρώμικου χρήματος, όταν βοούσε η πραγματικότητα; Μήπως ήρθε η ώρα να ελεγχθούν και οι πλημμελώς ελέγξαντες, και οι ολιγωρήσαντες ρυθμιστές. Αν θα αλλάξουμε πραγματικά σελίδα, θα φανεί τους επόμενους μήνες. Όλα κρέμονται από μια λεπτή κλωστή. Και ο καθένας έχει το κομμάτι της ευθύνης που του αναλογεί.

 

 

 

Διαμαρτυρία

Σε πορεία διαμαρτυρίας με κατάληξη το δικαστικό μέγαρο και την Περιφέρεια Πελοποννήσου προέβη την περασμένη εβδομάδα  ο δήμαρχος με τους  οι δημοτικούς συμβούλους  της πλειοψηφίας και τον κ. Παπαζαχαρία της Μαντινειακής Συμπολιτείας,  με σκοπό την  άσκηση πίεσης στους αρμόδιους φορείς ώστε, όπως είπε ο δήμαρχος «να πάρει την κατεύθυνση της λύσης το πρόβλημα που ταλανίζει την Τρίπολη». Στο δικαστήριο ο δήμαρχος κατέθεσε υπόμνημα με όλα τα στοιχεία για το ποιος είναι υπεύθυνος και ένα σχέδιο δράσης για να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο.

Στην Περιφέρεια όπου  εν συνεχεία μετέβησαν βρήκαν τα γραφεία άδεια καθώς ούτε ο Περιφερειάρχης ούτε οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες υπήρχαν για να παραλάβουν το υπόμνημα, το οποίο και άφησαν στη γραμματέα του κ. Τατούλη. Το γεγονός προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στους προσελθόντες ενώ ο δήμαρχος ζήτησε «να παραιτηθεί ο Περιφερειάρχης από την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων και να αναλάβουν οι δήμαρχοι  με το φορέα διαχείρισης». Οτιδήποτε άλλο θα μας εξαναγκάσει να καταφύγουμε σε άλλα μέσα, είπε ο δήμαρχος.

Απάντηση Τατούλη

Απαντώντας με έκτακτη συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης έκανε λόγο για ανευθυνότητα του δημάρχου  και για άγνοια  που τον διακατέχει καθόσον δεν  προβλέπεται πουθενά σε κάποιο  πρόγραμμα επιλέξιμη δαπάνη για τη μεταφορά των σκουπιδιών. Το κατηγόρησε πως δεν εστράφη προς την πλευρά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ώστε να επιλύσει  το πρόβλημα που προέκυψε με τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στον Άγιο Κωνσταντίνο και πως διέκοψε την  πρωτοβουλία συνεργασίας την οποία προ 15 ημερών είχε αναλάβει ο ίδιος ο Περιφερειάρχης στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος. Τέλος έθεσε όλους προ των ευθυνών τους καθόσον υπάρχουν  ποινικές και αστικές ευθύνες, γι αυτό και θα πρέπει  πολύ γρήγορα η δημοτική αρχή να κινηθεί για την επίλυση του προβλήματος   που δημιούργησε με δική της ευθύνη.

Μαντινειακή Συμπολιτεία

Με έγγραφό του ο Τάσος Παπαζαχαρίας εκ μέρους της Μαντινειακής Συμπολιτείας, που απέστειλε προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης, με θέμα «Επικίνδυνη για τη Δημόσια υγεία, η κατάσταση με τα απορρίμματα στη πόλη μας», ζητά την παρέμβασή του για τη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών σε όποιους και απ όπου αυτές προέρχονται. Μεταξύ άλλων ο κ. Παπαζαχαρίας τονίζει ότι: « Η κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο καιρό στη πόλη μας, σχετικά με το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων, είναι απαράδεκτη, υποτιμά την ιστορία και την παράδοση της πόλης μας, την αξιοπρέπεια των κατοίκων της και προπαντός υπονομεύει την υγεία τους.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι παρ΄ όλες τις διαμαρτυρίες που έγιναν από φορείς της πόλης μας και του νομού μας, για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που επικρατεί, διαπιστώνουμε ότι οι αρμόδιοι θεσμικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ενέργεια που να μας εμπνέει κάποια αισιοδοξία και σιγουριά, για θετική εξέλιξη της υπόθεσης».

Υποδοχή Ιερού Λειψάνου

Στις  25 Μαρτίου 2013 η Τρίπολη  και συγκεκριμένα στην Ενορία του Προφήτη Ηλία, θα υποδεχθεί για πρώτη φορά τμήμα  του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως Κριμαίας του Ιατρού. Η υποδοχή θα γίνει τη Δευτέρα 25 Μαρτίου και ώρα 5.30 μ.μ. στη συμβολή των οδών Αγ. Κων/νου και Παπαρρηγοπούλου από το Μητροπολίτη κ. Αλέξανδρο.

Νοσοκομειακοί γιατροί

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αρκαδίας προχωρά  σε εκλογές για το νέο ΔΣ την εξελεγκτική επιτροπή και την ΟΕΝΓΕ, την προσεχή Δευτέρα 11 Μαρτίου Σε ανακοίνωσή τους οι γιατροί  επισημαίνουν  ότι αγωνίζονται: «για δημόσια, δωρεάν, υψηλής ποιότητας,   ισότιμη υγεία για όλους, για εργασιακή αξιοπρέπεια και προοπτική,  για το μέλλον των νέων γιατρών»  Και επισημαίνουν τις δραματικές  περικοπές στις καθαρές αποδοχές (μισθοί και οι εφημερίες) με αποτέλεσμα το  ΕΣΥ φαντάζει όνειρο μακρινό για τους νέους ειδικευμένους  γιατρούς που οδηγούνται στην μετανάστευση, σε χώρες   με φτηνή ιατρική εργασία. Γι αυτό και θεωρούν  πως  αυτές οι εκλογές δεν είναι  μία από τα ίδια, καθώς σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία, στην οποία «θα κριθεί το μέλλον του Συστήματος Υγείας, το μέλλον των Υγειονομικών, το μέλλον ολόκληρης της κοινωνίας».

Υποψήφιοι για το Δ.Σ είναι οι: Αντωνίου Ιωάννα, Βαρδιάμπασης Βασίλειος, Γεωργιάδης Γεώργιος, Γιαννοπούλου Ελένη, Δημόπουλος Λεωνίδας, Παπασταματάκης Γεώργιος, Τσίντζος Συμεών

Χαμογελάτε

Ο ηλεκτρικός  Σιδηρόδρομος Πειραιά – Κηφισιάς, γνωστός ως «Ηλεκτρικός», μετράει σχεδόν ενάμισι αιώνα ζωής. Η υπόγεια σήραγγα και η ηλεκτροδότηση προκάλεσε πολλά και ποικίλα σχόλια του Τύπου της εποχής. Αξίζει να αναφερθούν μερικά που καταδεικνύουν την αντίδραση του κόσμου τότε σε κάθε καινοτομία. «Τι να σου πω, αδελφέ, λέγει κάποιος εκ των προσκεκλημένων. Νομίζω ότι πρόκειται να μας κλείσουν «κατά βαρβάρων» με τον Υπόγειον. Και κύψας εις το αυτί του πλησίον του ισταμένου ηρώτησε σοβαρώς:  – Έκαμες την διαθήκην σου; – Όχι
– Εξωμολογήθης τουλάχιστον; – Ούτε.
– Εγώ δεν είχα το θάρρος να έλθω απροετοίμαστος. Αυτή η σήραγξ μου φαίνεται σαν καρμανιόλα. »
Σε άλλο δημοσίευμα, στις 18 Σεπτεμβρίου του 1904, ο χρονογράφος των «Καιρών» με το ψευδώνυμο «Φαληριώτης», γράφει για τον ηλεκτρικό, πλέον, σιδηρόδρομο:
– Ένα δια το Φάληρον πρώτης.
– Μετ ‘επιστροφής;
– Απλούν, απλούν. Δεν μπορώ να είμαι βέβαιος αν θα φθάσω ζωντανός …

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ <papamh22@otenet.gr>

One thought to “Νέα από Αρκαδία. Αίσθημα δικαιοσύνης”

  1. http://www.iefimerida.gr/news/94732/πρύτανης-πανεπιστημίου-αθηνών-σε-νίκο-δένδια-κάντε-κάτι-τοξικομανής-επιτέθηκε-σε-υπάλληλο

    Κοιταξτε χαλια !!!

    Ας παραβλεψουμε το αρθρο που δημοσιευει το site .
    Ας επικεντρωθουμε στην εικονα .
    Αυτη ειναι η εισοδος ενος απο τα ανωτερα εκπαιδευτικα ιδρυματα της χωρας !
    Της Νομικης Σχολης .Μιας σχολης που τροφοδοτει τα κομματα με τους αυριανους ηγετες της χωρας !!!
    Μηπως σας θυμιζει τιποτε ;;;
    Σιγουρα ο αρρενας πληθυσμος θα εχει επισκεφτει καποια νεοκλασσικα κτιρια επι της οδου Φυλης ή την Λιοσιων που δειχνουν ακριβως ετσι !!!
    Σαν παραμελειμενα χαμοσπιτα γεματα αφισες και λογης λογης Graffiti που πλεον χρησιμοποιουνται σαν οικοι ανοχης !!!

    Ετσι ακριβως δειχνει και η Νομικη !
    Και σκεφτομαι .
    Οταν αυτοι που αποτελουν το μελλον της χωρας δεν σεβονται το κτηριο που θα τους δωσει τη γνωση και τα εφοδια για να αποτελεσουν τους αυριανους ηγετες της χωρας,αγισοκολλωντας οτι αηδια τους κατεβει στο κεφαλι ,πως στα κομματια να περιμενουμε αυτοι οι ανθρωποι να μας οδηγησουν σε ενα καλυτερο μελλον ;;;
    Πως να εμπιστευτουμε ξανα τους ιδιους ανεγκεφαλους που δεν σεβονται ουτε την ιδια τους τη σχολη !;!;!
    ΠΩΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΟΔΕΥΣΟΥΜΕ ΑΦΟΥ ΔΙΑΙΩΝΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ,ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ;;;
    Το ιδιο φυσικα συμβαινει και σε ολες τις σχολες αντιστοιχα .Στην Ιατρικη ,την Παντειο τη Φιλοσοφικη …

    Ειναι ωραιο να ανακοινωνουμε αλλαγες και ολα αυτα τα μεγαλεπιβολα σχεδια για αναπτυξη και ευημερια και αλλα κουραφεξαλα !!!

    Αν δεν καταλαβουμε οτι η αλλαγη θα ερθει ΜΟΝΟ αν αλλαξουμε νοοτροπια και αποφασισουμε οτι ΟΛΑ οσα καναμε μεχρι τωρα ηταν λαθος ,και το 3013 ( ναι ,βεβαιως και θα υπαρχουμε και τοτε ,η λερα δεν ξεπλενεται ευκολα … ) ,στα ιδια χαλια θα βρισκομαστε ,και θα μας κυβερνανε τα τρισεγγονα του Καραμανλη και του Παπανδρεου παρεα με το Μητσοτακη !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *