Ιατρικός Σύλλογος Χανίων.Εισήγηση του προέδρου κατά την συνάντηση με τους φορείς του νομού Χανίων

2-9-2011
Εισήγηση του προέδρου κατά την συνάντηση με τους φορείς του νομού Χανίων

Αγαπητοί φορέις των επαγγελματιών και εργαζομένων των Χανίων,

Κατ΄αρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκριση που δείξατε στην πρόσκληση του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων και βρίσκεστε σήμερα εδώ, στο Εργατικό Κέντρο Χανίων. Σκοπός αυτής της συνάντησης  είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωσή σας  για τα διαδραματιζόμενα, τον τελευταίο καιρό, στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η πληροφόρησή σας για τις προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Προτάσεις που σκοπό έχουν να βγούμε από την  επαπειλούμενη κρίση της Υγείας και να λειτουργήσουμε όλοι σε ένα Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης δίκαιο, λειτουργικό και ιατρικά και δεοντολογικά ορθό.

Αγαπητοί, το τελευταίο διάστημα επιχειρούνται εξαιρετικά σημαντικές και βίαιες αλλαγές στον τομέα την Πρωτοβάθμιας Περίθλαψης. Αλλαγές που στόχο έχουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση των δαπανών του Κράτους στην Υγεία. Στα πλαίσια αυτών των αλλαγών δημιουργείται ένας τεράστιος ασφαλιστικός φορέας Υγείας, ο «Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας» (ΕΟΠΥΥ). Στον φορέα αυτόν ενσωματώνονται τα ταμεία του ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ. Ο φορέας αυτός θα είναι ο μοναδικός φορέας παροχής Υγείας για τους ασφαλισμένους του, δηλαδή για το 90% περίπου των Ελλήνων ασφαλισμένων. Θα προχωρήσει σε συμβάσεις με γιατρούς για την παροχή Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Οι συμβάσεις αυτές θα έχουν την εξής φιλοσοφία: Το νέο Ταμείο θα δεχθεί συγκεκριμένο αριθμό νέων γιατρών. Υπλογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των γιατρών στο νέο Σύστημα δεν θα ξεπερνά τους 21.000, τη στιγμή που το άθροισμα των γιατρών που έχουν τώρα σύμβαση με τα 4 Ταμεία που συνενώνονται είναι πάνω από 30.000. Επιπλέον, οι ώρες απασχόλησης των γιατρών στο νέο ταμείο θα είναι 4 ημερησίως. Οι προτεινόμενες αμοιβές των γιατρών στο νέο Σύστημα θα κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 1.350 € τον μήνα , τη στιγμή που τα πάγια έξοδα των ιδιωτικών ιατρείων είναι πάνω από 1.000 € τον μήνα και σε περίπτωση που απασχολούν γραμματεία είναι πάνω από 2.500 € τον μήνα. Επιπλέον οι αμοιβές αυτές θα είναι μικτές και θα δίνονται με βάση αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, δηλαδή δεν θα περιλαμβάνουν την ασφάλιση των γιατρών και θα φορολογούνται στην πηγή.

Αλλά τι σημαίνουν όλα αυτά για τον ασφαλισμένο, χρήστη αυτού του Συστήματος Υγείας, που όπως είπαμε θα καλύπτει το 90% των ασφαλισμένων Ελλήνων.  Δυστυχώς ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ θα βρεθεί εντός ολίγου στην πολύ δυσάρεστη θέση να περιμένει σε ατελείωτες ουρές για να εξυπηρετηθεί. Είναι ανθρωπίνως αδύνατον να λειτουργήσει ένα Ταμείο με τέτοιο αριθμό ασφαλισμένων με τόσο λίγους γιατρούς και 4ωρη απασχόληση. Ο ασφαλισμένος θα αναγκαστεί, για να καταφέρει να εξυπηρετηθεί στοιχειωδώς με ανθρώπινο τρόπο, να επωμισθεί ο ίδιος οικονομικά την ιατρική του εξέταση και να εξετασθεί εκτός του ωραρίου του Ταμείου. Και αυτό γιατί θα είναι αδύνατο για τον γιατρό του Ταμείου να εργασθεί επαρκώς στο ασφυκτικό 4ωρο κατά την διάρκεια του οποίου θα πρέπει να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους.  Ο γιατρός του ΕΟΠΥΥ θα προσπαθεί να λειτουργεί με βάση τις στοιχειώδεις αρχές της ιατρικής δεοντολογίας. Θα βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπος με έναν αναγκαστικά πολύ μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων ασθενών, θα εξαναγκάζεται σε ραντεβού των 10 ή 15 λεπτών ανά εξεταζόμενο και θα αμοίβεται με έναν μισθό που δεν θα είναι αρκετός, όπως αναφέραμε, ούτε για τα πάγια έξοδα του ιατρείου του. Πόσοι τέτοιοι γιατροί θα μπορέσουν να αντέξουν σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες;

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχει ήδη ψηφιστεί μία τροπολογία, σύμφωνα με την οποία θα μπορεί ο καθένας μη γιατρός να λειτουργήσει ιατρεία ή πολυιατρεία, κάτι που απαγορευόταν μέχρι πρότινος. Θα γίνουμε δηλαδή, μάρτυρες του ανοίγματος «super market υγείας», σε όλη την χώρα, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για την ποιότητα της προσφερόμενης περίθαλψης.

Αγαπητοί εκπρόσωποι των φορέων. Δυστυχώς οι καιροί προμηνύονται εξαιρετικά δύσκολοι για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Είναι βέβαιο ότι η χώρα χρειάζεται ένα Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα αποφεύγει τις σπατάλες των απαραίτητων πόρων και ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει τις αναγκαίες συνθήκες για την άσκηση της Ιατρικής με ανθρώπινο πρόσωπο. Ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων έχει κάνει τις προτάσεις του προς μια τέτοια λύση. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επίσης έχει συγκεκριμένες θέσεις στο θέμα αυτό.  Δυστυχώς δεν εισακουγόμαστε. Το Σύστημα που πρόκειται να εφαρμοσθεί είναι δεδομένο ότι δεν καλύπτει αυτές τις προϋποθέσεις.  Εκ των πραγμάτων εμείς οι γιατροί και οι ασφαλισμένοι ενός δυσκίνητου Ταμείου, θα βρεθούμε σε εξαιρετικά αρνητικές συνθήκες παροχής Υγείας. Σκεφτόμενοι τα ανωτέρω έχουμε αποφασίσει σε Πανελλήνιο επίπεδο, μέσω του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, μέσω του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων να παλέψουμε για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.

Ειδικότερα οι αποφάσεις μας είναι οι ακόλουθες:

Απορρίπτουμε στο σύνολό του το κυβερνητικό σχέδιο για τον ΕΟΠΠΥ, ως απαράδεκτο και επικίνδυνο για την περίθαλψη των πολιτών, την αξιοπρέπεια του Έλληνα Ιατρού και του Ιατρικού έργου.
Καλούμε τα συναρμόδια υπουργεία να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση του απαράδεκτου σχεδίου τους για τον ΕΟΠΥΥ και να επανεξετάσουν συνολικά το σχεδιασμό τους βάσει των προτάσεων της ιατρικής κοινότητας.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καταρτίζει με εμπειρογνώμονες, πλήρη τεκμηριωμένη και κοστολογημένη πρόταση για Γενική Συλλογική Σύμβαση Ιατρικής Απασχόλησης και Αμοιβών με τον ΕΟΠΠΥ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του ελληνικού λαού, σύμφωνα με τις προτάσεις της ιατρικής κοινότητας.
Πραγματοποιούμε 48ωρη προειδοποιητική Πανελλήνια Πανιατρική Απεργία για τις 8 και 9 Σεπτεμβρίου 2011, με αφορμή την έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Η απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου είναι κανείς ιατρός να μην υπογράψει την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.
Ενεργοποιούμε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για την αντισυνταγματικότητα του Νόμου που παραδίδει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε εξωϊατρικές επιχειρήσεις, διότι προσβάλλει το συνταγματικό δικαίωμα της προστασίας της υγείας (Σύνταγμα της Ελλάδος, Άρθρο 5, παρ. 5 και 21).

Από την πλευρά μας θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό για να μειώσουμε τις αρνητικές συνέπειες των παραπάνω δράσεων που αναγκαζόμαστε να αναλάβουμε. Θεωρούμε ότι το πρώτιστο αγαθό της Υγείας είναι ο στόχος που μας ενώνει, τους ιατρούς ως λειτουργούς της Υγείας και τους ασφαλισμένους, ως χρήστες του Συστήματος Περίθαλψης αλλά και ως χρηματοδότες αυτού του Συστήματος.
Ευχαριστώ για την συμμετοχή σας και είμαι έτοιμος να απαντήσω στις τυχόν ερωτήσεις σας
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ   ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *