Νέα από Αρκαδία. Να επανέλθει η τάξη στο Κέντρο της πόλης

ARKADIAΌσο η κατάσταση στον πεζόδρομο της Τρίπολης  παραμένει εκτός ατζέντας της δημοτικής ηγεσίας, η  Αρκαδική πρωτεύουσα θα εξακολουθεί να καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην ελληνική  λίστα για ποιότητα ζωής. Η Τρίπολη έχει αφεθεί ακυβέρνητη σε ό,τι αφορά τον μακροπρόθεσμο στόχο, την απώτατη φιλοδοξία, τον ευγενή και δυναμικό ρόλο που κάθε πρωτεύουσα ευνομούμενου και αξιοπρεπούς νομού οφείλει να προβάλλει. Πολλάκις στο παρελθόν, πρόσφατο και απώτερο, έχει επισημανθεί  ότι το ζήτημα της ευταξίας του πεζόδρομου και γενικότερα του κέντρου της πόλης, πρέπει να  απασχολήσει σοβαρά το δημοτικό συμβούλιο. Εις μάτην. Αυτό ακολουθεί το δρόμο που χαράζουν τα συμφέροντα ελαχίστων καταστηματαρχών, με αποκορύφωμα τη θρασύτατη κατάληψη του χώρου που υφίσταται στις καμάρες των κεντρικών οδών και  τοποθέτηση πλαστικών περίκλειστων παραπετασμάτων, για την προστασία από το κρύο.    Η «απο-ιεροποίηση» του ιστορικού Κέντρου με όσα αυθαίρετα και πέρα από κάθε λογική διαδραματίζονται και η σύνθλιψή του σε μία μάζα άμορφου χυλού τετριμμένης καθημερινότητας και χαμηλών ενστίκτων έχουν περισσότερα να μας πουν για τις πολιτικές, κοινωνικές και πνευματικές ηγεσίες παρά για τους πλήττοντες την αστική οργάνωση. Από ψυχολογικής δε πλευράς έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι οι επιπτώσεις  μίας μακράς έκθεσης σε επιθετικό και προσβλητικό περιβάλλον κοντά στον πυρήνα που για τον καθένα από μας είναι το «σπίτι», ή  το «διαμέρισμά» μας, στην  ψυχική μας ηρεμία επηρεάζεται και από τον βαθμό ταπείνωσης που μας προκαλούν η ασχήμια και η παρακμή  της περιοχής.

Επέστη ο καιρός, τις επόμενες εβδομάδες και πριν το Πάσχα,  οι κυβερνώντες το δήμο να αναλάβουν δράση και να μετατρέψουν την υποχώρηση σε επίθεση. Να δώσουν την αίσθηση στους πολίτες ότι δεν αρκούνται στα λόγια αλλά προχωρούν σε πράξεις. Να αποδείξουν επιτέλους ότι εγκαταλείπουν την εγκληματική αδιαφορία και ότι θέτουν όρους και κανόνες στην πόλη για να επανέλθουμε σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Ο κόσμος δεν περιμένει βέβαια να επιστρέψει σε μια ιδεατή μορφή οργάνωσης της πόλης μας. Όμως, μπορούν,  παραφράζοντας  τη φράση ενός από τους πρώτους γενικούς γραμματείς του ΟΗΕ, τουλάχιστον να υποσχεθούν ότι «δεν αγωνιζόμαστε  για να φέρουμε τον Παράδεισο αλλά για να σας σώσουμε από την Κόλαση»…

 

 

 

Σκουπίδια και Υγειονομικό

Η συσσώρευση των σκουπιδιών της πόλης έφθασε στο απροχώρητο. Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι προ των πυλών. Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας με αυτοψία που πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη το πρωί περιγράφει,  σε έγγραφό της, που απέστειλε στο δήμαρχο Τρίπολης και κοινοποίησε  στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και στους Περιφερειάρχες Πουλά και Γιαννακούρα,    την  τραγική κατάσταση στην οποία  έχει περιέλθει η πόλη καθώς και τους κινδύνους που εγκυμονούνται για την δημόσια υγεία  από την ανάπτυξη εστιών εντόμων και τρωκτικών. Πρόκειται για « κατάσταση που λαμβάνει διαστάσεις υγειονομικής κρίσης» γι αυτό και καλεί το δήμαρχο, «ως υπεύθυνο φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων για την άμεση συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων χωρίς άλλη καθυστέρηση και τη μεταφορά τους, με προτεραιότητα από το χώρο του νοσοκομείου, σχολείων, παιδικών σταθμών, κλπ».

Η απάντηση του δημάρχου

Χθες το μεσημέρι, ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Σμυρνιώτης έδωσε απάντηση στις κωλυσιεργίες , όπως είπε, της Περιφέρειας Πελοποννήσου σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ανακοινώνοντας το σχέδιο δράσης  του δήμου που περιλαμβάνει διάβημα προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, κλείσιμο σήμερα Παρασκευή των υπηρεσιών του δήμου, ενημέρωση των  Εισαγγελικών και  δικαστικών αρχών για το θέμα και κοινοποίηση της απόφασης στα αρμόδια υπουργεία. Εμφανώς οργισμένος ο δήμαρχος μίλησε για αδράνεια της Περιφέρειας και για σκόπιμη καθυστέρηση στην χρηματοδότηση των δήμων για προσωρινές μονάδες διαχείρισης των απορριμμάτων.  Αναγνώρισε πως η μεταφορά των σκουπιδιών, όπως γινόταν μετά το κλείσιμο του Πλατώματος,  είχε υπερβολικό κόστος για το δήμο και ζήτησε να του υποδείξει η πολιτεία  (η Περιφέρεια και τα υπουργεία) έναν νόμιμο χώρο  για την μεταφορά των σκουπιδιών, δίνοντας  προτεραιότητα σε αυτά που έχουν συσσωρευτεί στην πόλη και στο δήμο Τρίπολης.

Καταπολέμηση κουνουπιών

Με 40 χιλ. ευρώ προϋπολογισμό για «Καταπολέμηση Κουνουπιών σε επιλεγμένες περιοχές της  Περιφέρειας Πελοποννήσου για λόγους Δημόσιας  Υγείας» των  Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας, Μεσσηνίας & Λακωνίας της  Περιφέρειας Πελοποννήσου», προχωρά η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας στην υλοποίηση του έργου αυτού.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τα τεύχη της διακήρυξης  χωρίς οικονομική επιβάρυνση από : Περιφέρεια Πελοποννήσου ∆/νση Δημόσιας  Υγείας & Κοινωνικής
Μέριμνας, Τμήμα Δημόσιας  Υγείας, Ελ. Βενιζέλου 34, Τρίπολη.  μέχρι και την προηγούμενη ημέρα  πριν από την ημερομηνία διενέργειας του  διαγωνισμού, κατά τις εργάσιμες ημέρες  και ώρες.

Να μην κλείσει

Σχετικά με το φημολογούμενο προσωρινό κλείσιμο  του ΚΑΠΗ στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σαμαρτζής με επιστολή του που απέστειλε  στον Δήμαρχο τον καλεί να τοποθετηθεί «άμεσα και δημόσια  σχετικά με την εξεύρεση λύσης για την ομαλή λειτουργία του συγκεκριμένου κέντρου» Ο Κ. Σαμαρτζής θεωρεί αδιανόητο«  ένας Δήμος με τέτοιο προϋπολογισμό σαν τον δικό μας να μη μπορεί να εξασφαλίσει κονδύλια, έστω και με “πλάγια” μαθηματικά που τόσο έχετε εφαρμόσει στο παρελθόν και για πιο ασήμαντα θέματα», όπως επίσης  θεωρεί  αδιανόητο να μην μπορεί να  «βρεθεί ένα άτομο, προσωρινά, που να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Κ.Α.Π.Η μέσα στα τόσα που έχει στη διάθεση του ο Δήμος»,  γι αυτό και δεν δέχεται « να προωθείται το κλείσιμο το οποίο έχει προαναγγελθεί από την Πρόεδρο εδώ και μήνες , με τη δικαιολογία δυσεπίλυτων θεμάτων που αδυνατείτε να λύσετε».

Στροφή στις ΑΠΕ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου, με ανακοίνωση που υπογράφουν  οι εκπρόσωποί τους Βασίλης Γιόκαρης και Δήμητρα Λυμπεροπούλου και  με αφορμή τα σενάρια  για ενεργειακή αξιοποίηση των πετρελαίων στις ελληνικές θάλασσες,  θεωρούν ότι το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας διασφαλίζεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο, με ενέργειες που μπορεί να αποδώσουν από σήμερα και όχι μετά από 10-15 χρόνια, και οι οποίες δεν θα έχουν ως συνέπεια την περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση : Την αποφασιστική στροφή στις ΑΠΕ,   την ενεργειακή αποδοτικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας, άξονες που θα αποτελέσουν μάλιστα κεντρικές προτεραιότητες στα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και είναι σε θέση να δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας και πολλαπλασιαστικά οφέλη για την εθνική οικονομία.

Χαμογελάτε

– Χτες έκαψα 2.400 θερμίδες σε δύο λεπτά.
– Πώς το κατάφερες;
– Ξέχασα την πίτσα στον φούρνο !

2 thoughts to “Νέα από Αρκαδία. Να επανέλθει η τάξη στο Κέντρο της πόλης”

  1. Καταπολέμηση κουνουπιών !!
    Κι εκείνα που θα πληθύνουν γιατί το σκουπιδολόι αυξάνεται και διογκώνεται με ποιά κονδύλια θα τα βολέψει η περιφέρεια;

  2. Βρε ‘σεις !!!!!!!!

    Εδω δεν μπορειτε να εφαρμοσετε ( οπως και μια ολοκληρη χωρα ,ΑΝΙΚΑΝΗ να εφαρμοσει οτιδηποτε !!! ) εναν απλο νομο .

    ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ .

    Και σεις αναρωτιεστε γιατι επικρατει αυτο το χαος στο κεντρο της Τριπολης ;;;

    Σας εχει δει ιατρος ,τωρα τελευταια ;

    (Οχι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ !
    Ιατρος κανονικος ;;;
    Που πληρωνεται …)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *