Νέα από Αρκαδία. Ο Ιατρικός Σύλλογος μας βγάζει από το τέλμα;

ARKADIAΗ μετατροπή Τρίπολης για μεγάλο χρονικό διάστημα σε σκουπιδότοπο  μάς υπενθύμισε ότι ως πόλη, ως αστικό σύνολο, είναι ρευστή και εύπλαστη.  Το ζήτημα αυτό έχει απορρυθμίσει βίαια την ομαλή καθημερινότητα, έχει  προκαλέσει εντάσεις και μέγιστη ψυχολογική κόπωση.

Πέραν του οικονομικού μεγέθους στο οποίο ανταποκρίνεται η ακριβή υπόθεση «τριτοκοσμική διαχείριση αστικών απορριμμάτων», υπάρχει το ζήτημα της ατομικής ευθύνης και της ατομικής σχέσης του καθενός από εμάς τους κατοίκους  με το αστικό περιβάλλον. Τούτο γιατί παρότι  η αντικοινωνική συμπεριφορά που αποτυπώνεται στα βουνά των απορριμμάτων έχει άμεσο αντίκτυπο στην ιδιωτική, προσωπική σχέση που καλλιεργείται αυτόματα ανάμεσα σε μας και  το αστικό περιβάλλον, δεν κινητοποιούμεθα. Αδιαφορούμε, ως  άτομα αλλά και ως συλλογικές οντότητες, περιμένοντας από ανίκανους πολιτικούς, που ρίχνουν το μπαλάκι ο ένας στον άλλο, να δράσουν. Την κατάσταση έρχεται να σώσει η παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας ο οποίος δια του Προέδρου του καταθέτει μηνυτήρια αναφορά  κατά παντός υπευθύνου στο δικαστήριο, υπενθυμίζοντας και στους εισαγγελικούς λειτουργούς ακόμα, που τα σκουπίδια σε λίγο θα εμποδίζουν την είσοδο στο χώρο εργασίας τους ότι : «η συσσώρευση των αποβλήτων εντός του αστικού ιστού εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία , με την εκδήλωση επιδημικών νόσων να κατέχει την πρώτη θέση, ενόψει και της επερχόμενης άνοιξης και της αύξησης της θερμοκρασίας που ευνοεί την ανάπτυξη εντόμων επιβλαβών για τη δημόσια υγεία και την προσέλκυση τρωκτικών. Όλα τα παραπάνω καθίσταται ακόμη πιο προβληματικά, εάν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι τα απορρίμματα διασκορπίζονται από αδέσποτα ζώα και από τυχόν αλλαγή καιρικών φαινομένων (άνεμος – βροχή) που τα παρασύρουν κατά μήκος των οδών και προκαλούν τη φραγή των φρεατίων, με αποτέλεσμα την πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων».

Έχουμε αναφερθεί πρόσφατα στην άποψη μελετητών ότι  ο βαθμός περηφάνιας που έχει κανείς για την πόλη του είναι ανάλογος με τα «σήματα» που εκπέμπει προς αυτόν το περιβάλλον, το οποίο λογίζεται ευρύτερο «σπίτι». Και από την άποψη αυτή δεν πρέπει να αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την πόλη μας. Τουλάχιστον η μηνυτήρια αναφορά του Ιατρικού Συλλόγου να κινητοποιούσε τα αδρανοποιημένα αντανακλαστικά μας  ως μεμονωμένων  πολιτών, μελών διαφόρων συλλόγων αλλά και αυτών που έχουν ταχθεί να υπερασπίζονται τη δημόσια υγεία; Ίσως έτσι διασώζαμε ψήγματα της αξιοπρέπειάς μας ως πολιτισμένων όντων.

Σκουπίδια – εισαγγελέας

Μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Πρωτοδικών Τρίπολης κατέθεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας, μετά το παρατηρούμενο αδιέξοδο από πλευράς δημοτικής Αρχής  για την επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών. Στη μηνυτήρια αιτείται η διερεύνηση εκ μέρους της εισαγγελικής αρχής  τυχόν τέλεσης ποινικών αδικημάτων και η απόδοση ποινικών ευθυνών όπου δει, καθότι «η επί μακρόν παραμονή αυτού του τεράστιου όγκου των απορριμμάτων εντός του αστικού ιστού, δίπλα σε σχολεία και σε πολυσύχναστα μέρη, ρυπαίνει σοβαρότατα και υποβαθμίζει το περιβάλλον, ταυτόχρονα δε δημιουργεί σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, την υγεία των κατοίκων της πόλης.»

Ξενόγλωσση προβολή

Στην προσπάθεια που καταβάλλει  το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Τρίπολης για καλύτερη προβολή του Δήμου αλλά και ευρύτερα περιοχών της Αρκαδίας δημιούργησε σελίδες στο διαδίκτυο για Αγγλόφωνους και Γερμανόφωνους. Έτσι θα είναι πιο εύκολη η ενημέρωση όσων μιλούν τις δύο αυτές γλώσσες για τις ομορφιές του Δ. Τρίπολης και τι μπορεί κανείς να δει επισκεπτόμενος τόσο το Δήμο όσο και την Αρκαδία στο σύνολό της.

Συμβουλές σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, προσφέρει στα μέλη του τη δυνατότητα συμβουλευτικής πάνω  στο νόμο «ΑΝΑΣΑ» για φυσικά πρόσωπα-υπερχρεωμένα νοικοκυριά –αγρότες και επαγγελματίες . Δεδομένου ότι  ο νόμος δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στους υπερχρεωμένους πολίτες-φυσικά πρόσωπα, που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία να εξοφλήσουν τα χρέη τους, το Επιμελητήριο καλεί όσα από τα μέλη του επιθυμούν να ενημερωθούν  προ τούτο  από το σύμβουλό  του δωρεάν, ώστε  να μειώσουν ή να ρυθμίσουν  τις οφειλές τους.

Πλατεία Πετρινού

Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης αποφάσισε κατά πλειοψηφία  τα εξής σχετικά με τα καταστήματα της πλατείας Πετρινού:

1. Συμφωνεί με την από 8-2-2013 εισήγηση του τμήματος Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Τρίπολης με την εξής τροποποίηση ως προς την παραχώρηση του χώρου της πλατείας: Σε κάθε κατάστημα παραχωρείται χώρος της πλατείας που αντιστοιχεί σε μήκος στο 70% της πρόσοψης ή της προβολής του καταστήματος, το δε πλάτος του παραχωρούμενου χώρου θα φτάνει μέχρι τα δέντρα, όχι μέχρι την λωρίδα (φάσα) στο δάπεδο της πλατείας, η οποία διαχωρίζει

τους κυβόλιθους από την πλακόστρωση. 2. Προτείνει την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων γύρω από τη νεροσυρμή.

Στην απόφαση αυτή διαφώνησε ο κ. Κακλαμάνος ο οποίος ήθελε τους δυο δρόμους Ισαάκ Σολωμού και Μαλλιαρόπουλου να παραμείνουν πεζόδρομοι, χωρίς τραπεζοκαθίσματα ώστε να είναι ελεύθεροι  για πεζούς και οχήματα  σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών. «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, δήλωσε,  αν ξεκινήσουμε τώρα στραβά, δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα. Θέλουμε πόλη τραπεζοκαθισμάτων; Θέλουμε πόλη τουριστική ή θέλουμε μία πόλη που θα αναδείξουμε την ιστορία της; Δεν πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις κατά το δοκούν, όπως βολεύει ψηφοφόρους και φίλους μας».

Χορός ΣΑΟΟ

Ο  ΣΑΟΟ καλεί  τους φίλους του και τους λάτρεις της διασκέδασης να συναντήσουν, όπως αναφέρει η πρόσκληση,  όλα τα «αστέρια»  της νύχτας σε μια βραδιά που θα θυμίζει Ε.Ο Αθηνών-Λαμίας,  στον καθιερωμένο Αποκριάτικο Χορό του το Σάββατο  9 Μαρτίου  2013 στο Εξοχικό κέντρο «Μαϊθανασάκος» .

Αποκριάτικα

Την αισιοδοξία του για σημαντική ανταπόκριση του κόσμου στις διοργανούμενες καρναβαλικές εκδηλώσεις της Αποκριάς στην Τρίπολη εξέφρασε ο Σταύρος Κουκάκης στη χθεσινή του συνέντευξη, βασιζόμενος, όπως είπε,  στην εθελοντική παρουσία που κάθε χρόνο επιδεικνύεται από νέους και νέες της πόλης. Γι αυτό και ευχαρίστησε για την προσφορά αυτή, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το κόστος των εκδηλώσεων θα είναι μικρότερο από κάθε άλλη χρονιά και δεν πρόκειται να ξεπεράσει τις 13-15 χιλ. ευρώ.

Χαμογελάτε

Ερωτήσεις όχι μόνο για ξανθές.

-Ποσά χρόνια κράτησε ο 100 ετής πόλεμος; 116 ,  99 , 100, 110 ;

-Ποιο μήνα γιορτάζουν οι Ρώσοι την επανάσταση του Οκτωβρίου;  τον Αύγουστο ,τον Οκτώβριο , τον Νοέμβριο, τον Ιανουάριο

-Πως λεγόταν ο Βασιλιάς της Αγγλίας Γεώργιος ΙV; Γεώργιος , Εδουάρδος , Κάρολος , Αλβέρτος

-Από πιο Ζώο πήραν οι Κανάριοι Νήσοι την Ονομασία τους; την Φώκια ,το Aλογο ,το Καναρίνι ,τον Σκύλο

-Σε πια Χώρα ανακαλύφτηκε το καπέλο τύπου Παναμά; στον Παναμά ,στην Αργεντινή , στο Εκουαδόρ  στο Μεξικό;

Και οι σωστές απαντήσεις  …

Ο 100ετης πόλεμος κράτησε 116 χρόνια 1337 έως 1453

Οι Ρώσοι γιορτάζουν την Οκτωβριανή επανάσταση στης 7 Νοέμβριου

Ο Βασιλιάς Γεώργιος IV λέγονταν Αλβέρτος, άλλαξε το όνομα του το 1936

Οι κανάριοι Νήσοι πήραν την ονομασία τους από το σκύλο Λατινικά

Το καπέλο τύπου Παναμά ανακαλύφθηκε στο Εκουαδόρ

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ <papamh22@otenet.gr>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *