10ο Ακριτικό Οδοιπορικό Υγείας: Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής απλώνει το χέρι στην Ακριτική Κόνιτσα

2_3_2013_Konitsa_11 2_3_2013_Konitsa_8 2_3_2013_Konitsa_5 2_3_2013_Konitsa_4 2_3_2013_Konitsa_2Την έμπρακτη στήριξη τους στην εγκαταλειμμένη και συρρικνωμένη περιφέρεια της ακριτικής Κόνιτσας υποσχέθηκαν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Πατουλης και ο Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κος Δήμτσας στο 10ο Ακριτικό Οδοιπορικό Υγείας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στην Περιοχή της Κόνιτσας.Τις δράσεις το Οδοιπορικού, την ενημέρωση του κοινού και τη συζήτηση με τους κατά τόπους φορείς για τα ιατροκοινωνικά προβλήματα των Ακριτών της Ηπείρου, συντόνισε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κος Φούσας, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Τζανειου Νοσοκομείου.ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Στην Κόνιτσα ο κος Πατούλης, ο κος Δήμτσας και ο κος Φούσας συζήτησαν διεξοδικά με το Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης και το Δήμαρχο Κόνιτσας κο Γαργάλα, το Διευθυντή του Κέντρου Υγείας κο Σιδέρη και την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων κα Τσιάρα τα αδιέξοδα υγειονομικά και κοινωνικά προβλήματα στα 46 χωριά του Δήμου Κόνιτσας, που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Στα πλαίσια του Οδοιπορικού, οι εκπρόσωπο των ανωτέρω φορέων διοργάνωσαν ημερίδα για την ενημέρωση του κοινού στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη, του εμφράγματος και της οστεοπόρωσης.

Παράλληλα, παρέδωσαν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής για της ανάγκες των κατοίκων της Κόνιτσας.

«Το υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό που σήμερα παραδίδουμε είναι η αρχή μιας συνεργασίας που θα έχει συνέχεια και συνέπεια σε βάθος χρόνου. Υιοθετούμε απόψε τα υγειονομικά προβλήματα των ακριτών της Κόνιτσας και είμαστε εδώ για να τους στηρίξουμε όσο και όπως μπορούμε στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Θεωρούμε πρώτιστης ζωτικής σημασίας τη στήριξη των ορεινών ακριτικών όγκων και των άγονων νησιών της χώρας μας, όπου φοβάται κανεις να αρρωστήσει γιατί οι γεωγραφικές δυσκολίες καθυστερούν τόσο τη γρήγορη μετάβαση του στο νοσοκομείο, που η καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνων κος Πατούλης.

«Είμαστε σήμερα στην ακριτική Κόνιτσα, η Αποστολή, ο Οργανισμός της Αρχιεπισκοπής Αθηνών μετά την ακριτική Φλώρινα που βρεθήκαμε να προσφέρουμε την βοήθεια μας στο πλαίσιο και ενός άλλου σημαντικού προγράμματος που υλοποιούμε της παροχής πετρελαίου θέρμανσης σε κοινωνικά ιδρύματα της Μακεδονίας της Θράκης και της Ηπείρου. Σε συνεργασία με τον IOCC και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής εφοδιάζουμε με πετρέλαιο Γηροκομεία, Ορφανοτροφεία και αλλα ιδρύματα. Εδώ στην Κόνιτσα παραδόθηκε πετρέλαιο  στο Γηροκομείο της Μητροπόλεως αλλά και με αφορμή το Οδοιπορικό Υγείας σε μια άλλη συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών μέσω του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής προσφέραμε φάρμακα και υγειονομικό υλικό. Στεκόμαστε με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου δίπλα στο θεάρεστο έργο του Σεβ. κ. Ανδρέου συνεισφέροντας στην πολυσήμαντη διαποίμανση του» δήλωσε ο Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κος Δημτσας

Ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ Ανδρέας ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον τους, τους εκπροσώπους του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δε θα χάσουμε το κουράγιο μας. Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα ωστόσο με την δύναμη του Θεού πιστεύουμε να τα καταφέρουμε. Ευχαριστούμε τον Αρχιεπίσκοπο κκ Ιερώνυμο Β που δε μας ξέχασε. Σας ευχαριστούμε που βρίσκεστε σήμερα εδώ για να ενισχύσετε τους ακρίτες της Κόνιτσας»

«Νιώθουμε, μέρα με την ημέρα, να αποδυναμώνεται η τοπική μας κοινωνία, όλο και πιο πολύ. Πώς να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, όταν η ΔΟΥ Κόνιτσας έκλεισε και οι κάτοικοι των 46 χωριών να πρέπει να έρχονται εδώ για να πηγαίνουν στα Γιάννενα, συνολικά δηλαδή χρειάζονται 4 ώρες για να φτάσουν σε μια υπηρεσία…αν φτάσουν. Και αυτό είναι ένα παράδειγμα. Η ζωή μας είναι δύσκολη κάθε μέρα..και σας ευχαριστούμε που είστε εδώ, γιατί εδώ οι καρδιές μας χτυπούν πολύ περισσότερο για την Ελλάδα μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Κόνιτσας κος Γαργάλας.

Το 10ο Ακριτικό οδοιπορικό υγείας στην Κόνιτσα έθεσε τις βάσεις για ένα μελλοντικό πρόγραμμα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου που θα διεξάγει το Καρδιολογικο Παράρτημα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Με το μήνυμα «Το Κέντρο σήμερα στην Περιφέρεια του Αύριο» δήλωσε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κος Φούσας ότι μαζί με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Αρχιεπισκοπής, το Καρδιολογικό Παράρτημα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής θα υλοποιήσει μία σειρά εξετάσεων και διαλέξεων για την πρόληψη και την ενημέρωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων στην ακριτική ζώνη.» Αξίζει να σημειωθεί ότι το Καρδιολογικό Παράρτημα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής λειτουργεί κάθε Πέμπτη στην Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και πραγματοποιεί κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις στους ασθενείς που εξετάζονται στο Ιατρείο και χρήζουν περεταίρω ελέγχου. «Έχουν γίνει πάνω από 300 κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις (π.χ υπερηχογραφήματα καρδιάς, τεστ κόπωσης, διαγνωστικοί και θεραπευτικοί έλεγχοι κλπ). Είναι γεγονός ότι σε αυτή την ομάδα των φτωχών και ανασφάλιστων ασθενών μας, αν δεν κάναμε τις εξετάσεις αυτές εμείς, δε θα τις έκανε κανείς» τόνισε ο κος Φούσας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *