Έχασαν τη ζωή τους επειδή δεν είχαν χρήματα για πετρέλαιο

μαγκαλιΣυγκλονιστικά είναι τα ευρήματα του ιατροδικαστή για τα αίτια του θανάτου των δύο φοιτητών στη Λάρισα. Τη στιγμή που οι άλλοι τρεις νέοι που βρίσκονταν γύρω από το μαγκάλι χαροπαλεύουν στην εντατική, ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραβαρίτης αποκάλυψε μέσα από τηλεοπτικές του δηλώσεις ότι τους σκότωσε το μονοξείδιο του άνθρακα από την φωτιά, ενώ τα πρώτα ευρήματα καταδεικνύουν ότι οι φοιτητές είχαν καταναλώσει αλκοόλ.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο ιατροδικαστής στον ΣΚΑΙ οι πέντε νέοι είχαν ανάψει αυτοσχέδια ψησταριά σε κλειστό μικρό χώρο προκειμένου να ψήσουν κρέατα, και στη συνέχεια άφησαν την εστία αναμμένη για να ζεσταθούν, όμως τους πήρε ο ύπνος.

Αποσβολωμένη η κοινή γνώμη παρακολουθεί την τραγωδία με τους φοιτητές που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα και σε τόσο τρυφερή ηλικία είχαν μια τέτοια τραγική κατάληξη. Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία της σπιτονοικοκυράς τους, η οποία μιλώντας στον ANT1 είχε ρωτήσει τους νεαρούς για το πετρέλαιο, αλλά εκείνοι της είχαν πει ότι δεν θέλουν. «Φέτος, τι θα γίνει παιδιά, θα πάρουμε πετρέλαιο, τα ρώτησα. Κανόνισε για σένα, εμείς δεν παίρνουμε, αν έχει πολύ κρύο θα δούμε, μου απάντησαν».

Φριχτοί θάνατοι από σόμπες και μαγκάλια

Τον Δεκέμβριο του 2012 σοκ είχε προκαλέσει όχι μόνο στο πανελλήνιο αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο (είχε αναπαραχθεί από διεθνή ΜΜΕ) η είδηση ότι τρία παιδιά είχαν χάσει τη ζωή τους στην Καβάλα όταν ξέσπασε φωτιά από σόμπα στο σπίτι των παππούδων τους. Η σόμπα ζέσταινε το σπίτι της πολυμελούς οικογένειας, στο χωριό Μεσορόπη Καβάλας αλλά προκλήθηκε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να πεθάνουν τα τρία από τα έξι παιδιά της οικογένειας, ηλικίας 5, 7 και 15 ετών. Ο 15χρονος είχε καταφέρει να σωθεί αλλά μετά προσπάθησε να σώσει τα δύο μικρότερα αδέλφια του, και λόγω του πυκνού καπνού παγιδεύτηκε στις φλόγες. Η οικογένεια των τριών παιδιών ήταν πολύτεκνη, οι γονείς είχαν δέκα παιδιά και έμεναν μόνιμα στην Καβάλα αλλά συνήθιζαν να επισκέπτονται τον παππού και τη γιαγιά τα Σαββατοκύριακα και να διαμένουν στο πατρικό σπίτι του πατέρα.

Τον Ιανουάριο, ένας 75χρονος από το Ρέθυμνο βρήκε τραγικό θάνατο μέσα στο σπίτι του, όταν τυλίχθηκε στις φλόγες και κάηκε. Ο Γιάννης Σκανδάλης βρισκόταν στο σπίτι του και για να μπορέσει να ζεσταθεί είχε ανάψει τη σόμπα υγραερίου που είχε. Κάτω από άγνωστες συνθήκες, πιθανόν γιατί είχε πάνω του εύφλεκτο υλικό, ίσως οινόπνευμα, τα ρούχα του ακούμπησαν στη σόμπα, με αποτέλεσμα να αρπάξουν φωτιά και μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ο άτυχος ηλικιωμένος τυλίχθηκε στις φλόγες χωρίς να μπορέσει να αντιδράσει. Τον καπνό που έβγαινε από το σπίτι του αντιλήφθηκε ο αδερφός του, ο οποίος ενημέρωσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου. Οι πυροσβέστες μετέβησαν άμεσα στο σημείο και έσβησαν την πολύ μικρή εστία πυρκαγιάς, όμως ήταν ήδη αργά για τον ηλικιωμένο, ο οποίος είχε αφήσει την τελευταία του πνοή.

Τον ίδιο μήνα, με παρόμοιο τρόπο κατέληξε και ένας 86χρονος σε μονοκατοικία, στην οδό Δημητρίου Ανδρέα 121, στη Ν. Ιωνία. Η παλιά ηλεκτρική θερμάστρα που είχε στον χώρο του ο ηλικιωμένος ήταν ο λόγος σύμφωνα με την Αστυνομία, που ξέσπασε η πυρκαγιά και ο άτυχος άντρας έχασε τη ζωή του με φρικτό τρόπο.  Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στο σπίτι, όμως ο ηλικιωμένος βρέθηκε στο κρεβάτι του με εκτεταμένα εγκαύματα σε όλο του το σώμα.

Επίσης τον Ιανουάριο, έχασε τη ζωή της μία 75χρονη γυναίκα και μία 85χρονη υπέστη εγκαύματα στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν. Ξέσπασε πυρκαγιά από ξυλόσομπα στη μονοκατοικία τους, στον οικισμό Λύκειο του Δήμου Αρριανών, στον Νομό Ροδόπης.

Λίγες ημέρες πριν άλλη μια υπερήλικη έχασε τη ζωή της από μαγκάλι. Μία άτυχη 90χρονη, μην αντέχοντας άλλο το τσουχτερό κρύο στην Άρτα, αναγκάστηκε να ανάψει μαγκάλι για να ζεσταθεί, μέσα στο σπίτι της, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά. Η γυναίκα φαίνεται πως προσπάθησε να σωθεί, βγαίνοντας από το σπίτι, καθώς βρέθηκε από τους πυροσβέστες απανθρακωμένη στην αυλή.

Φρικτό θάνατο είχε βρει το Δεκέμβριο επίσης μια ηλικιωμένη γυναίκα στο Βραχάσι του δήμου Αγίου Νικολάου, όταν εκδηλώθηκε στο σπίτι της φωτιά. Η 74χρονη Μαρία Σφακιανάκη βρέθηκε νεκρή λίγη ώρα μετά που οι πυροσβέστες μπήκαν στο σπίτι της το οποίο είχε τυλιχτεί στις φλόγες. Η φωτιά ξεκίνησε από μαγκάλι το οποίο είχε η ηλικιωμένη για να ζεσταίνεται.

Επίσης τον Δεκέμβριο νεκροί μέσα στο σπίτι τους βρέθηκαν ένας 50χρονος και η 45χρονη σύζυγός του στην Ανοιξιά Θεσσαλονίκης. Το ζευγάρι είχε ανάψει μαγκάλι κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ζεσταθεί όμως, από τις αναθυμιάσεις που προκλήθηκαν έχασαν και οι δυο τη ζωή τους.

Tην ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει για την τραγωδία στην Λάρισα: «Το τραγικό περιστατικό στη Λάρισα, με δυο νέους ανθρώπους νεκρούς και άλλους τρεις να χαροπαλεύουν, αναδεικνύει με δραματικό τρόπο τον εγκληματικό χαρακτήρα της πολιτικής κυβέρνησης- Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει καταστήσει τη θέρμανση είδος πολυτελείας και εξαναγκάζει τις λαϊκές οικογένειας να καταφεύγουν σε επικίνδυνες μορφές θέρμανσης προηγούμενων δεκαετιών». (Διαβάστε περισσότερα εδώ).
http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=260843

One thought to “Έχασαν τη ζωή τους επειδή δεν είχαν χρήματα για πετρέλαιο”

  1. Σιγα τωρα μην ιδρωσει τ’ αυτι τους με 10-12 ατομα !

    Εδω αλληλοεξοντονωμαστε στους δρομους ,στις λεωφορους και στις εθνικες οδους κατα χιλιαδες ,καθε χρονο και κανενας υπευθυνος δεν κανει το παραμικρο και θα σκασουν για τοσα λιγα περιστατικα ;

    Σας παρακαλω ! Μην απασχολειτε την εξουσια με μικρολεπτομερειες …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *