Το ΙΚΑ στο… ενεχυροδανειστήριο

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα Ασφαλιστικά Ταμεία – και κυρίως το ΙΚΑ – λόγω της χρόνιας εισφοροδιαφυγής, αλλά και της ύφεσης, της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των μισθών, που επιφέρουν αναγκαστικά μείωση των εισφορών.
Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε στις συναντήσεις των κυβερνητικών στελεχών με την τρόικα, οι «μαύρες τρύπες» των Ταμείων που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό έχουν συμβάλει καθοριστικά στη διεύρυνση του ελλείμματος, σε σχέση με τον στόχο του 7,6% του ΑΕΠ που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στελέχη της τρόικας ζήτησαν να ενημερωθούν από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη για την πορεία των στόχων περικοπής των δαπανών στο ασφαλιστικό σύστημα σε συνάντηση που είχαν χθες, παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ζήτησαν δε να ενταθούν οι προσπάθειες για την περικοπή των δαπανών όπως περιγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι μέσα στο 2011 το ΙΚΑ για ακόμη μία φορά βάζει ως «ενέχυρο» ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να αντλήσει ρευστότητα και να αναχρηματοδοτήσει το «εσωτερικό» χρέος που έχει δημιουργήσει ελλείψει εσόδων. Μάλιστα έχει ζητήσει να λάβει τον Δεκέμβριο (μήνας αυξημένων δαπανών λόγω καταβολής δώρων κ.ά.) μια προκαταβολή έναντι της κρατικής επιχορήγησης του 2012!
Το όλο πρόβλημα εστιάζεται στο σκέλος των εσόδων, που συνεχίζουν να εμφανίζουν υστέρηση λόγω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Στο ΙΚΑ η μείωση των εισφορών αγγίζει το 16%. Παρότι υπάρχει βελτίωση στο σκέλος των δαπανών (τον Ιούλιο η φαρμακευτική δαπάνη σημείωσε και νέα μείωση κατά 3 εκατ. ευρώ και ανήλθε στα 125 εκατ. ευρώ έναντι 128 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο), η πτώση κατά 40% της οικονομοτεχνικής δραστηριότητας επηρεάζει έντονα τα ταμειακά διαθέσιμα του Ταμείου.
Προβληματικά εξελίσσεται και η εισροή πόρων στο ΙΚΑ από την τελευταία ευνοϊκή ρύθμιση αποπληρωμής ασφαλιστικών εισφορών. Ο στόχος είσπραξης 850 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2011 δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί, αφού μόνο μέσα στο επτάμηνο του 2011 έχουν εισρεύσει στα ταμεία των ασφαλιστικών φορέων μόνο 410 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αποφάσισε χθες να αναζητήσει ρευστότητα από τις τράπεζες βάζοντας ως «ενέχυρο» σε συναλλαγές repos ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας 650 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση, θα πραγματοποιηθούν δύο συναλλαγές repos επί ομολόγων που κατέχει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με μειοδότριες τράπεζες τις οποίες θα υποδείξει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους:
n Η πρώτη, ύψους 350 εκατ. ευρώ, θα γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου καθώς τη συγκεκριμένη ημερομηνία λήγουν repos που είχε συνάψει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, AΤΕ και Efg Eurobank.
n Η δεύτερη, ύψους 300 εκατ. ευρώ, θα γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα λήξης των repos με τις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Efg Eurobank.
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι το ΙΚΑ βάζει για έκτη φορά μέσα στο 2011 ως «ενέχυρο» ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να αντλήσει ρευστότητα και να αναχρηματοδοτήσει το «εσωτερικό» χρέος που έχει δημιουργήσει ελλείψει εσόδων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Ηλίας Γεωργάκης

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4653905

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *