Η πρώτη συγχώνευση του ταμείου επικουρικής ασφάλισης προσωπικού ΕΥΔΑΠ με το ΕΤΕΑΜ του ΙΚΑ

Από 1ης Οκτωβρίου έρχονται οι πρώτες συγχωνεύσεις ελλειμματικών επικουρικών ταμείων, μέσω της απορρόφησης του ταμείου επικουρικής ασφάλισης του προσωπικού της ΕΥΔΑΠ από το ΕΤΕΑΜ του ΙΚΑ. Ξεκινά έτσι η διαδικασία συγχωνεύσεων και το “ψαλίδισμα” των συντάξεων, το οποίο θα επεκταθεί από 1/1/2012 σε όλα τα ελλειμματικά ταμεία.

Οπως αναφέρεται σε χθεσινή εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, η συγχώνευση του ΤΕΑΠ-ΕΥΔΑΠ γίνεται επειδή “το ταμείο σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς ασφαλισμένους και συνταξιούχους”.

Μετά τη συγχώνευση, οι συντάξεις αναμένεται να μειωθούν στα επίπεδα του ΕΤΕΑΜ (η κατώτατη σύνταξη του ΤΕΑΠ-ΕΥΔΑΠ ήταν 142 ευρώ αντί 122 ευρώ του ΕΤΕΑΜ, η μέση 383 ευρώ αντί 234 ευρώ και η ανώτατη έφτανε τα 870 ευρώ). Το ακριβές ύψος των συντάξεων θα καθοριστεί με απόφαση του υπουργού ύστερα από ειδική οικονομική μελέτη (έως τότε το ΕΤΕΑΜ θα καταβάλλει τα ισχύοντα ποσά).

Αντίστοιχη απορρόφηση (και μείωση συντάξεων) είχε γίνει πρόσφατα για το ταμείο των εργαζομένων στη Γενική Τράπεζα, ενώ νέες συγχωνεύσεις θα προωθηθούν και για άλλα ταμεία (κυρίως ΔΕΚΟ και τραπεζών).

“Πράσινο”
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας άναψε χθες πράσινο φως για την υποβολή αιτήσεων και βεβαιώσεων εργοδοτών, το αργότερο μέσα σε έξι μήνες, για την εξαγορά έως και τριών “έξτρα” πλασματικών χρόνων ασφάλισης στους απασχολούμενους στα ΜΜΕ.

Η σχετική εγκύκλιος προβλέπει ότι δικαίωμα εξαγοράς έχουν όλοι οι μέχρι 31-12-1992 ασφαλισμένοι στους τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Οι ασφαλισμένοι του ΤΣΠΕΑΘ θα πληρώσουν για κάθε μήνα 16% επί των συνολικών αποδοχών του τελευταίου μήνα απασχόλησης. Οι ασφαλισμένοι του ΤΑΙΣΥΤ 15% επί του 50πλασίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και 4% για το επικουρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *