Νέα από Αρκαδία. Κι αυτοί το βιολί τους…

ARKADIAΟ τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκαν μέχρι σήμερα ο δήμος και η Περιφέρεια  τα παραγόμενα απορρίμματα μπορεί να περιγραφεί με τρεις λέξεις: ανικανότητα, αδράνεια, αναποτελεσματικότητα.

Το μοναδικό σχεδόν ενδιαφέρον όλων περιφερειακών αρχών, παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ,  ήταν να βρούμε «κατάλληλους» χώρους για να θάψουμε τα σκουπίδια μας, με έναν σχετικά «ασφαλή» τρόπο για την ανθρώπινη υγεία. Παρόλο που, όπως  έχει αποδειχτεί στην πράξη , δεν υπάρχουν «ασφαλείς» ΧΥΤΑ, διότι η  ρύπανση των νερών, της ατμόσφαιρας και των εδαφών που προκύπτει από την λειτουργία χώρων τελικής διάθεσης απορριμμάτων είναι αναπόφευκτη.

Ζούμε, λοιπόν,  τις συνέπειες της αποτυχημένης αυτής πολιτικής διαχείρισης απορριμμάτων με την μεγάλη κοινωνική κρίση και τον ξεσηκωμό των κατοίκων της πόλης μας, που δίκαια αντιδρούν στην θέα των τεράστιων όγκων απορριμμάτων που σωρεύτηκαν τις μέρες αυτές στους δρόμους της πόλης, ενώ με κατάπληξη παρακολουθούν την μετάθεση ευθυνών από το δήμο στην Περιφέρεια και τανάπαλιν, υπό την  δαμόκλειο σπάθη των  προστίμων της ΕΕ για το κλείσιμο των ΧΑΔΑ.

Η τραγική εικόνα μιας Τρίπολης  πνιγμένης στα σκουπίδια, μπορεί να αναγνωσθεί  μόνο ως μοχλός πίεσης, ώστε να συρθεί το υπουργείο σε αποφασιστικά, οριζόντια και κάθετα μέτρα, όπως αυτό της υπογραφής ΚΥΑ για μεταφορά των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ εκτός Περιφέρειας και να εξαγοράσει περισσότερο χρόνο έως ότου φθάσουμε στην  οριστική  λύση του Περιφερειακού σχεδιασμού.

Το ζήτημα όμως είναι ότι ο εξασθενημένος οργανισμός της βαριά άρρωστης τοπικής οικονομίας δεν αντέχει άλλη αιμορραγία, που προέρχεται και από τα σκουπίδια. Και δεν είναι μόνο η κοινωνία σε κωματώδη κατάσταση, αλλά η αμηχανία, ο προβληματισμός και η απελπισία που καταφανέστατα διαπερνά  τους αυτοδιοικητικούς μας. Καχυποψία, έλλειψη εμπιστοσύνης και απογοήτευση χαρακτηρίζουν τις σχέσεις αυτών των ατόμων, στους οποίους έχουμε εναποθέσει κάθε ελπίδα για την εξεύρεση λύσης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η προσπάθειά τους θυμίζει καράβι με σοβαρή μηχανική βλάβη παρασυρόμενο από επικίνδυνα ρεύματα, ακυβέρνητο, με τον καπετάνιο ανήμπορο στο πηδάλιο, τους αξιωματικούς στα πόστα τους, τους μούτσους στα πρόθυρα ανταρσίας και τους επιβάτες ιδιαίτερα ανήσυχους. Η λύση όμως επείγει, τα πρόστιμα είναι προ των πυλών.

Μελέτη νομικά αβάσιμη

Ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, απεδέχθη την ομόφωνη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (4/2013, 8-1-2013), αναφορικά με ερώτημα το οποίο είχε τεθεί για την συνέχιση –ή μη- της από 27/4/2004 σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης του έργου «Προσθήκη Εργαστηρίων-Αιμοδοσίας- Χειρουργείων-ΜΕΘ-Ψυχιατρικού τομέα και μαγνητικού τομογράφου στο Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης». Ειδικότερα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απεφάνθη ότι η επιχειρηθείσα επαναφορά της σύμβασης, είναι νομικά αβάσιμη και δεν μπορεί να συνεχιστεί. Με την αποδοχή της παραπάνω γνωμοδότησης αίρονται οι όποιες δεσμεύσεις των παλαιών αναθέσεων και ανοίγει ο δρόμος για εκ νέου σύννομες και σύντομες διαδικασίες προώθησης του όλου έργου. Τώρα το πότε θα ξεκινήσουν και με τι χρήματα θα γίνουν οι νέες μελέτες, δεδομένου ότι το ΕΣΠΑ  δεν χρηματοδοτεί μελέτες, αυτό είναι και το ζητούμενο για την παραπέρα πορεία και ολοκλήρωση του έργου.

Οικολόγοι για απορρίμματα

Παρέμβαση στο θέμα των απορριμμάτων κάνουν για  άλλη μια φορά οι Οικολόγοι – Πράσινοι Πελοποννήσου για να τονίσουν πως η μόνη ενδεδειγμένη μέθοδος από κάθε πλευρά (οικονομική, κοινωνική, οικολογική, πολιτιστική)  είναι :  Διαλογή στην Πηγή – Ανακύκλωση / Κομποστοποίηση – Υγειονομική Ταφή των Υπολειμμάτων. Γι αυτό και καλούν τις τοπικές κοινωνίες να δράσουν, μέσα από δράσεις, φορείς και εταιρικά σχήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Τούτο γιατί  εν τέλει:  α) Οι  Δήμοι, χρόνια τώρα πηγαίνουν από προσωρινή λύση σε προσωρινή λύση και δυστυχώς ακόμη και σήμερα  δηλώνουν αναρμόδιοι ή ότι δεν μπορούν,  β) Κυβέρνηση και Περιφέρεια κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να αναθέσουν μέσω ΣΔΙΤ τη διαχείριση των σκουπιδιών σε ιδιώτες, με πανάκριβο από κάθε πλευρά κόστος γ) Οι αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κ. Χαν, Ράιχενμπαχ, Κρεμλής κ.ά.,  κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι η ως άνω επιδιωκόμενη λύση την οποία σε κάθε ευκαιρία μήνες τώρα και σε όλους τους τόνους και οι ίδιοι υποστηρίζουν, δεν συνάδει με τις βασικές αρχές της κοινοτικής νομοθεσίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά αποκλειστικά και μόνον με την εξυπηρέτηση βιομηχανικών και επενδυτικών συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Ονομαστήρια

Την ονομαστική του εορτή είχε την περασμένη Τρίτη ο νέος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος. Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου Αρναίας, τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, όπου  συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Σύρου Δωρόθεος, Κασσανδρείας Νικόδημος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Πατρών Χρυσόστομος και Θεουπόλεως Παντελεήμων. Επίσης παρέστησαν ο Μητροπολίτης Μαντινείας κ. Αλέξανδρος, Μιλήτου κ. Απόστολος και Λαγκαδά κ. Ιωάννης. Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν οι Αρχές του τόπου, Καθηγητές Πανεπιστημίου, κληρικοί, μοναχοί και πλήθος κόσμου, ενώ τελέσθηκε και  μνημόσυνο των αοιδίμων Μητροπολιτών Μαντινείας κυρού Θεοκλήτου και Ιερισσού κυρού Νικοδήμου.

Η προγραμματισμένη από εκδρομικά  γραφεία της πόλης μας εκδρομή στην Αρναία για το σκοπό αυτό δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του προγράμματος που ήθελε τους εκδρομείς να επισκέπτονται  για λίγο μόνο  την Αρναία και μετά να μεταβαίνουν στην Θεσσαλονίκη για διασκέδαση σε κέντρο της.

Ποδηλατική εξόρμηση

Ο ΣΑΟΟ σε συνεργασία με την ομάδα «Ζωή Ποδήλατο», συνεχίζοντας την κοινή δράση τους, οργανώνουν εύκολη ποδηλατική εξόρμηση το Σάββατο 2 Μαρτίου, στον σχετικά άγνωστο αλλά πολύ σημαντικό χώρο του Αρχαίου Παλλαντίου. Θα γίνει ξενάγηση από αρχαιολόγο , ενώ ταυτόχρονα θα απολαύσουμε το όμορφο τοπίο της περιοχής. Η αναχώρηση θα γίνει το  Σάββατο 10 πμ από την  Πλ. Πετρινού και η συνολική διάρκεια, μαζί με την ξενάγηση θα είναι  τρεις περίπου ώρες.

«20 Χρόνια χρειάστηκαν»

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 19:30 στο Φιλοτεχνικό Όμιλο Τρίπολης θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μπαλάφα «20 Χρόνια χρειάστηκαν» το χρονικό του εγχειρήματος του Συνασπισμού. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Νίκος Χουντής Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και Χρήστος Στάικος Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Σιδηρόδρομος Πελοποννήσου

Ερώτηση  κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,  μεταξύ των οποίων και ο κ. Ζαχαριάς, με αφορμή το γεγονός ότι «η συνεχιζόμενη παραμονή του σιδηροδρομικού δικτύου (Πελοποννήσου)  σε αναστολή κυκλοφορίας οδήγησε σε πλήρη απαξίωση τις επενδύσεις που έγιναν με κονδύλια από το Γ΄ ΚΠΣ και εθνικούς πόρους, η δε εγκατάλειψή του παράλληλα με την έλλειψη φύλαξης δημιούργησε  τις ιδανικές συνθήκες για λεηλασίες, βανδαλισμούς, κλοπές τροχαίου υλικού και πάσης φύσεως φθορές». Γι αυτό και ζητούν να μάθουν από τον αρμόδιο υπουργό αν:
1. Προτίθεται να υποστηρίξει την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στο τμήμα Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα – Τρίπολη – Κόρινθος του μετρικού σιδηροδρομικού δικτύου Πελοποννήσου. 2. Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να πάψει η απαξίωση και η ολοκληρωτική καταστροφή του σιδηροδρομικού δικτύου Ηλείας αλλά και της Πελοποννήσου γενικά.

Χαμογελάτε

Από  ατάκες που έχουν ειπωθεί σε δικαστήρια:
Δικηγόρος: Ο μικρότερος γιος, ο εικοσάχρονος, τι ηλικίας είναι;
Μάρτυρας: Είναι 20, όσο περίπου και το IQ σας.
ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ <papamh22@otenet.gr>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *