ΕΟΠΥΥ. Σε σακούλες σκουπιδιών τα παραστατικά εξόφλησης γιατρών

εοπυυ σκου Αποδείξεις αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται στοιβαγμένες σε σακούλες σκουπιδιών και σε κιβώτια στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.
ΥΠΑΔ Κεντρικής Αθήνας Εικόνες απείρου κάλλους αντιμετωπίζει κανείς στην Υπηρεσία Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου, η οποία ανήκει στον ΕΟΠΥΥ. Σε ένα γραφείο υπάρχουν δεκάδες σακούλες και κιβώτια με παραστατικά, τα οποία περιμένουν να εκκαθαριστούν. Στη μέση μία καρέκλα, την οποία χρησιμοποιεί ο υπάλληλος, για να βάλει μία τάξη στο «αρχείο»
Σχηματίζουν μεγάλα βουνά σε διαδρόμους και γραφεία, περιμένοντας τους λιγοστούς υπαλλήλους του Οργανισμού να τις εκκαθαρίσουν. Την ώρα που η αγορά έχει «στεγνώσει» από ρευστό, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αδυνατεί να εξοφλήσει γιατρούς, εργαστήρια και φαρμακοποιούς, καθώς εκκρεμεί επί δύο χρόνια ο έλεγχος των συγκεκριμένων παραστατικών!
εοπυυ σκουπ
Μόνον στους γιατρούς οφείλεται 1,4 δισ. ευρώ από τον Νοέμβριο του 2011, ενώ οι συνολικές οφειλές του προς το σύνολο των παρόχων ξεπερνούν τα 3 δισ.! Σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να επισπεύσει τις ληξιπρόθεσμος οφειλές.

Ο στόχος να έχουν εξοφληθεί έως το τέλος Μαρτίου φαντάζει αδύνατος, κυρίως λόγω του πρωτότυπου συστήματος… αρχειοθέτησης που εφαρμόζεται στις πρώην υπηρεσίες του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), ο οποίος έχει πλέον ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ.
ΥΠΑΔ Θεσσαλονίκης Τα παραστατικά εξόφλησης για επισκέψεις και εξετάσεις είναι στοιβαγμένα σε σακούλες και κιβώτια σε διαδρόμους και γραφεία. Αγνωστο πότε θα εκκαθαριστούν

Το «Εθνος» έκανε «αυτοψία» σε τρεις υπηρεσίες του Οργανισμού: στην Κεντρική Υπηρεσίας της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Αγίας Παρασκευής. Η εικόνα ήταν ίδια παντού: σακούλες, κιβώτια και η αίσθηση ότι μία πλημμύρα ή μία πυρκαγιά θα μπορούσε να εξαφανίσει παραστατικά ανυπολόγιστης αξίας.

Η αδυναμία του Οργανισμού να πληρώσει για τα παλαιά του χρέη δημιουργεί συνθήκες «ασφυξίας» σε χιλιάδες γιατρούς, μικρά και μεσαία εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα. Με την απορρόφηση των βασικών κλάδων Υγείας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ), ο ΕΟΠΥΥ είναι ο μοναδικός χρηματοδότης του συστήματος.
εοπ. σκου
Εάν τα προηγούμενα χρόνια κάποιο από τα παραπάνω Ταμεία καθυστερούσε να εξοφλήσει, οι πάροχοι μπορούσαν να «τα φέρουν» καθώς εισέπρατταν από τα υπόλοιπα. Η διαμόρφωση ενός μοναδικού «αγοραστή» υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στέρησε από την αγορά την παράπλευρη αυτή κυκλοφορία ρευστότητας.

ΥΠΑΔ Αγίας Παρασκευής Οι φάκελοι είναι τοποθετημένοι σε δεκάδες κιβώτια. Στη θέα τους και ο πλέον καλοπροαίρετος νιώθει έντονο στρες σχετικά με τον χρόνο που θα απαιτηθεί μέχρι να εκκαθαριστούν

Η οικονομική κρίση οδηγεί την κατάσταση στα άκρα, καθώς τα Ταμεία που συμμετέχουν δεν έχουν έσοδα να στηρίξουν τον ΕΟΠΥΥ. Από τα ανεπαρκή έσοδά τους προτιμούν να χρηματοδοτήσουν τους κλάδους σύνταξης και είναι ασυνεπή ως προς τις υποχρεώσεις τους στον Οργανισμό.

Σύμφωνα με την Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ), η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα είναι η εξής: οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς, τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά ανέρχονται σε 1,1 δισ. ευρώ και σε άλλα 300 εκατ. ευρώ προς τους κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63788840

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *